Πραξικοπήματα, σκάνδαλα και… πετσώματα

Πραξικοπήματα, σκάνδαλα και… πετσώματα

Με θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει τον ΣΕΓΑΣ του Βασίλη Σεβαστή.

H απόπειρα της κυβέρνησης να αλώσει την αρχαιοτέρα των αθλητικών ομοσπονδιών, τον ΣΕΓΑΣ, δεν είναι παρά μια μικρογραφία των μεθόδων με τις οποίες άλωσε την ελληνική κοινωνία: ευνοιοκρατία, κομματισμός, πετσώματα, νομοθετικά πραξικοπήματα, αυταρχισμός. Πρόκειται για σταυροφορία αποκαθήλωσης δημοκρατικά εκλεγμένων διοικήσεων –άσχετα αν πολλές από αυτές στελεχώνονται από «δεινοσαύρους»– ώστε να περάσει ο αθλητισμός σε «γαλάζια» χέρια, δίχως ενοχλητικές φωνές βγαλμένες από άλλους πολιτικούς χώρους. Ενα κίνημα με εκτρωματικά νομοθετήματα και καλοθελητές κονδυλοφόρους αντί για ερπύστριες.

Ο στίβος του Βασίλη Σεβαστή, το μπάσκετ του Γιώργου Βασιλακόπουλου και η κολύμβηση του Δημήτρη Διαθεσόπουλου είναι οι ομοσπονδίες που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της στόχευσης, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και ξεχωριστές ιδιαιτερότητες για την καθεμιά. Ο προεδρικός θώκος της ΕΟΕ, τον οποία ο σύζυγος Ντόρας Ισίδωρος Κούβελος έχασε για μία ψήφο παρά τα δικαστικά τερτίπια, θεωρείται το δισκοπότηρο της εκστρατείας.

Με την ΕΟΚ, την ΕΠΟ, την ΚΟΕ και τις άλλες ομοσπονδίες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο αναταραχής και διεργασιών θα ασχοληθούμε σε μελλοντικά αφιερώματα. Το σημερινό σημείωμα αφορά αποκλειστικά τον ΣΕΓΑΣ, αφού εκεί έχει πέσει το βάρος της καμπάνιας του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ισως επειδή θεωρείται πιο «βατός» για κομματικό σαφάρι, έναντι π.χ. της δύσπεπτης ΕΟΚ όπου μοιάζει αδύνατο να φτουρήσει ψηφοδέλτιο με καθαρά φιλοκυβερνητικά χαρακτηριστικά…

Το αρχικό σχέδιο Αυγενάκη παραήταν διάτρητο για να ευοδωθεί. Ο ρόλος του «γαλάζιου» δελφίνου χρεώθηκε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος έχει μόνο επιφανειακή σχέση με τον κλασικό αθλητισμό. Ηταν, λέει, πανελληνιονίκης στο τριπλούν στην κατηγορία των εφήβων πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια, ενώ στέλνει και τα παιδιά του στον αθλητισμό.

«Χάρτινο» βιογραφικό

Το «χάρτινο» αθλητικό βιογραφικό του Οικονόμου καθώς και η μειωμένη αξιοπιστία του μετά τις γνωστές πολιτικές παλινωδίες (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ κ.λπ.) υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση πρoτού ακόμη επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του. Ηταν προφανές ότι ένα «ψηφοδέλτιο Οικονόμου» θα βυθιζόταν αύτανδρο, συμπαρασύροντας τον Αυγενάκη σε οδυνηρή ήττα.

Το εναλλακτικό πλάνο είχε την ίδια ταμπέλα που εμφανίστηκε και σε άλλες ομοσπονδίες: «ο αθλητισμός στους αθλητές». Ούτε αυτό όμως ήταν εύκολο. Οι περισσότεροι από τους παλαίμαχους αστέρες έχουν αμαυρωθεί λόγω ντόπινγκ και δεν μπορούν να προσφέρουν έξωθεν καλή μαρτυρία, ακόμη και οι (ελάχιστοι) κομματικά πρόθυμοι. Πολλοί άλλοι αρνούνται να κονταροχτυπηθούν με το παγιωμένο εδώ και δεκαετίες καθεστώς Σεβαστή, αφού κατά βάθος πιστεύουν ότι η κυρίαρχη παράταξη θα επανεκλεγεί. Αλλοι απλώς τη θεωρούν επιτυχημένη, τηρουμένων των αναλογιών και των δυσχερειών τής μετά το 2004 εποχής.

Η αναζήτηση της κίνησης Αναγέννηση για ένα άφθαρτο πρόσωπο βγαλμένο απευθείας από τα στάδια της «μπελ επόκ» οδήγησε στην Τασούλα Κελεσίδου, η οποία εγκατέλειψε μάλλον ξαφνικά την ενεργό δράση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην –όχι προχωρημένη για δισκοβόλο– ηλικία των 32 ετών.

Σεμνή, λιγομίλητη και εσωστρεφής από χαρακτήρα, η Κελεσίδου, κάτοχος δύο ολυμπιακών, τριών παγκόσμιων και ενός ευρωπαϊκού μεταλλίου μεταξύ 1999 και 2004, ήταν εξαφανισμένη από τον χώρο επί μιάμιση δεκαετία. Είναι άνθρωπος καλών προθέσεων, αλλά μάλλον δεν έχει καταλάβει πού την έμπλεξαν.

«Οι συνθήκες ωρίμασαν, το έναυσμα δόθηκε, ήρθε η ώρα της ενεργοποίησης και της συσπείρωσης όλων μας, δεν περισσεύει κανείς» είπε η Βορειοελλαδίτισσα ολυμπιονίκης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. «Υπηρέτησα με ήθος, αυταπάρνηση και γενναιότητα τον ελληνικό αθλητισμό. Είχα πάντα μέσα στην καρδιά μου τη χώρα μου, πήρα τη δύναμή της και νίκησα. Τίμησα τον ελληνικό στίβο με ταπεινότητα, συνέπεια και αγάπη».

Το όνομα της Κελεσίδου λειτούργησε συσπειρωτικά σε ορισμένους κύκλους «αναποφάσιστων», ενώ η καμπάνια του Αυγενάκη και των αυλικών του έφερε κάμποσους βετεράνους αθλητές στο ίδιο μαντρί: Χαλκιά, Γκατσιούδης, Κουκοδήμος, Ουζούνη, Αλεξόπουλος, Παυλακάκης. Σε δήλωση στήριξης προχώρησε επίσης ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ στην εντεκαμελή συντονιστική επιτροπή συμμετέχουν ο ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος και ο δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης, ενώ στο τραπέζι δεσπόζει το δασύ μούσι του Β. Οικονόμου.

Ο Σεβαστής χαιρέτισε το όψιμο ενδιαφέρον της Κελεσίδου για τα κοινά του στίβου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία, «ακόμη κι αν εκλεγεί ως απλό μέλος». Ακολούθησαν τα απαραίτητα βέλη: «Είναι φανερό όμως ότι χρησιμοποιείται σαν λύση ανάγκης μετά την αποχώρηση του επαλειφομένου, μέχρι τώρα, υποψηφίου προέδρου (σ.σ.: του Β. Οικονόμου). Ελπίζουμε μόνο στη διαχείριση της υποψηφιότητάς της, η ίδια να κρατήσει μακριά κάθε κομματική σκοπιμότητα και συμφέροντα ξένα, για το καλό των αθλητών, των προπονητών και των σωματείων».

Σημειώνεται ότι την τελευταία οκταετία πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ δεν ήταν ο πασόκος Β. Σεβαστής αλλά ο (και «εκλογολόγος») Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος φυσικά προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη. Ο Παναγόπουλος είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του προτού ακόμη προχωρήσει ο νέος αθλητικός νόμος. «Ο επόμενος μαραθώνιος της Αθήνας θα γίνει χωρίς εμένα» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2019, χωρίς βεβαίως να υποψιάζεται ότι θα προέκυπταν πανδημία και αναβολή των αρχαιρεσιών για μερικούς μήνες.

Ο Σεβαστής σκόπευε να διεκδικήσει εκ νέου τον προεδρικό θώκο, στον οποίο καθόταν επί 15 χρόνια στην προ Παναγόπουλου (και μετά Μολυβά) εποχή: 1997-2012. Ωστόσο οι φιλοδοξίες αυτού και πολλών άλλων «ομοσπονδιαρχών» παλαιάς κοπής προσέκρουσαν στον εκτρωματικό νόμο Αυγενάκη, με τον οποίο αποκλείονται, σχεδόν φωτογραφικά, παράγοντες ηλικίας άνω των 71 ετών ή με πολλαπλές θητείες στα διοικητικά συμβούλια. Ο Σεβαστής έκλεισε τα 71 τον περασμένο Μάιο και δικαιούται να υποστηρίζει ότι οι επίμαχες τροπολογίες τον σημαδεύουν αυτοπροσώπως.

Νυχτερινές τροπολογίες

«Χρειάστηκαν δύο νόμοι και τέσσερις νυχτερινές τροπολογίες προκειμένου να καθιερωθούν συγκεκριμένα φωτογραφικά και κατάφωρα αντισυνταγματικά κωλύματα για να αποκλειστούν πολλά αθλητικά στελέχη και παράλληλα να αρθούν κάποια άλλα ασυμβίβαστα. Ετσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση συγκεκριμένου συστήματος διαπλοκής συμφερόντων, με όπλα τη σκληρή κομματικοποίηση, μπόλικη λάσπη και δυσφήμηση» σχολιάζει ο Σεβαστής. Σε πολλές ομοσπονδίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσβολής του αθλητικού νόμου στα συνταγματικά δικαστήρια, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ο Αυγενάκης ποντάρει στο τετελεσμένο των εκλογών που έρχονται. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, μέχρι να βγάλει αποφάσεις η ελληνική Δικαιοσύνη…

Προ του κινδύνου να μείνει η κυρίαρχη παράταξη ακυβέρνητη ενόψει των εκλογών που έρχονται (μάλλον τον Φεβρουάριο), επιλέχθηκε ως υποψήφια πρόεδρος η 63χρονη Σοφία Σακοράφα, που προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής Αριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα25) αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί «κομματικό στέλεχος».

Εκτός δραματικού απροόπτου, η επόμενη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ θα είναι γυναίκα με παγκόσμιες διακρίσεις στους στίβους και… ρίπτρια. Θα έχει, δηλαδή, βαρύ χέρι!

Το τερατούργημα του Λ. Αυγενάκη είναι πλέον νόμος του κράτους, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και την ευλογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Λευτεριά στον ελληνικό αθλητισμό» είναι το μήνυμα που διοχετεύεται μέσα από τα φίλια μέσα ενημέρωσης, κάτω από προσωπογραφίες «δικτατόρων» όπως ο Βασιλακόπουλος και ο Σεβαστής. Ναι, να φύγουν εφόσον ήρθε ή ώρα τους, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με χουντικές μεθοδεύσεις!

Ψεύτικη εικόνα

Το επόμενο βήμα για τον υφυπουργό Αθλητισμού ήταν να αμφισβητηθεί η νόμιμη ψήφος εγγεγραμμένων συλλόγων, οπότε διατάχτηκε η εγκαθίδρυση νέου μητρώου, ώστε να φύγουν από τη μέση τα λεγόμενα σωματεία-σφραγίδες.

Ο Αυγενάκης επιχείρησε να δημιουργήσει εικόνα ασυδοσίας δεκαετιών και άκρατης παρανομίας, λησμόνησε όμως ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της δραστηριότητας των σωματείων ανήκει στη ΓΓΑ, δηλαδή στο ίδιο το υφυπουργείο Αθλητισμού, καθώς και στην περιφέρεια. Οχι στις ομοσπονδίες ή «σε παράγοντες που ο καθένας έκανε ό,τι του κάπνιζε», αλλά στα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας.

Τα κριτήρια που θεσπίζει τώρα η πολιτεία για εγγραφή των σωματείων στο μητρώο ενόψει των εκλογών είναι όχι αυστηρότερα αλλά επιεικέστερα, αφού η ταχύρρυθμη «θεραπεία» θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Εάν πιστέψουμε τη συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε ο Αυγενάκης για να καταγγείλει το «μπάχαλο», δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο μερικές δεκάδες σωματεία!

Η απόπειρα για νόθευση του αποτελέσματος –με τη βοήθεια «υπηρεσιακών διοικήσεων» σε διάφορες ομοσπονδίες– είναι εξόφθαλμη. Σχετικές ανακοινώσεις ενάντια στις μεθοδεύσεις Αυγενάκη έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και η αντίστοιχη των ΑμεΑ.

Eπειδή σταυροφορία δίχως… πέτσωμα δεν γίνεται τη σήμερον ημέρα, υπάρχει και σκάνδαλο έμμεσης χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης για να ενισχυθούν οικονομικά οι στασιαστές.

H κυβέρνηση φρόντισε να χρηματοδοτήσει με 485.000 ευρώ τη δημιουργία σειράς 85 ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ σχετικά με τους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Τόκιο. Τη σχετική σύμβαση έφερε στη δημοσιότητα το Documento στις 16 Οκτωβρίου. Δεν φαίνεται να προηγήθηκε διαγωνισμός πριν από την ανάθεση.

Οπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Sportime», η εταιρεία που ανέλαβε τα γυρίσματα (με παρουσιαστή τον Γιώργο Καπουτζίδη) φέρεται να είναι συμφερόντων του Θανάση Νικολάου, φερόμενου ως διαχειριστή της ιστοσελίδας Sportsfeed. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος ασκεί σφοδρότατη αντιπολίτευση στις απερχόμενες διοικήσεις των επίμαχων ομοσπονδιών, ενώ ο αδερφός του Νικολάου, Γιάννης, βρίσκεται στη συντονιστική επιτροπή της κίνησης Αναγέννηση για τον ΣΕΓΑΣ.

Με άλλα λόγια, η προεκλογική εκστρατεία της παράταξης που θέλει να ρίξει τον Σεβαστή (και όχι μόνο αυτόν) χρηματοδοτήθηκε αδρά από τον κρατικό κορβανά. Τα χρυσοπληρωμένα ντοκιμαντέρ θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθούν από το πολυάνθρωπο αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ χωρίς παραπανίσιο οικονομικό κόστος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter