ΠΟΥ: Σήμα κινδύνου για την αντιμετώπιση της μοναξιάς – Πώς επηρέασε η πανδημία

ΠΟΥ: Σήμα κινδύνου για την αντιμετώπιση της μοναξιάς – Πώς επηρέασε η πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιστά τη μοναξιά παγκόσμια προτεραιότητα για την υγεία και ως εκ τούτου σύστησε μια νέα Επιτροπή για την Κοινωνική Σύνδεση.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, η επιτροπή θα επικεντρωθεί σε τρόπους αντιμετώπισης της «πιεστικής απειλής για την υγεία» μιας παγκόσμιας επιδημίας μοναξιάς, αναθεωρώντας την πιο πρόσφατη επιστήμη και σχεδιάζοντας στρατηγικές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εμβαθύνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Συμπροεδρεύουν ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για τη Νεολαία Chido Mpemba και τον Αμερικανό Χειρουργό Γενικό Δρ. Vivek Murthy, ο οποίος έχει γράψει και μιλήσει εκτενώς για τους κινδύνους της κοινωνικής απομόνωσης και έχει καταστήσει το θέμα ένα από τα κύρια μέλημά του ενώ ήταν στην εξουσία.

«Υποτιμημένη» απειλή η μοναξιά

Ο Murthy είπε ότι είναι μια «υποτιμημένη» απειλή για την υγεία που έχει πλέον γίνει ευρέως διαδεδομένη.

«Για πάρα πολύ καιρό, η μοναξιά υπήρχε πίσω από τις σκιές, αόρατη και υποτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες», είπε. «Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό».

Η Δρ. Κάρεν Ντε Σάλβο, μέλος της επιτροπής και επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Google, είπε ότι όταν ήταν κλινικός ιατρός και επίτροπος υγείας της Νέας Ορλεάνης, έμαθε από πρώτο χέρι ότι «η μεγάλη φροντίδα έχει σημασία, αλλά πρέπει να συμβεί σε ένα πλαίσιο» – και αυτό περιλαμβάνει την κοινωνική σύνδεση.

«Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μπουν στο περιθώριο και να απομονωθούν, και αυτό επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας τους», είπε η DeSalvo.

Η μοναξιά έχει τραβήξει πολύ την προσοχή πρόσφατα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης διόρισε τη σεξοθεραπεύτρια Dr. Ruth Westheimer ως την πρώτη πρεσβευτή της μοναξιάς. Επίσης, το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο διόρισε τον πρώτο του υπουργό για τη μοναξιά.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ορισμένων τύπων κοινωνικής σύνδεσης συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονίας.

«Η κοινωνική αποσύνδεση έχει γίνει πλέον βασικός μοχλός της ευρύτερης κρίσης ψυχικής υγείας που βλέπουμε σε αυτόν τον κόσμο», είπε ο Murthy. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – 1 στους 8 – ζουν με πρόβλημα ψυχικής υγείας, το ένα τέταρτο από αυτούς είναι έφηβοι, είπε.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κακή σωματική υγεία. Τα άτομα που στερούνται κοινωνικών δεσμών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν από καιρό συσχετιστεί με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 30%. Συμβάλλουν επίσης στη γνωστική εξασθένηση και σχετίζονται με 50% αύξηση της άνοιας.

Τα άτομα που είναι απομονωμένα τείνουν επίσης να έχουν περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό ποτό και το να κάνουν πιο καθιστική ζωή.

Ο αντίκτυπος της μοναξιάς στην υγεία είναι τόσο εκτεταμένος που μια μελέτη τη συνέκρινε με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.

Πολλές έρευνες για την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή ζουν συχνότερα μόνοι τους, έχουν χάσει περισσότερα άτομα από την οικογένειά τους ή φίλους και είναι πιο πιθανό να έχουν σωματικά προβλήματα όπως η απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να τους αποκλείσει από το να είναι κοινωνικά όντα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Αλλά δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που είναι μόνοι.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα είπε ότι σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος..

Η πανδημία του Covid-19 μπορεί να έχει επιδεινώσει αυτά τα συναισθήματα, σύμφωνα με μελέτες , με την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά να επηρεάζουν αρνητικά την κατάθλιψη και τα συμπτώματα άγχους των νεότερων.

Ενώ οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα από τη φύση τους, οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι στην κοινωνικοποίηση με την πρακτική, λέει ο Δρ. Ryan Patel, επίκουρος κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο που μελετά την κοινωνική σύνδεση.

Η απομόνωση της πανδημίας

Η απομόνωση της πανδημίας περιόρισε τον αριθμό των «ηπιότερων, εύκολων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων» που έχουν συνήθως οι άνθρωποι και ο αντίκτυπος εξακολουθεί να είναι αισθητός, ειδικά μεταξύ των νέων.

«Η κοινωνική συνοχή, η συνδεσιμότητα, η μοναξιά έχουν σημασία για υγιή αποτελέσματα για ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο DeSalvo. Ελπίζει ότι η νέα επιτροπή του ΠΟΥ θα παράσχει στοιχεία για να βοηθήσει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ της μοναξιάς και των κακών αποτελεσμάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Εκτός από την εξεύρεση τρόπων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να μάθουν πώς να βοηθούν τον εαυτό τους, τους γείτονές τους και τις κοινότητές τους να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι, η επιτροπή μπορεί να βοηθήσει την ευρύτερη κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

«Λοιπόν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να λάβουν αυτές τις παρεμβάσεις για να κατανοήσουν πώς μπορούμε να προχωρήσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων παντού;» είπε ο DeSalvo.

Πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ο δάγκειος πυρετός θα «απογειωθεί» σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική

Νέα σύσταση του ΠΟΥ για τα προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter