Πράσινα τέλη και φόρο για έργα ΑΠΕ επιβάλλει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα τέλη, αδιαφορώντας για το γεγονός πως οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κάλυψη της ζημίας που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, θα βαρύνει εν ολίγοις τους πολίτες που μέσω των νέων μέτρων θα κληθούν να καλύψουν οικονομική τρύπα που αναμένεται να αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020.

Ο ΕΛΑΠΕ αποζημιώνει τους καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Οι αποφάσεις για την κάλυψη της οικονομικής «τρύπας» εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και αφορούν:

α) Την επιβολή τέλους 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης,

β) Εφάπαξ έκτακτη εισφορά 2 ευρώ ανά μεταβατώρα στους προμηθευτές ηλεκτρισμού,

γ) Αναδρομική ισχύς αυξημένου ΕΤΜΕΑΡ (από 1/1/2019) για καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης,

δ) Μη εφαρμογή των μειώσεων στη χρέωση ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος,

ε) Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης,

στ) Αύξηση των εσόδων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ στο 78%,

ζ) Εισφορά 6% επί του τζίρου για το 2020 στους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Θα αφορά όσους έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν τις 31/12/2015.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.