Predator pass

Predator pass

Η απορία πολλών πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκε τις τελευταίες µέρες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν: Θα προλάβει ο Πιερρακάκης να ετοιµάσει την πλατφόρµα ώστε να είναι έτοιµη στα εγκαίνια της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το επίδοµα Predator pass; Το ποσό θα ποικίλλει ανάλογα µε το πόσες παρακολουθήσεις κάνει ο καθένας. Αν στήνει καρτέρι για να δει ποιος άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα, αν µαθαίνει τι µαγείρεψαν οι διπλανοί, αν ξέρει όλο το βιογραφικό της ερωµένης του κυρίου που µένει στο ρετιρέ.
Είναι προφανές ότι οι εξηγήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισαν κανέναν, ούτε καν κάποια σηµαίνοντα στελέχη του κόµµατός του. Του έδωσαν όµως την ευκαιρία να αγγίξει την τελειότητα της γελοιότητας. Οι δηλώσεις του θυµίζουν ένα περιστατικό ανάµεσα στον Λουδοβίκο ΙΓ΄ και τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Ρώτησε ο βασιλιάς τον εξ απορρήτων του: «Μπορεί η δικαιολογία να είναι χειρότερη από την πράξη στην οποία αναφέρεται;». «Θα φροντίσω να το διαπιστώσετε σύντοµα» του απάντησε αυτός. Στην επόµενη µεγάλη γιορτή, καθώς ο Λουδοβίκος απευθυνόταν στους υπηκόους του, ο Ρισελιέ του χάιδεψε τρυφερά τα οπίσθια.

Ο Λουδοβίκος έκπληκτος αναφώνησε: «Πώς τολµάτε, καρδινάλιε!» και ο Ρισελιέ ήρεµος απάντησε: «Συγγνώµη, µεγαλειότατε, νόµιζα πως ήταν η βασίλισσα…».
Το άλλο έχει να κάνει µε το λεγόµενο παράδοξο του Επιµενίδη το οποίο προσκρούει στην κοινή λογική. Ο αρχαίος µάντης ισχυριζόταν ότι όλοι οι Κρητικοί είναι ψεύτες.

Αφού όµως και ο ίδιος καταγόταν από την Κρήτη σήµαινε ότι ψεύδεται, άρα τελικά οι Κρητικοί δεν είναι ψεύτες. Τότε όµως και ο Επιµενίδης δεν ψεύδεται κ.ο.κ. Στην περίπτωσή µας λοιπόν, αφού η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόµιµη, αν ο πρωθυπουργός γνώριζε και την απέτρεπε, θα ήταν παράνοµος.
Τον λόγο βέβαια δεν µας τον είπε, για να µην επαναλάβει το φιάσκο των διαρροών ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι περιζήτητος από Κίνα, Αρµενία και Ουκρανία. Μήπως τελικά συζητούσε µε τους υδραυλικούς για τα χαλασµένα καζανάκια σε κάποια από τα 36 διαµερίσµατά του; Κουβέντα φυσικά για τον Κουκάκη που ερευνούσε το σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς και την αλλαγή νόµου µε τροπολογία από την κυβέρνηση της Ν∆.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη ταιριάζουν γάντι οι στίχοι του Μπρεχτ: «Από τους καρχαρίες γλίτωσα, τις τίγρεις τις εσκότωσα και µε καταβρόχθισαν οι κοριοί». Αν δηλαδή θεωρούσε ότι την είχε σκαπουλάρει για διάφορα άλλα θέµατα, η υπόθεση των υποκλοπών δεν µπαλώνεται µε τίποτε. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν επισυνδεθεί αναµένοντας να ακούσουν τον γδούπο της πτώσης του.

Συµπερασµατικά, αν ο Οργουελ ήταν προφητικός στο «1984» µε τον Μεγάλο Αδερφό, αυτός που πρέπει να µας προβληµατίσει είναι ο Πασκάλ Μπρικνέρ στη «Μελαγχολική δηµοκρατία» του: «Εµείς στη ∆ύση επινοήσαµε τη δηµοκρατία για να µπορέσουµε να την παρακάµψουµε καλύτερα, να τη µετατρέψουµε σε ένα ηρεµιστικό που µας προστατεύει από τις αναποδιές και τις αγωνίες.

Ετσι, µας µένει ίσως να µάθουµε ότι η δηµοκρατία µπορεί να πεθάνει από την επιτυχία, να βουλιάξει, φορώντας τη χαµογελαστή µάσκα της υποκρισίας της. Για να µη συµπέσει η υλοποίησή της µε τη χρεοκοπία της, δεν έχουµε πια παρά να της ευχηθούµε πολλούς κινδύνους που θα την αναζωογονήσουν».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter