Premier League: Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε, το λιμάνι φλέγεται

Premier League: Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε, το λιμάνι φλέγεται

Η Λίβερπουλ ετοιμάζεται να κατακτήσει τον τίτλο έπειτα από 30 χρόνια, αλλά πατρίκιοι και πληβείοι μετρούν απελπισμένοι τα ρέστα

H Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει στα έρημα γήπεδα και το κόκκινο λιμάνι ετοιμάζεται για παρέλαση. Η Λίβερπουλ μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, εφόσον την ευνοήσουν τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων. «Παρέλαση δίχως κόσμο» παρεμβαίνουν οι υγειονομικές αρχές. Αλλά ποιος θα συγκρατήσει τα πλήθη που αδημονούν να γευτούν το νέκταρ 30 άγονων ετών; Η σαμπάνια μπορεί να ξίνισε λόγω της πανδημίας, τουλάχιστον όμως διαψεύδονται οι Κασσάνδρες.

«Με την γκαντεμιά που μας δέρνει θα ακυρωθεί η σεζόν» μεμψιμοιρούσαν οι οπαδοί της δημοφιλέστατης ανά την υφήλιο ομάδας. Το γλίστρημα του αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ στο ντέρμπι τίτλου το 2014 με την Τσέλσι και το χαμένο στα σημεία από τη Μάντσεστερ Σίτι πρωτάθλημα το 2019 θα κλειδωθούν στο χρονοντούλαπο. Ετσι η Λίβερπουλ θα κρατήσει για μερικές εβδομάδες δύο μαλαματένια καρπούζια κάτω από τη μασχάλη: πρωταθλήτρια Ευρώπης και ταυτόχρονα πρωταθλήτρια Αγγλίας. Σχεδόν όλοι στο λιμάνι προτιμούν το δεύτερο.

Η σέντρα θα γίνει την Τετάρτη με δύο εξ αναβολής αγώνες: Αστον Βίλα – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι – Αρσεναλ. Από την Παρασκευή θα έχει μπάλα κάθε μέρα, ώσπου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των 92 αγώνων που υπολείπονται. Η Λίβερπουλ έχει 82 βαθμούς και οι υπόλοιποι τη βλέπουν με κιάλια: Μάντσεστερ Σ. 57, Λέστερ 52, Τσέλσι 48, Μάντσεστερ Γ. 45, Γουλβς 43, Σέφιλντ 43, Τότεναμ 41, Αρσεναλ 40. Ο τρίτος της βαθμολογίας βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή του υποβιβασμού παρά στην πρωτοπόρο!

Στις μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις, όπου συζητήθηκε η επανέναρξη των πρωταθλημάτων ουδείς ασχολήθηκε με τον χρόνιο καημό της Λίβερπουλ ή με τη μάχη του τίτλου. Εάν αυτό ήταν το μοναδικό διακύβευμα, θα της έδιναν την κούπα ελαφρά τη καρδία και θα έφευγαν για διακοπές διαρκείας.

Το «πάπλωμα» εντοπίζεται στις δύο γραμμές που διαχωρίζουν τους πατρικίους από τους πληβείους: 4η με 5η θέση και 17η με 18η. Το Champions League και ο υποβιβασμός!

Στο υπόγειο της βαθμολογίας γίνεται σκοτωμός: Νόριτς 21, Αστον Βίλα 25, Μπόρνμουθ 27, Ουότφορντ 27, Ουέστ Χαμ 27, Μπράιτον 29. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Sky Sports, ομάδα που πέφτει, στη Β΄ Εθνική χάνει μεμιάς γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το πριμ συμμετοχής. Μέρος αυτής της χασούρας αναπληρώνεται σε ορίζοντα δύο τριών ετών με τις λεγόμενες «πληρωμές-αλεξίπτωτο», αλλά η απώλεια εισοδήματος από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια είναι δυσβάσταχτη.

Το «νεκροταφείο» του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι γεμάτο από ομάδες που παρασύρθηκαν από ψευδαισθήσεις μεγαλείου και πρόσφεραν πλουσιοπάροχα συμβόλαια, τα οποία έγιναν ασήκωτο βαρίδι έπειτα από κάποιον απρόσμενο υποβιβασμό. Η σπουδαία Λιντς Γιουνάιτεντ έφτασε στα τρίσβαθα της Γ΄ κατηγορίας μόλις έξι χρόνια μετά τη συμμετοχή της στα πλέι οφ του Champions League.

Οι ομάδες που σήμερα μοιράζονται το υπόγειο επαναστάτησαν όταν κάποιος εισηγήθηκε την επικύρωση της νυν βαθμολογίας (δηλαδή τον αμαχητί υποβιβασμό τους), ενώ οι λοιποί «μελλοθάνατοι» ξεσηκώθηκαν μόλις πληροφορήθηκαν το σχέδιο για διεξαγωγή των υπόλοιπων αγώνων σε ουδέτερα γήπεδα. Στα περισσότερα πρωταθλήματα που τερματίστηκαν πρόωρα αποφασίστηκε να μην πέσει κανείς.

Το κυνήγι της πρώτης τετράδας είναι κυνήγι της πρώτης πεντάδας, αφού η Μάντσεστερ Σίτι τέθηκε σε διετή καραντίνα από την UEFA λόγω παραβάσεων του οικονομικού fair play. Η ένστασή της εκδικάζεται από το CAS, αλλά θεωρείται απίθανο να δικαιωθεί πλήρως. Το περιοδικό «Forbes» υπολογίζει τις απώλειές της στα 70 εκατ. ευρώ μόνο για την περίοδο 20202021, ενώ το πρόστιμο που της επιβλήθηκε πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια. Η αξία του συλλόγου στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου θα μειωθεί κατά 11% εξαιτίας της απουσίας του από τα ποδοσφαιρικά σαλόνια.

Παρόμοιος θρήνος έχει ξεσπάσει στην περυσινή φιναλίστ Τότεναμ, που κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος έπειτα από μια τετραετία, ενώ καλείται να αποπληρώσει και τα οικοδομικά του διαστημικού γηπέδου της. Μακριά από το κελάρι βρίσκεται και η ξεχασμένη Αρσεναλ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το παλεύει οριακά. Μικρότερες ομάδες με χαμηλό προϋπολογισμό όπως η Λέστερ, η Σέφιλντ και η (αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Εuropa) Γουλβς απειλούν να χαλάσουν το πάρτι των πλουσίων. Εξυπακούεται ότι όλοι οι μεγάλοι τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της κακήν κακώς επανεκκίνησης.

Οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου και τακτικούς ελέγχους για την Covid-19. Στη λίστα των κρουσμάτων περιλαμβάνονται πασίγνωστα πρόσωπα, όπως ο προπονητής της Αρσεναλ Μίκελ Αρτέτα, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο γήπεδο. «Φοβάμαι μήπως μεταφέρω τον ιό στο νεογέννητο παιδί μου που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα» εξήγησε ο αρχηγός της Ουότφορντ Τρόι Ντίνι.

Αλλά στις διαπραγματεύσεις μέτρησε αποκλειστικά η λυπητερή. «Εάν διακοπεί το πρωτάθλημα, οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ.» ομολόγησε ο ισχυρός άνδρας της Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Μάστερς: από τα 250 εκατομμύρια των κολοσσών της Μάντσεστερ στα 22 της ταπεινής Νόριτς. Η απειλή της κατάρρευσης ένωσε πλούσιους και φτωχούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter