Πούτιν: Η Ρωσία ψάχνει νέες αγορές- Η ευθύνη για την ενεργειακή κρίση είναι της Δύσης

Πούτιν: Η Ρωσία ψάχνει νέες αγορές- Η ευθύνη για την ενεργειακή κρίση είναι της Δύσης

Παρά το γεγονός πως πολλές Δυτικές Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και παρά τον διχασμό που έχει προκύψει επί του θέματος των κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με διάφορους πολιτικούς αξιωματούχος προκειμένου να συζητήσουν για την ανάπτυξη της Ρωσικής Αρκτικής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με το πέρας την συνάντησης δήλωσε μιλώντας σε ρώσικα τηλεοπτικά δίκτυα: «Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους στην εγχώρια αγορά, να τονώσουμε την βαθιά επεξεργασία των πρώτων υλών». «Επίσης θα αυξήσουμε την παροχή ενεργειακών πόρων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου χρειάζονται πραγματικά», πρόσθεσε.

Έτσι η Ρωσία φαίνεται να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση και να είναι σε θέση να εξισορροπήσει το κόστος των δυτικών κυρώσεων αυξάνοντας παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κατά Πούτιν ευθύνη για την ενεργειακή κρίση

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που έχει επηρεάσει οικονομικά και διχάσει ιδεολογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά απέδωσε την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση που βιώνει, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το γεγονός πως αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

«Η άρνηση ορισμένων δυτικών χωρών να συνεργαστούν (με τη Ρωσία) κανονικά, συμπεριλαμβανομένου όσον αφορά τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους (…) έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει προκαλέσει μια πραγματική ενεργειακή κρίση», είπε συγκεκριμένα.

«Βεβαίως και εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σολγκίνοφ σε δηλώσεις που παραχώρησε στην εφημερίδα Ιζβέστια με πρόθεση να διασαφηνίσει τις ρωσικές προθέσεις σε ότι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου είπε ουσιαστικά πως η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να σημειώσει πως παραδοσιακοί αγοραστές αποφεύγουν τον εφοδιασμό τους από τη Ρωσία .

Το ζήτημα του εφοδιασμού και της εθνικοποίησης των ξένων εταιριών 

Παρά το γεγονός πως, όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος διάφορες «μη φιλικές χώρες» έχουν προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες και τεχνικά προβλήματα καταστρέφοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε ρώσικες περιοχές της Αρκτικής καθώς αρνούνται να «εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των συμβάσεων», σύμφωνα με τον ίδιο.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ( άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωνε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τις ξένες εταιρείες που φεύγουν από την Ρωσία. Τις πληροφορίες μάλιστα μετέδωσε και το πρακτορείο RIA.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter