«Πράσινη» αβάντα στο εμπόριο εθνικοφροσύνης

«Πράσινη» αβάντα στο εμπόριο εθνικοφροσύνης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνοντας ίσες αποστάσεις ζήτησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά

Παρά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να αλλάξει τακτική και να αναβαθμίσει την κριτική της σε μονομέτωπη κατά της ΝΔ, κάθε φορά που κάποιο μείζον θέμα μονοπωλεί την επικαιρότητα η ηγεσία της ακολουθεί την πεπατημένη του διμέτωπου. Η τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο έφερε στο προσκήνιο το δράμα των προσφύγων αλλά και τις αντιπαραθέσεις στο προεκλογικό σκηνικό. Η Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύει τη φράση του επικεφαλής της Νίκου Ανδρουλάκη στα προεκλογικά σποτ ότι το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει την ανθρωπιά απέναντι στον κυνισμό, αλλά καταπίνει την κάμηλο των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ. Οι θέσεις για το προσφυγικό έρχονται να ανακατευτούν με τοποθετήσεις της ηγεσίας της για ψήφο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να γίνει «ισχυρή αντιπολίτευση – ανάχωμα στην αλαζονεία και στο πελατειακό κράτος του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

Διαχρονικός διμέτωπος

Τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύουν πυρά στην ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ρητορική εθνικιστικού χαρακτήρα, λίγες μέρες αφότου κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλούσαν «γαλάζια» στελέχη να ασχοληθούν με τον… νέο κανονισμό της δεξιάς πολυκατοικίας και «να αφήσουν τη δημοκρατική παράταξη να αγκαλιάσει τις ανάγκες του λαού», κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου και υποψήφιου βουλευτή επικρατείας Δημήτρη Μάντζου. Ομως πάντα εξαπολύονται και κεραυνοί κατά της Κουμουνδούρου.

Το έδειξε και νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη φράση του «ας τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα των μειονοτήτων στη Ροδόπη που είχε κρατήσει επίμονα στην επικαιρότητα η Πειραιώς.

Επρεπε να κυλήσει νερό στο αυλάκι της επικαιρότητας για να φτάσει ο συνταγματολόγος και υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής να δηλώνει, με σαφή διατύπωση κατά της ΝΔ, ότι «κάνουν κακό όσοι ανακινούν για πρώτη φορά προεκλογικά θέμα μουσουλμανικής μειονότητας». Στην προσπάθεια επαναφοράς στον… μονομέτωπο, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος καλεί τη ΝΔ να πει εάν, εφόσον εκλεγεί, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων την επόμενη μέρα ή μόνο όσων την ψήφισαν!

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο το… τρία στα τρία σαν σε πινγκ πονγκ κοινού τερέν μεταξύ ΝΔ και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου. Σχεδόν ίδια η γραμμή τους αναφορικά με την τηλεμαχία ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου 2023 με τα μειονοτικά θέματα στη Ροδόπη και την τραγωδία στην Πύλο. Κατά τον Ανδρ. Λοβέρδο δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση, την ίδια ώρα που μετά το τριήμερο εθνικό πένθος η Πειραιώς ξεγλιστρούσε από την κοινή στάση ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει την Κυριακή και η ΝΔ προσανατόλιζε σε ματαίωση εμμένοντας σε μη ρεαλιστική επιλογή άλλης ημέρας.

Για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, σε ίδια γραμμή με την Πειραιώς, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αποπέμπει μουσουλμάνο υποψήφιο βουλευτή του για τη στάση του, που εμφανίζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως αγόμενη και φερόμενη από το τουρκικό προξενείο. Οσο για την τραγωδία της Πύλου, ο πρώην υπουργός πλοηγούσε την πολιτική επικαιρότητα στη «γαλάζια» ρότα, προβάλλοντας σε δημόσια παρέμβαση ότι «οι λύσεις είναι επιβεβλημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου είναι διεθνές θέμα που δεν πρέπει να μετατραπεί σε ζήτημα εσωτερικής διαμάχης.

Σε αγαστή σύμπλευση με τον Ανδρ. Λοβέρδο είναι η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, που επίσης δεν επέκρινε ούτε κατ’ ελάχιστον τη ΝΔ, αν και τα στελέχη της διέτρεξαν μέρες επί ημερών επικοινωνιακής μονοκαλλιέργειας με την ανάδειξη του θέματος σε ζήτημα προεκλογικής σύγκρουσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν και «πράσινες» αντιδράσεις κατά της πρώην υπουργού, όπως από τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά. Την κατηγόρησε ότι αβαντάρει την εθνικοφροσύνη της ΝΔ.

Η παρέμβαση του πρώην

Το ενδιαφέρον είναι ότι απέναντι στην αντιΣΥΡΙΖΑ προεκλογική ρητορική εμβληματικών νυν και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η αντινεοδημοκρατική (ή αντιμητσοτακική) κριτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Προφανώς ο συνταγματολόγος έχει χαράξει προ πολλού τη γραμμή της συναίνεσης για όταν έρθει η ώρα δύσκολων αποφάσεων – εξελίξεων για τη χώρα και πορεύεται σε αυτήν τη ρότα. Γι’ αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ για τον τρόπο που χειρίστηκε προεκλογικά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μάλιστα ουσιαστικά «έδειξε» τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για σκοπιμότητες μικροκομματικού χαρακτήρα ενόψει της κάλπης και για τεχνητή ένταση ώστε να κατηγορήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου. «Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;» αναρωτήθηκε ρητορικά, δηκτικά και δημοσίως… Μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα των μειονοτήτων διεξάγεται με τόση ένταση, «υποτεταγμένος στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και όχι μιας εθνικής πολιτικής».

Η τραγωδία στην Πύλο επανέφερε στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ το προσφυγικό – μεταναστευτικό, εστιάζοντας, όπως και η ΝΔ, περισσότερο στην ανάγκη αντιμετώπισης των διακινητών ανθρώπων και ακολουθώντας την τακτική «το μη χείρον βέλτιστον» στην αποδοχή συνθηκών της ΕΕ που δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως γίνεται με τα ημίμετρα της δήθεν «αναθεώρησης» εκείνης του Δουβλίνου. Ούτε λόγος για στρατηγική αντίθεση με ΕΕ και ΝΑΤΟ, που με τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και τα οικονομικά τους συμφέροντα διαιωνίζουν καταστάσεις φτώχειας και πολιτικές ιμπεριαλιστικών πολέμων που ξεριζώνουν ανθρώπους και μετακινούν ζωές και όνειρα, που συχνά βυθίζονται στις θάλασσες της επαγγελίας δυτικών παραδείσων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter