«Πρακτικά αδύνατο» το χρονοδιάγραμμα των εμπορικών συνομιλιών για το Brexit, λέει το Δουβλίνο

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει ένα ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης "πρακτικά αδύνατο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προειδοποιώντας ότι θέλει να αυξήσει τις προσδοκίες του Λονδίνου αναζητώντας περισσότερο χρόνο.

Ο Κοβένι, ο οποίος διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνομιλίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ λόγω του κοινού συνόρου της Ιρλανδίας με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η πρόοδος μέχρι τώρα φέτος ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι περίμενε η ΕΕ πριν από την επανάληψη των συνομιλιών την προσεχή εβδομάδα.

"Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτού που προσπαθούμε να επεξεργαστούμε εδώ καθώς και των πρόσθετων επιπλοκών, και υπάρχουν πολλές, ως αποτέλεσμα της Covid-19, σίγουρα είναι λογικό για εμάς να αναζητούμε λίγο περισσότερο χρόνο", δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια συνεδρίου μέσω διαδικτύου.

"Νομίζω ότι οποιοσδήποτε το βλέπει αυτό απ΄έξω δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι είναι λογικό να αναζητηθεί περισσότερος χρόνος, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν είναι αυτό που θέλει. Δεν θα είχα προσδοκίες από τη βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσει να ζητήσει περισσότερο χρόνο", δήλωσε.

Ο Κόβενι είπε ότι εάν η ΕΕ έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αλλάξει τη γνώμη των Βρετανών, πρέπει να είναι προσεκτική ως προς το πώς το κάνει αυτό. Οποιοδήποτε αίτημα θα αναγνώριζε ότι "η Covid-19 έχει κάνει αυτό που είναι ήδη ένα πολύ, πολύ δύσκολο χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί συμφωνία πρακτικά αδύνατο", πρόσθεσε.

Ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι μόνο μια σχετικά μέτρια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών είναι δυνατή πριν από το τέλος του έτους, επισυνάπτει όρους σε αυτήν - συμπεριλαμβανομένων των άκαμπτων εγγυήσεων για θεμιτό ανταγωνισμό - που έχουν απορριφθεί από τη Βρετανία.

Ο Κόβενι είπε ότι οι δύο γύροι συνομιλιών μέχρι σήμερα "πράγματι δεν προχώρησαν καθόλου" λόγω αυτών των διαφορών. Στο ελάχιστο, είπε, η ΕΕ χρειάζεται μια συμφωνία και κατανόηση σχετικά με τα λεγόμενα θέματα ίσων όρων ανταγωνισμού ή "όπως αποφασίσουμε να το ονομάσουμε πολιτικά".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.