Πραιτοριανοί με κλομπ και «λυμένα χέρια»

Πραιτοριανοί με κλομπ και «λυμένα χέρια»

Το δόγμα «νόμος και τάξη» –και φυσικά ατιμωρησίας των αστυνομικών– έχει κάνει το κράτος δικαίου κουρελόχαρτο

Η κατάπτωση των θεσμών επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν αφορά μόνο τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, αλλά και τη συνεχιζόμενη παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις αστυνομικές αρχές. Η κυβέρνηση, η οποία από την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο το ψευδές αφήγημα περί «τάξης και ασφάλειας», οι οποίες δήθεν δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, βάσισε την πολιτική της ακριβώς σε αυτό. Προσέλαβε χιλιάδες αστυνομικούς, επανασύστησε –αν και με άλλη ονομασία– την εγκληματική ομάδα ΔΕΛΤΑ, δημιούργησε πανεπιστημιακή αστυνομία αντί να χρηματοδοτήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και, όπως συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ είχε δηλώσει, «έλυσε τα χέρια» κυρίως της ΥΑΤ, δηλαδή των γνωστών ΜΑΤ, η οποία σχεδόν σε κάθε διαμαρτυρία πολιτών καταγγέλλεται για υπέρμετρη χρήση βίας.

Τεράστια αύξηση των καταγγελιών

Οι καταγγελίες προς τον Συνήγορο του Πολίτη αποδεικνύουν την αύξηση της αστυνομικής βίας. Μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ οι καταγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 75%. Το νούμερο είναι αποκαλυπτικό και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη. Αστυνομικοί μάλιστα δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και σε δικηγόρους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως κατήγγειλε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δύο δικηγόροι δέχτηκαν άγρια επίθεση από αστυνομικούς στα Εξάρχεια. Επιστρέφοντας να πάρουν το αυτοκίνητό τους κοντά στην πλατεία της περιοχής βρέθηκαν απέναντι σε αστυνομικούς οι οποίοι τους σταμάτησαν για έλεγχο. Ενας εκ των αστυνομικών εμφανίζεται να έκανε κεφαλοκλείδωμα στον ένα δικηγόρο, τους χτύπησαν και κατόπιν φορώντας τους χειροπέδες τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Εκεί, όπως καταγγέλθηκε, ο ένας δικηγόρος έζησε τον ευτελισμό από την πλευρά των αστυνομικών καθώς του ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του και να μείνει γυμνός μέχρι να τα ελέγξουν.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, σε μια περίοδο κατά την οποία φοιτητές διαμαρτύρονταν για την αστυνομοκρατία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της ΥΑΤ εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση σε βάρος των διαδηλωτών, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών με βολίδα κρότου λάμψης, η οποία τον χτύπησε στο πρόσωπο κατόπιν ευθείας βολής. Παρότι το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, κανένας αστυνομικός της διμοιρίας δεν συνελήφθη. Οπως άλλωστε δεν διερευνήθηκε ούτε η στάση των αστυνομικών στο ίδιο πανεπιστήμιο, παρότι είχαν καταγραφεί με κάμερα να σέρνουν βίαια στις σκάλες νεαρό άντρα και να τον ξυλοκοπούν ενώ τους φώναζε ότι πονάει. Μπροστά σε αυτή την εικόνα ήταν μάλιστα αδιάφορο αν ο νεαρός είχε παρανομήσει, αφού ακόμη κι αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, το μόνο που όφειλαν να κάνουν οι άντρες της ΥΑΤ ήταν να του περάσουν χειροπέδες και σίγουρα όχι να τον ξυλοκοπήσουν.

Η εκτέλεση Σαμπάνη και άλλα περιστατικά

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2022, αστυνομικοί είχαν εκτελέσει τον νεαρό Τσιγγάνο Νίκο Σαμπάνη. Μετά τον θάνατό του εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο νεαρός οδηγούσε αυτοκίνητο και επιχείρησε να τους εμβολίσει, τραυματίζοντας επτά από αυτούς.

Αποδείχτηκε βέβαια πως ούτε τραυματισμένος αστυνομικός υπήρχε ούτε όμως το θύμα της δολοφονικής αστυνομικής επίθεσης οδηγούσε το κλεμμένο ΙΧ.

Η κλιμάκωση της βίαιης δράσης της αστυνομίας είχε γίνει αντιληπτή ήδη από το τέλος του 2020. Την εποχή εκείνη αστυνομικοί είχαν χτυπήσει βάναυσα τα μέλη μιας οικογένειας στα Σεπόλια, ενώ από την ένταση ο πατέρας υπέστη σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο ευτυχώς δεν στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του. Δεν θα ξεχαστεί φυσικά και ο άγριος ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο από άντρες της ΥΑΤ.

Αστυνομικοί είχαν προχωρήσει επίσης στον άγριο ξυλοδαρμό του stand up κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ και του συντρόφου του μουσικού Θωμά Λάλου κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας. Για καλή τύχη των δύο θυμάτων το περιστατικό επίσης καταγράφηκε σε βίντεο, με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική κατακραυγή. Ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν προλάβει να αποδώσουν στους δύο νεαρούς κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες φυσικά δεν στοιχειοθετούνταν.

Αθώοι στη φυλακή χωρίς στοιχεία

Η περίπτωση Τιτκώβ – Λάλου δεν είναι μοναδική. Οι δυο τους μάλιστα υπήρξαν και τυχεροί μπροστά σε άλλους. Ισως χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα του «Ινδιάνου». Ο νεαρός συνελήφθη για επίθεση σε αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη και παρότι όλα τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι δεν βρισκόταν καν στο σημείο την ώρα των γεγονότων, προφυλακίστηκε για επτά μήνες, μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία σε βάρος του.

Παρόμοια είναι η περίπτωση ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό και προφυλακίστηκε για έντεκα μήνες, έως ότου, ελλείψει και πάλι στοιχείων, απαλλαγεί. Τέλος, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Πάνου Καλαϊτζή από τη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκε επίσης προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ασφαλώς από πουθενά δεν αποδεικνυόταν κάτι τέτοιο κι έπειτα από έξι μήνες ο νεαρός αποφυλακίστηκε. Είχε καταλήξει στη φυλακή με απόφαση της Δικαιοσύνης επειδή είχε διαθέσει ένα σπίτι του, στο οποίο δεν διέμενε ο ίδιος, σε κάποιο συνάδελφό του ο οποίος τοποθέτησε γκαζάκια σε κάποιο κτίριο. Φυσικά, για καμιά από τις παραπάνω στημένες υποθέσεις δεν αναζητήθηκαν ευθύνες.

Ασύδοτη η βαριά εγκληματικότητα

Στον αντίποδα πάντως, κι ενώ πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, αυξάνονται τόσο τα ξεκαθαρίσματα στον χώρο της νύχτας με εν ψυχρώ εκτελέσεις μέρα μεσημέρι, για τα οποία δεν γίνονται συλλήψεις, όσο βέβαια και οι γυναικοκτονίες.

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει, επίσης, ενάμιση χρόνο μετά, στις έρευνες για τον εντοπισμό των εκτελεστών του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter