Πρακτικός οδηγός για τις αυξήσεις στις επικουρικές

Πρακτικός οδηγός για τις αυξήσεις στις επικουρικές

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει αυξήσεις στις επικουρικές. Ποιοι τις δικαιούνται, πόσες είναι μεσοσταθμικά και ανά ταμείο

Ηρθε η ώρα της επιστροφής των όσων παρατύπως αφαίρεσε από τους συνταξιούχους η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων

αναμένεται να καταβληθεί ένα μόνο μέρος αυτών των παράνομων παρακρατήσεων του 2016. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, στις 2 Ιουνίου θα επιστραφεί σε 250.000 δικαιούχους το παρανόμως παρακρατηθέν ποσό. Το βέβαιο είναι ότι επί τη ευκαιρία θα ξαναδούμε τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Βρούτση για το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στους συνταξιούχους με τις παράνομες (με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ) οριζόντιες μειώσεις, αλλά θα εισπράξουμε σιωπή για τις αντισυνταγματικές δικές του μειώσεις που ακόμη και τώρα, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν τις διορθώνει.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2016, αντί για επανυπολογισμό 450.000 επι

κουρικών συντάξεων (με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω απο1.300 ευρώ) και εξίσωση με τις νέες βάσει του νέου νόμου, κάτι που θα οδηγούσε σε αυξήσεις, ακολούθησαν οριζόντιες μειώσεις! Οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν από το ΣτΕ παράνομες και τώρα επιστρέφονται, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά (αφού η απόφαση εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2019). Την προηγούμενη Κυριακή σε αναλυτικότατο ρεπορτάζ είχαμε καταδείξει επακριβώς τι συμβαίνει.

Το Documento με τη βοήθεια του συνταξιούχου και μέλους της διοικούσας επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου ετοίμασε έναν πρακτικό οδηγό ώστε οι συνταξιούχοι να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει με τις συντάξεις τους αλλά και αν οι επιστροφές που θα δουν στα ποσά των επικουρικών συντάξεων είναι σύννομες με τις αποφάσεις του ΣτΕ (που δεν είναι).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μειώσεις του 2016 δεν ήταν ενιαίες ούτε αφορούσαν όλα τα ταμεία. Περί τις 250.000 συντάξεις (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπών) είχαν μείωση έως 55%, ενώ περί τις 200.000 συντάξεις των υπόλοιπων ταμείων (δημοσίου – ΔΕΚΟ) είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα είτε αυξήθηκαν ελαφρά. Επιπλέον, ήδη από τις 3 Μαΐου 2018 άλλαξε και ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΑΚΑΓΕ) και αντί να υπολογίζεται στο αρχικό ποσό, υπολογίζεται στο τέλος. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ) ήδη από τον Απρίλιο του 2018, 198.349 δικαιούχοι των ταμείων (δημοσίου – ΔΕΚΟ) είχαν όφελος έως και 83 ευρώ μηνιαίως! Συνεπώς, για τις 250.000 συντάξεις εκτός από την επιστροφή των παράνομων μειώσεων του 2016 εκκρεμεί και η διόρθωση του ΑΚΑΓΕ!

Τι δικαιούνται ακόμη οι συνταξιούχοι

Οι αυξήσεις που έχει προβλέψει το υπουργείο Εργασίας και θα δοθούν από μεθαύριο Τρίτη 2 Ιουνίου κινούνται σε τέσσερα επίπεδα. Είναι ουσιαστικά οι αυξήσεις που έχουν περιληφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο του περασμένου Φεβρουαρίου μέσω του οποίου η κυβέρνηση ενσωμάτωσε (εν μέρει) κάποιες από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ετσι με τη νομοθετική του παρέμβαση ο νυν υπουργός Γ. Βρούτσης δίνει αυξήσεις σε όσους συνταξιούχους είχαν περικοπή από τον παράνομο επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου το 2016. Ο Βρούτσης σέβεται μεν την απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019 αλλά ασεβεί έναντι των αποφάσεων που αφορούν τις μειώσεις που έκανε ο ίδιος στις συντάξεις το 2012, οι οποίες επίσης ήδη από το 2015 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Ετσι δεν επιστρέφει τις παράνομες και αντισυνταγματικές μειώσεις των μνημονιακών νόμων 3986/ 2011, 4024/ 2011, 4051/2012, 4052/ 2012 και 4093/2012.

Η κυβέρνηση έχει παραπέμψει για αργότερα τα αναδρομικά οκτώ μηνών από τις αυξήσεις των επικουρικών, καθώς οι αναπροσαρμογές μετράνε από 1η Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουν όσοι εκ των συνταξιούχων δουν αύξηση στην επικουρική σύνταξή τους είναι ότι πρέπει να αναμένουν και την καταβολή ενός ποσού που θα ισούται με το οκταπλάσιο της διαφοράς που θα διαπιστώσουν. Η σύγκριση πρέπει να γίνει με βάση το εκκαθαριστικό του Μαΐου σε σχέση με του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η μεσοσταθμική αύξηση είναι 99,57 ευρώ τον μήνα μεικτά και αφορά 250.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Οι πλέον ωφελημένοι

Με βάση τους υπολογισμούς, αυτοί που θα δουν μεγάλες αυξήσεις είναι οι συνταξιούχοι που είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις το καλοκαίρι του 2016. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

• Τραπεζοϋπάλληλοι των πρώην Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ έχουν να λαμβάνουν αύξηση που κυμαίνεται κοντά στα 200 ευρώ μεικτά.

• Ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ έχουν να λαμβάνουν αύξηση κοντά στα 150 ευρώ μεικτά.

• Εμποροϋπάλληλοι και δικηγόροι πρέπει να λάβουν αύξηση κοντά στα 130 ευρώ μεικτά.

• Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι και τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ έχουν να λαμβάνουν αύξηση κοντά στα 100 ευρώ μεικτά. • Εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοπνευματοποιίας και ζυθοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, προσωπικό γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων έχουν να λαμβάνουν αύξηση 50 έως 100 ευρώ μεικτά.

• Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου έχουν να λαμβάνουν αύξηση έως 50 ευρώ μεικτά.

Επικουρικές έως το 2016

Αποτυπώνονται οι συντάξεις όπως είχαν διαμορφωθεί έως τον Μάιο του 2016. Αρχικά είναι τα ταμεία με τις μεγάλες μειώσεις, με το ίδιο αρχικό ποσό σύνταξης, στη συνέχεια οι κρατήσεις και στο τέλος τα μεικτά (προ φόρου) ποσά που ελάμβαναν. Σημειωτέον, οι συντάξεις του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ (επικουρικές) είχαν επιπλέον μειώσεις με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 πάνω από τα 150 ευρώ.

Παράνομες μειώσεις του 2016

Φαίνονται τα ποσά των μειώσεων του 2016 αλλά και οι συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε ταμείο. Επισημαίνουμε ότι τα ποσά στα οποία έγιναν οι μειώσεις ήταν τα μεικτά χωρίς το ΑΚΑΓΕ και ασθενείας. Ετσι στο πρώτο μέρος είναι οι συντάξεις έως το 2016 με τα αντίστοιχα μεικτά, ενώ στο δεύτερο οι συντελεστές μείωσης με τα αντίστοιχα ποσά και στη συνέχεια τα εναπομείναντα ποσά μετά το 2016.

Επιστροφές – διορθώσεις

Στην πρώτη στήλη είναι τα σημερινά μεικτά ενώ στη δεύτερη οι αντίστοιχες μειώσεις του 2016 όπου επιστρέφονται. Στην τρίτη στήλη είναι το άθροισμα των ποσών αυτών, που αποτελεί τα νέα μεικτά. Ακολουθούν οι κρατήσεις του ΑΚΑΓΕ (με τον νέο τρόπο) και της ασθενείας και καταλήγουν στα προ φόρου ποσά με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Συντελεστές επιστροφών ανά ταμείο

Παραθέτουμε έναν εύκολο και ασφαλή τρόπο με τους συντελεστές επιστροφών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα ποσά. Στην πρώτη στήλη είναι τα (σημερινά) μεικτά, στη δεύτερη οι συντελεστές επιστροφών και στην τρίτη τα αντίστοιχα ποσά, ενώ στην τέταρτη τα νέα μεικτά. Στα ποσά αυτά υπολογίζονται οι κρατήσεις του ΑΚΑΓΕ (πάνω από 300 ευρώ 3%, από 350 ευρώ 4%, από 400 ευρώ 5%, από 450 ευρώ 6%, από 500 ευρώ 7%, από 550 ευρώ 8%, από 600 ευρώ 9% και από 650 ευρώ 10%), καθώς και για ασθένεια 6%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter