«Πράσινο φως» από ΗΠΑ σε Δανία και Ολλανδία για αποστολή F-16 στην Ουκρανία

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ σε Δανία και Ολλανδία για αποστολή F-16 στην Ουκρανία

Το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, δίνουν οι ΗΠΑ.
Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει τη Δανία και την Ολλανδία ότι η Ουάσιγκτον θα επισπεύσει την έγκριση των αιτημάτων μεταφοράς των μαχητικών μόλις εκπαιδευτούν οι πιλότοι.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία», έγραψε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γούπκε Χούκστρα στο X.

Η Δανία επιβεβαίωσε επίσης ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιάκομπ Έλεμαν- Γιένσεν: «Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές η μεταφορά αυτή είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα μετά την εκπαίδευση. Το συζητάμε με στενούς συμμάχους και αναμένω ότι σύντομα θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο».

Η Ουκρανία πιέζει εδώ και καιρό να λάβει αεροσκάφη με σύγχρονη και δυτική τεχνολογία ως αντίβαρο στις επανειλημμένες επιδρομές με δρόνους και αεροσκάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Δανία διαθέτει 43 F-16 αμερικανικής κατασκευής, περίπου 30 από τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης τους με τα F-35.

Σημειώνεται πως το επιτελείο της Ουκρανίας εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που αναμένουν να λάβουν, μετά τον χειμώνα που έρχεται. Η εκτίμηση αυτή φυσικά είναι καθαρά επιχειρησιακή και δεν συνεκτιμά πιθανές αλλαγές στο πεδίο ή σε διπλωματικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter