Πρεμιέρα για το 75ο Φεστιβάλ των Καννών

Στο επετειακό φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις 28 Μαΐου οι διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα είναι 21 γνώριμοι αλλά και νέους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 2 χρόνια πανδημίας; Για να δούμε… Πάντως το φετινό φεστιβάλ αρχίζει σήμερα με την προβολή της εκτός συναγωνισμού ταινίας «Coupez» του Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist») που αποτελεί ριμέικ   της ιαπωνικής ταινίας τρόμου του Σινιτσίρο Ουέντα «One Cut of the Dead».

Η αφίσα του φετινού φεστιβάλ έχει δανειστεί ένα στιγμιότυπο από την εμβληματική ταινία των 90ς «The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρει ο οποίος απεικονίζεται να βαδίζει στην σκάλα προς την ελευθερία ενός άγνωστου για εκείνον κόσμο. Οι αναφορές στον μετά της πανδημίας μελλοντικό κόσμο είναι κάτι περισσότερο από προφανείς.

Στους διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα συναντάμε παλιούς νικητές (ο σουηδός Ρούμπεν Εστλουντ, ο ιάπωνας Χιροκάζου Κόρε-έντα, ο ρουμάνος Κριστιάν Μουντζίου, οι βέλγοι αδερφοί Νταρντέν) και γνώριμους των Καννών (Τζέιμς Γκρέι, Παρκ Τσαν-γουκ, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Κλερ Ντενί) αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ σαν τον σουηδό Ταρίκ Σαλέχ ή την αμερικανίδα Κέλι Ράινχαρτ του αριστουργηματικού «First Cow» (2019) που έχει έρθει στην Κρουαζέτ με την νέα της ταινία «Showing up» και πρωταγωνίστρια τη Μισέλ Γουίλιαμς που υποδύεται μια γλύπτρια η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των οικογενειακών ευθυνών.
Στις ελληνικές συμμετοχές συναντάμε την νέα ταινία του Πάνου Κούτρα “Dodo” που προβάλλεται  στο παράλληλο πρόγραμμα “Cannes Premiere” με πρεμιέρες σημαντικών δημιουργών από όλο τον κόσμο, ενώ η μικρού μήκους ταινία της Εύης Καλογηροπούλου “Στον Θρόνο του Ξέρξη” θα διαγωνιστεί στο τμήμα της “Εβδομάδας Κριτικής”.

Η επιτροπή του φεστιβάλ στην οποία θα προεδρεύει ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν (τα άλλα μέλη

ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζεφ Νίκολς, η Ιταλίδα ηθοποιός Τζάσμιν Τρίνκα, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ, η Σουηδή ηθοποιός Νούπι Ραπάς, ο Νορβηγός σκηνοθέτης Γιοακίμ Τρίερ, ο Γάλλος σκηνοθέτης Λαντζ Λι και η ηθοποιός του Μπόλιγουντ Ντιπίκα Παντουκόνε) θα έχει σίγουρα δύσκολη αποστολή να επιλέξει τους καλύτερους από τις 21 υποψήφιες ταινίες για το Χρυσό Φοίνικα που είναι οι παρακάτω:

«Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

«Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Εστλουντ

«The Almond Tree» της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
«Armageddon Time» του Τζέιμς Γκρέι
«Boy From Heaven» του Ταρίκ Σάλεχ
«Broker» του Χιροκάζου Κόρε-έντα
«Brother and Sister» του Αρνό Ντεπλεσέν
«Close» του Λούκας Ντοντ
«Decision to Leave» του Παρκ Τσαν-γουκ
«Eo» του Γέρζι Σκολιμόφσκι
«Holy Spider» του Αλι Αμπάσι
«Leila’s Brothers» του Σαΐντ Ρουστάγι
«Nostalgia» του Μάριο Μαρτόνε
«RMN» του Κριστιάν Μουντζίου
«Showing Up» της Κέλι Ράιχαρντ
«Stars at Noon» της Κλερ Ντενί
«Tchaïkovski’s Wife» του Κίριλ Σερεμπρένικοφ
«Tori and Lokita» των αδερφών Νταρντέν
«Mother and son» της Λεονόρ Σεράιγ
«Pacification» του Άλμπερτ Σέρα
«The eight mountains» των Φελίξ βαν Γκρόνιγκεν και Σαρλότ Βαντερμίρς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter