Πούτιν: «Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία» – Νέες εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Πούτιν: «Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία» – Νέες εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.

«Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», είπε.

Η Κρατική Δούμα επικύρωσε τις συμφωνίες με τις αποσχιστικές περιοχές

Την ίδια ώρα σε συνεδρίαση την Τρίτη, η Κρατική Δούμα επικύρωσε τις συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το νομοθετικό σώμα: κανένας από τους 400 βουλευτές όχι μόνο δεν καταψήφισε αλλά ούτε καν απείχε, σύμφωνα με το Politico.

Η Δούμα ψήφισε επίσης υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσης. «Διορθώσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών, επιθυμώντας ένα πράγμα: ο νόμος να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», εξήγησε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας- Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ- με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας , Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες δίνοντάς τους τον αέρα της ανεξαρτησίας.

Και νέες εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Παράλληλα, στα ανατολικά σύνορα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Έξι εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η προέλευση των εκρήξεων δεν ήταν ξεκάθαρη, όμως διπλωματική πηγή είπε νωρίτερα στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί είχαν ξαναρχίσει στην γραμμή επαφής μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ζάπλουτους Ρώσους του περιβάλλοντος Πούτιν – Τι σχεδιάζει η Ε.Ε

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter