Πούτιν – Ερντογάν: 80% αυξήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Πούτιν – Ερντογάν: 80% αυξήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός τους Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρέθηκαν μαζί στο Σότσι, έκαναν κοινές δηλώσεις μετά το τετ α τετ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε μεταξύ άλλων και το παράπονό του για την προηγούμενη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ ο Ερντογάν σημείωσε ότι η προηγούμενη συμφωνία δεν ήταν βιώσιμη για τη Μόσχα.

;

Τι συζητήθηκε

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μια αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, βάζοντας ως προϋπόθεση την άρση των κυρώσεων απέναντι στη ρωσική οικονομία. Παράλληλα, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αυξηθεί κατά 80%, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό έχει γίνει σε εθνικό νόμισμα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης των χωρών BRICS να εντείνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, ώστε να απομακρυνθούν από την εξάρτηση που προκαλεί η λειτουργία του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμπλέουν στην πεποίθηση αυτή, αφού ο Πούτιν είπε ότι: «Συμφωνούμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο το δολάριο και το ευρώ», στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε σχετικά: Πούτιν: Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου στην Τουρκία το 2024 μπαίνει σε λειτουργία

Έπειτα, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο θα συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τη Ρωσία: «Βλέπουμε ότι ο Turkish Stream και ο Blue Stream μεταφέρουν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η Ρωσία θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος εταίρος της στο φυσικό αέριο».

«Η Δύση μας εξαπάτησε»

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση εξαπατά τη Ρωσία σχετικά με τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της συμφωνίας για τα σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία εξασφαλίζει την ασφάλεια στο διάδρομο των σιτηρών ενώ η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δηλώνοντας ότι μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες οι συμφωνίες, η Ρωσία θα εφαρμόσει ξανά άμεσα τη συμφωνία για τα σιτηρά. Ο Πούτιν έδωσε επίσης το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με 6 αφρικανικές χώρες για τις αποστολές σιτηρών. Σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει σιτηρά στην Αφρική δωρεάν σε λίγες εβδομάδες, ο Πούτιν είπε: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών στις φτωχότερες χώρες μέσω Τουρκίας σε ειδική τιμή και αναμένουμε τη βοήθεια του Κατάρ».

Νέα πρόταση στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του,  έκανε λόγο για σταθερή τροχιά προς την επίτευξη του στόχου για 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία διμερών εμπορικών συναλλαγών, ενώ έκανε ειδική μνεία για την αύξηση των ρώσων τουριστών. Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι έγιναν συνομιλίες για την αναζωογόνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, αφού η Τουρκία επιδιώκει και πάλι να κάνει το διαμεσολαβητή σε μια νέα συμφωνία.  «Οι εναλλακτικές προτάσεις που μπήκαν στην ημερήσια διάταξη δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μόνιμο μοντέλο όπως η Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Ερντογάν, αφού η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι με την προηγούμενη συμφωνία εμποδίζονταν οι εξαγωγές της σε τρόφιμα και λιπάσματα. «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ετοιμάσει μια νέα δέσμη προτάσεων για τα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε σχετικά: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγματεύσεων για τα σιτηρά

 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter