Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Ξεκίνησε και επίσημα χθες στην Αθήνα η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Την ίδια ώρα τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Οι πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον χθες πρώτη ημέρα να εστιάζεται στον έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ολοκληρώσει την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θέτοντας ταυτόχρονα και τους στόχους για το 2018.

Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού είναι κομβικής σημασίας για το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες περικοπές εντός του 2018 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων τονίζοντας ότι η οποία υστέρηση παρατηρείται «είναι τεχνικής φύσεως και θα αναπληρωθεί το επόμενο διάστημα».

Από εκεί και μετά τα τεχνικά κλιμάκια θα χρειαστούν ημέρες ώστε να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων με δεδομένο ότι τα 95 εξ αυτών πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους, ενώ ήδη συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να παραταθεί η ημερομηνία μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Από εκεί και μετά και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ικανοποίηση για από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ συζητήθηκε και η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα και εφόδια από 24 σε 13% και το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη όπου τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν και με εκπρόσωπους των τραπεζών.

Μεθαύριο Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στην πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας όπου δεν αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, με την επιστροφή από την Κέρκυρα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή θα ληφθεί η απόφαση για την ημερομηνία συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου (πιθανότατα τη Δευτέρα) το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την επίσπευση της τρίτης αξιολόγησης. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter