Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός κατηγορεί τον πρόεδρο για αδράνεια απέναντι στους τζιχαντιστές

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός κατηγορεί τον πρόεδρο για αδράνεια απέναντι στους τζιχαντιστές

Με μια πρωτοφανή εικόνα ακόμα και για χώρα της Αφρικής, οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης από τηλεοράσεως ότι έλαβαν τα ηνία της χώρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ροκ Καμπορέ για «ανικανότητα» απέναντι στη βία που έχουν εξαπολύσει στην χώρα οι τζιχαντιστές.

«Πατριωτικό» πραξικόπημα

Το Πατριωτικό Κίνημα για την Προστασία και την Αποκατάσταση (ΜPSR) «που συσπειρώνει όλα τα στοιχεία των στρατιωτικών σωμάτων και των σωμάτων ασφαλείας, αποφάσισε να δώσει τέλος στην εξουσία του Καμπορέ», ανακοίνωσε ο λοχαγός Καντέρ Ουεντραογκό, περικυκλωμένος από περίπου 15 στρατιώτες. Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, που ξεκίνησε από την Κυριακή, τα επίγεια και τα εναέρια σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση και η Βουλή θα διαλυθούν και το Σύνταγμα θα ανασταλεί. Επίσης, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μμ μέχρι τις 5πμ καθ’ όλη την επικράτεια. Το ανακοινωθέν που διάβασε ο λοχαγός ζωντανά στην τηλεόραση υπογράφεται από τον επικεφαλής του ΜPSR, αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που αναδύεται ως ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Το ΜPSR πρότεινε επίσης «ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η χώρα σε μια συνταγματική τάξη που θα είναι αποδεκτή από όλους». Το κίνημα καλεί «όλους τους πατριώτες, ειλικρινείς αφρικανούς και όλους τους φίλους της Μπουρκίνα Φάσο να υποστηρίξουν την κίνηση σε αυτή την αποφασιστική στιγμή για την ιστορία της χώρας».

 

Βαθαίνει η κρίση στο Σαχέλ

Ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που είναι πρόεδρος της χώρας από το 2015, ανετράπη την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου από τον στρατό εξ αιτίας της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Έτσι, η χώρα του Σαχέλ ακολουθεί την ίδια μοίρα με άλλες χώρες της περιοχής που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια στρατιωτικά πραξικοπήματα, αυξάνοντας την αστάθεια της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή οι τζιχαντιστικές ομάδες σαρώνουν.

Αγνοείται ο Καμπορέ

Αν και οι στρατιωτικοί διατείνονται ότι η επιχείρηση έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, η μοίρα του προέδρου «των ειλικρινών ανθρώπων» είναι ακόμα ασαφής. Αναφορές στον γαλλικό Τύπο κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στο κονβόι οχημάτων που μετέφερε τον Καμπορέ την Κυριακή. Την Δευτέρα το πρωί, δημοσιογράφος του AFP είδε κοντά στην κατοικία του προέδρου τρία αυτοκίνητα γεμάτα με τρύπες από πυροβολισμούς, ενώ ήταν ορατά ίχνη αίματος.

Στον λογαριασμό του προέδρου Καμπορέ, έχει αναρτηθεί ένα μήνυμα το απόγευμα της Δευτέρας, όμως είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν είναι γραμμένο από τον ίδιο ή αν γράφτηκε υπό πίεση. Στο μήνυμα του καλεί όλους όσους έχουν πάρει τα όπλα να τα αφήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter