Πρακτικές αυτοσχεδιασμού στο χορό με τη Νέλλη Πουλοπούλου

Πρακτικές αυτοσχεδιασμού στο χορό με τη Νέλλη Πουλοπούλου

«Το σώμα που μιλάει» – Ανοιχτό μάθημα χορού με τη Νέλλη Πουλοπούλου.

Το εργαστήριο βασίζεται σε πρακτικές αυτοσχεδιασμού, κινητικού διαλογισμού, χορού και σωματικού θεάτρου και διαμορφώνεται μέσα από ομαδική και solo εξάσκηση. Σε ένα κλίμα εσωτερικής ησυχίας και κινητικής ελευθερίας καλλιεργούμε τον «ποιητικό εαυτό». Διερευνούμε το εύρος, τις δυνατότητές και τις συνδέσεις του, παρακολουθούμε τις συνομιλίες και τις σχέσεις του. Μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους κινητικής εξέλιξης εστιάζουμε στο πως μια ιδέα ή μια παρόρμηση γίνεται παραστατική δράση. Υπάρχει κάποιος χρόνος που το σώμα ακούγεται. Τα κόκαλα, το δέρμα και οι αρτηρίες μιλάνε, ακούω από το μέσα έως το έξω. Η καρδιά, το στομάχι, οι παλάμες, η φωνή μου ψιθυρίζουν.
Το εργαστήριο εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας μιλά, δημιουργεί και καταγράφει. Ο ασκούμενος έχει τη χαρά να κινηθεί με όλο του το είναι και να χορέψει στον παρόντα τόπο και χρόνο, συνθέτοντας ελεύθερα με το υλικό που προκύπτει κάθε φορά από το εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που τα προκαλούν, αποθηκεύονται στους μύες του σώματος. Η μορφή και το σχήμα κάθε σώματός, η εικόνα του και η δόνησή του επηρεάζονται από την ψυχολογική ροή και κατάσταση. Η συνεχής γνωριμία με το σώμα και η συστηματική εξέταση της σύνδεσής του με το νου εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συνόλου. Έτσι η δημιουργική ενέργεια απελευθερώνεται.

Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε ομαδικά, δημιουργώντας ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, και θα εστιάσουμε στη σύνδεση των σωμάτων και τη δημιουργική σύνθεση στο χώρο. Σε προσωπικό επίπεδο θα ασχοληθούμε με το πως επηρεάζει το σώμα η κίνηση του νου και θα αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεφύγουμε από την «κανονικότητα» της κίνησής και να μεταβούμε σε ένα πεδίο ποιητικής διαδικασίας, μέσα στο οποίο έχουμε απελευθερωθεί από τις αντιστάσεις και τις ανασφάλειές μας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, επαγγελματίες ή σπουδαστές αλλά και σε όποιον-α ασχολείται με την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό. Είναι κατάλληλο για δημιουργούς και θεραπευτές. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, καθώς το έμπειρο σώμα αντιμετωπίζεται ως εξίσου δημιουργικά ενδιαφέρον με το άπειρο.

Συντονίζει: Νέλλη Πουλοπούλου

Info:
Εργαστήριο χορού
Το σώμα που μιλάει
ανοιχτό μάθημα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 16.30-18.00
διάρκεια: Οκτώβριος-Ιούνιος
πληροφορίες-κρατήσεις: quilombolaworkshops@gmail.com -6907530418
Quilombo Lab
Σερβίων 8, 1 ος όροφος
Ακαδημία Πλάτωνος
2105227961
www.quilombo.gr

Fb Quilombo Centro Cultural
insta Quilombo Lab

 

Σύντομο βιογραφικό συντονίστριας:

Η Νέλλη Πουλοπούλου είναι σκηνοθέτης, χορογράφος και performer. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του πολιτιστικού οργανισμού Quilombo Lab (www.quilombo.gr) και μέλος της ερευνητικής ομάδας CLEA (COMMUNITY LIVING EDUCATION) https://clea-education.com/

Το έργο της επικεντρώνεται στο devised theater, επινοεί παραστάσεις με άξονα το ανθρώπινο σώμα στο τοπίο, απαλλαγμένο από τα κοινωνικά στερεότυπα. Στην πρακτική της εστιάζει στην κίνηση, τον ήχο και το λόγο που πηγάζουν αυτόματα και οργανικά από τον ήσυχο νου και το ελεύθερο σώμα. Συμπεριλαμβάνει στοιχεία διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών, αναζητώντας, τη γέφυρα που ενώνει την παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό

Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με αριστείο και συνέχισε την πενταετή εκπαίδευσή της πάνω σε πρακτικές σωματικού θεάτρου με την Άννα Μαχαιροπούλου (ALLO OMMA) και Butoh δίπλα στον Ιάπωνα χορευτή και χορογράφο Atsushi Takenouchi (Jinen Butoh), με τον οποίο συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης και χορεύτρια.
Συμμετείχε σε σεμινάρια και εργαστήρια σύγχρονου χορού και σωματικού θεάτρου με τους Roberta Carreri, Torgeir Wethal (ODIN Teatret), Tapa Sudana, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Maya Matilda Carroll. Εκπαιδεύτηκε στα βραζιλιάνικα κρουστά και τον αφροβραζιλιάνικο χορό από τους Ravi Magnifique, Zomo Masai, Rosangela Silvestre και πολλούς ακόμα καταξιωμένους και μη δασκάλους, καθώς και στο Diaspora Caltural Center, στο Σαλβαντόρ της Βραζιλίας.

Υπήρξε μέλος της εταιρείας Συν+εργασία, και με την Αιμιλία Μπουρίτη δημιούργησαν τις παραστάσεις “Προς εαυτόν-Ύμνος στη Δήμητρα” και “Δυτικά Βήματα”, κάνοντας έρευνα πάνω στον συσχετισμό Αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και Butoh.

Η Νέλλη έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορεύτρια και performer σε
θεατρικούς οργανισμούς και φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και
Επιδαύρου, Βαλκανικό φεστιβάλ Βουλγαρίας, Εθνικό θέατρο Πολωνίας GRECJI Festival, Αισχύλεια Ελευσίνας, Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων, Θέατρο Ροές, Badminton, Φούρνος, Αργώ, Booze Cooperativa.
Διδάσκει σεμινάρια θεάτρου και χορού σε ιδιωτικούς, δημόσιους και φυσικούς χώρους και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
(ΚΠΙΣΝ).

Τελευταίες παραστάσεις της είναι: “Au Talk”(Quilombo Centro Cultural 2019) η τριλογία “Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι Το κλουβί/Η συνέντευξη/Το ον” (Αντιφασιστικό Φεστιβάλ παραστατικών Τεχνών, Art factory, Pocket theater Festival, Δημόσιοι χώροι 2016, 2017, Κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων 2018).

Τo 2021 συμμετείχε ως performer στην παράσταση “Ρέα Φρατζή [Έξοδος]” της ‘Άννας Τζάκου και ως δραματουργός και βοηθός σκηνοθεσίας στην site specific performance ¨Πριν το μετά…¨ της Αγγελικής Παπαδάτου.
https://nelipoulopoulou.wixsite.com/website-6

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter