«Πράσινο φως» για εφάπαξ παροχή και φέτος στους συνταξιούχους

«Πράσινο φως» για εφάπαξ παροχή και φέτος στους συνταξιούχους

Την επανάληψη και φέτος της εφάπαξ δαπάνης από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού όπως έγινε πέρυσι με την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» ή δώρου σε 1.600.000 συνταξιούχους, επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από το Documento κατά της διάρκεια της σημερινής (Τετάρτη) ενημέρωσης των συντακτών είπε ότι η Κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εφάπαξ παροχές οι οποίες ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διευκρινιστούν, όταν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για το ύψος της υπεραπόδοσης θα αποφασίσουμε και τον τρόπο της κατανομής της».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει αυτήν την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας καθώς και για σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευθούν αργότερα με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η δέσμευση που υπάρχει έναντι των θεσμών αφορά τη διάθεση του επίσημου πλεονάσματος που καθορίζεται από τους στόχους (1.75% για το 2017 και 3,5% για το 2018) και όχι για το όποιο υπερπλεόνασμα.

Παράλληλα η «χρηστή δημοσιονομική διαχείριση» επιτρέπει την κατανομή των πόρων με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα και το 2018 να υπάρχει η δυνατότητα για τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

  • Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
  • Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
  • Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αυτές οι δράσεις δεν σχετίζονται με την όποια υπεραπόδοση όπως για παράδειγμα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είναι μια επαναλαμβανόμενη πολιτική εκ μέρους της Κυβέρνησης η οποία θα επαναλαμβάνεται σε κάθε προϋπολογισμό.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την καταβολή «δώρου Χριστουγέννων» για 1.600.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων ο καθένας θα λάβει «13η σύνταξη» τουλάχιστον 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στους συνταξιούχους ένα μεγάλο μέρος από την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων που υπήρξε το 2016, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του πλεονάσματος, που ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Το εν λόγο εφάπαξ ποσό διανεμήθηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων σε 1.600.000 συνταξιούχους (617 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσαν σε περίπου 385 ευρώ για κάθε δικαιούχο).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter