«Πράσινο φως» από τον EFSF στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

«Πράσινο φως» από τον EFSF στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Την υλοποίηση του πακέτου μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, τα οποία είχαν υιοθετηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

– Ένας μηχανισμός για την υπό όρους μείωση της επιτάχυνσης (step up) του επιτοκίου των δανείων του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.

– Περαιτέρω αναβολή κατά 10 έτη της αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων από τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. προς την Ελλάδα.

– Παράταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλιγνκ βάσει των εκτιμήσεων, η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, αναμένεται ότι η ακαθάριστη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Είπε επιπλέον ότι η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα κατά την περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter