Πράσινο φως για κατασχετήρια σε μικροοφειλέτες

Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμα και αυτές που είναι μικρότερες των 5.000 ευρώ, θα ενταχθούν στο εξής, στα μητρώα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπως ορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, από την οποία προκύπτει ότι «ανοίγει ο δρόμος» για κατασχετήρια και σε μικροοφειλέτες.

Ειδικότερα, η απόφαση καλεί όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να διαβιβάζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο ΚΕΑΟ, «ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας». Η απόφαση επισημαίνει ότι αναφέρεται σε οφειλές που «δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης».

Η τακτική που αναμένεται να εφαρμόσει το ΚΕΑΟ είναι να προχωρήσει σε κατασχετήρια για μικροοφειλέτες, ανά περίπτωση. Αρχικά, αναμένεται να προστατευθούν οι αυτοαπασχολούμενοι. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει μια τέτοια, μικρή οφειλή, ούτε για όσους βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (10ετία). Σημειώνεται ότι το 2016 από το ΚΕΑΟ και μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, εστάλησαν περίπου 40.000 κατασχετήρια. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.