Η απόφαση των Δυτικών συμμάχων να άρουν κάθε περιορισμό στη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στην Ουκρανία θεωρείται από πολλούς ως το πιο επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης από την έναρξη του πολέμου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας σε φόρουμ του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού WDR –όπως αποκάλυψε το Euronews– επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα δυτικά όπλα για να χτυπά στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε από τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η παραδοχή αυτή σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος της στρατηγικής “αυτοσυγκράτησης” των ΝΑΤΟϊκών χωρών, που μέχρι πρότινος επέβαλαν όρους χρήσης για τα οπλικά τους συστήματα, επιτρέποντας να χρησιμοποιούνται μόνο εντός των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.
Ο Μερτς δήλωσε πως η νέα στάση είναι αναγκαία για να μπορεί η Ουκρανία να «αμυνθεί αποτελεσματικά», επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα δεν μπορούσε να χτυπά εγκαταστάσεις εντός Ρωσίας – και, με λίγες εξαιρέσεις, δεν το έκανε. Τόνισε επίσης ότι η Δύση έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα, προσπαθώντας να προλάβει κάθε κατηγορία περί εμπλοκής.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Μόσχα, ωστόσο, δεν άργησε να αντιδράσει, προειδοποιώντας με σαφήνεια ότι η νέα στάση των Δυτικών ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
«Η χορήγηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και η αποδοχή χτυπημάτων εντός ρωσικού εδάφους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει όπως κρίνει ανάλογα με το επίπεδο της απειλής.
Την ίδια στιγμή, η τριάδα των ηγετών που επισκέφθηκε το Κίεβο –ο «άκαπνος» Μερτς, ο «καρπαζοεισπράχτορας» Μακρόν και ο σκληρός Πολωνός Τούσκ– επιβεβαιώνει πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης παρασύρεται πλέον από το «κόμμα του πολέμου», εγκαταλείποντας τις φωνές λογικής και διπλωματικής επίλυσης.
Η αποστολή πυραύλων Taurus, που ώς τώρα είχε μπλοκαριστεί από τον Σολτς λόγω της εμβέλειας των 500 χλμ., επανέρχεται στο τραπέζι. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους παραδόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύρραξη.
Το ερώτημα είναι αν η Ε.Ε. έχει επίγνωση πού την οδηγούν αυτοί οι χειρισμοί. Ή μήπως ορισμένοι επιδιώκουν ακριβώς αυτό;