Πουτζντεμόν κατά κυβέρνησης Ραχόι, την συγκρίνει με τον δικτάτορα Φράνκο

Πουτζντεμόν κατά κυβέρνησης Ραχόι, την συγκρίνει με τον δικτάτορα Φράνκο

«Μπαρούτι» μυρίζει στην Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις μετά τη σημερινή ανακοίνωση Ραχόι για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που ουσιαστικά ανακαλεί την αυτονομία της περιφέρειας.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου. Κάρμε Φορκαντέλ, είχε επισημάνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας». «Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Μαζικές διαδηλώσεις

Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης που υπολογίζονται σε περίπου 450.000 άτομα, σύμφωνα με τη δημοτικά αστυνομία, διαδηλώνουν επί ώρες στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να διαλύσει το κοινοβούλιο σε μια άμεση απάντηση που ασφαλώς δείχνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι στρωμένα με… ροδοπέταλα για την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, τραγουδούν και διαδηλώνουν ειρηνικά. 

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης, 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας ήταν το πρώτο μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης που αντέδρασε στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμαχοί του δεν ανέστειλαν μόνο την αυτονομία, ανέστειλαν τη δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα ενώ αργότερα κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους. «Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματά μας», έγραψε στο Twitter.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter