Ομιλία πολεμικής φρενίτιδας Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Ομιλία πολεμικής φρενίτιδας Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Ποικίλα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την κεντρική ομιλία της 9ης Μαΐου, μέρα γιορτής της αντιφασιστικής νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δρόμος προς τον εορτασμό της 9ης Μαΐου

Το κλίμα για τον τελικό εορτασμό είχε διαμορφωθεί από την 8η του μήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν πορείες μνήμης των νεκρών του πολέμου από το «αθάνατο τάγμα» στις πρωτεύουσες τις Ευρώπης και όχι μόνο, δείχνοντας ταυτόχρονα πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει ανθρώπους ακόμη και εν μέσω πολέμου εναντίον της Δύσης.

Την ημέρα της εορτής η φετινή ετήσια παρέλαση είχε κάτι το διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Τα σύμβολα της προηγούμενης περιόδου συνυπήρχαν με τα νέα εθνικιστικά ρωσικά σύμβολα (Ζ), ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έσφυζε από πολεμική φρενίτιδα, αναβιώνοντας ένα μεγαλορωσικό μεγαλείο (grandeur) και τονίζοντας τις κατά την Μόσχα ιστορικές ομοιότητες του 1941-5 με το 2022.

Η ομιλία Πούτιν

Από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας ο Πούτιν εκφώνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση κατά της Δύσης, συγκρίνοντας παράλληλα την πάλη της ΕΣΣΔ εναντίον των Ναζί, με την τρέχουσα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για το Κρεμλίνο η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν προληπτική και στόχευε στην «απόκρουση» μιας επίθεσης στο Ντονμπάς και στην Κριμαία.

Συνακόλουθα, η ασφάλεια τόσο του Ντονμπάς, όσο και της Ρωσίας συνδέονται, μιας και το Ντονμπάς αποτελεί ρωσικό έδαφος ιστορικό. Ο Πούτιν υπογραμμίζοντας την σημασία του Ντονμπάς για την ρωσική εθνική ταυτότητα, στην ουσία επανεπιβεβαίωσε τους λόγους του πολέμου, κάνοντας να φανεί ως αναγκαστική επιλογή και αμυντικό μέτρο, ειδικά από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, τα οποία είχαν κατατεθεί γραπτά ήδη από τον Δεκέμβριο του ‘21.

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Σε γενικές γραμμές η ομιλία δεν έκρυβε εκπλήξεις, σαν και αυτές που προοικονομούσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως ο Πούτιν θα προειδοποιούσε τη Δύση για το τέλος του κόσμου. Εντούτοις, οι Ουκρανοί μετέδωσαν πως παρατήρησαν αύξηση των συμπλοκών στα ανατολικά της χώρας και δη στο Ντονμπάς, όπου εδώ και δύο εβδομάδες οι πλευρές μάχονται σε σκηνικά που θυμίζουν Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εορτασμός στις κατειλημμένες περιοχές της Ουκρανίας

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τη στιγμή που πραγματοποιούνταν οι εορτασμοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ρωσίας, παρόμοιες εκδηλώσεις καταγράφηκαν στις υπό ρωσικό έλεγχο πόλεις της Χερσώνας και της Μελιτόπολης, όχι όμως και στην θεωρητικά κατειλημμένη Μαριούπολη, όπου ουκρανικός στρατός με το τάγμα Αζόφ ακόμη αντιστέκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας. Ο εορτασμός στην Χερσώνα και στην Μελιτόπολη αποδεικνύει πως ο ρωσικός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την εν ευθέτω χρόνω αποχώρηση, αντίθετα προβλέπει την ενσωμάτωση στο ρωσικό κράτος. Ήδη η τοπική οικονομία κινείται με βάση το ρούβλι και το ίντερνετ έχει συνδεθεί με αυτό της Ρωσίας. Για την ενσωμάτωση είναι πολύ πιθανό το Κρεμλίνο να επιλέξει τη μέθοδο του δημοψηφίσματος αλά Κριμαία, ώστε να προσδοθεί μια νομικοφάνεια και να νομιμοποιηθεί με έναν τρόπο το όλο εγχείρημα. Ως εκ τούτου, οι εορτασμοί της Δευτέρας εντάσσονται σε αυτό τον σχεδιασμό.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Σιωπή από τον Πούτιν για την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία – Νέα επίθεση σε Δύση και ΝΑΤΟ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter