Πούτιν – Ερντογάν σε τεντωμένο σχοινί

Πούτιν – Ερντογάν σε τεντωμένο σχοινί

Με φόντο τις πρόσφατες εχθροπραξίες στη Συρία αποκαλύπτεται η λυκοφιλία Ρωσίας – Τουρκίας

Οι βομβαρδισμοί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από τη ρωσική αεροπορία την περασμένη Δευτέρα, που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών και ενός Tούρκου πολίτη (εθελοντή στον στρατό), και το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε δοκιμάζουν εκ νέου τη συνεργασία Κρεμλίνου – Αγκυρας στη Μέση Ανατολή.

Στην Ιντλίμπ, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των στηριζόμενων από την Τουρκία συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, έχουν καταφύγει εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες, αλλά και τζιχαντιστές που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το ISIS. H περιοχή έχει μεγάλη σημασία για την Αγκυρα, η οποία ελέγχει τη νότια Ιντλίμπ μέσω πέντε διαφορετικών τουρκικών φυλακίων που διατηρεί. Ο έλεγχος αυτός δίνει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δυνατότητα να διεκδικεί καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, γεγονός μη αρεστό στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος χαίρει της στήριξης του Κρεμλίνου.

Η Τουρκία δεν άφησε αναπάντητο

τον θάνατο των στρατιωτών της. Τουλάχιστον 13 Σύριοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τα αντίποινα της Αγκυρας, η οποία ακύρωσε επίσης μια κοινή στρατιωτική άσκηση που είχε προγραμματίσει με το Κρεμλίνο στη Συρία. Ο πρόεδρος Ερντογάν διαμήνυσε στη Δαμασκό να αποχωρήσει οριστικά από την περιοχή στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, ειδάλλως θα έρθει αντιμέτωπη με «σκληρά αντίποινα για τις επιθέσεις από ξηράς και αέρος», αναφερόμενος τόσο στους βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας όσο και στις επιθέσεις συριακών καθεστωτικών δυνάμεων.

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε και προς το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγόρησε για αθέτηση των συμφωνιών που έχουν συνάψει για κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης. «Αν η Ρωσία τηρήσει τις συμφωνίες, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς, αλλά προς το παρόν η Ρωσία δεν εκπληρώνει ούτε τη συμφωνία της Αστάνα ούτε τη συμφωνία του Σότσι» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η λυκοφιλία Τουρκίας – Ρωσίας αναμένεται να επιβιώσει των πρόσφατων εντάσεων επί συριακού εδάφους, καθώς καμία από τις δύο δεν μπορεί να αντέξει ενδεχόμενη οριστική ρήξη των σχέσεων. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο ομόλογό του για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, καθώς η Αγκυρα έχει «πολλές σοβαρές στρατηγικές πρωτοβουλίες» με το Κρεμλίνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter