Πρετεντέρης: Μητσοτάκη, άλλαξε το αφήγημα γιατί θα χάσεις τις εκλογές

Πρετεντέρης: Μητσοτάκη, άλλαξε το αφήγημα γιατί θα χάσεις τις εκλογές

Από πολύ νωρίς όπως φαίνεται χτυπάνε οι καμπάνες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τουλάχιστον από τον όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος και λόγω Ολυμπιακού και λόγω του νέου αποκτήματος του Mega αισθάνεται «ενισχυμένος» προς την εξουσία.

Τελευταίο «χτύπημα» αυτό του γνωστού Γιάννη Πρετεντέρη, σήμερα Δευτέρα, από τη στήλη του των Νέων «Εμπιστευτικά».

Το «χτύπημα» είναι διπλό:

Από τη μία παραδέχεται πως το αφήγημα «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» έχει ημερομηνία λήξης, τελειώνει με απλά λόγια και εξανεμίζεται.

Από την άλλη παραδέχεται «κομψά» πως οι εξαγγελίες για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι στον αέρα, κάτι σαν μια τρύπα στο νερό…

Οπότε στέλνει το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου να βρει άλλο «αφήγημα» και γρήγορα, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές «όποτε κι αν γίνουν».

Επισημαίνει πως όλα κρίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών, που προφανώς αναγνωρίζει πως δεν έχει αλλάξει και τίποτα…

Με απλά λόγια: Αλλάξτε το παραμύθι γιατί τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν δεν μπορούν να κάνουν και θαύματα…

Υστερόγραφο:

Ο Γιάννης Πρετεντέρης προτείνει στη ΝΔ πολιτική για «τη βελτίωση της ζωής των πολιτών». Γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό δεν γίνεται με την τοξικότητα της ταξικής πολιτικής και τη συγκέντρωση του πλούτου (που και ο ίδιος πρεσβεύει)…

Επομένως, ενδεχομένως το κείμενο απευθύνεται περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου παρά στους αναγνώστες…

Αφήγημα – ΤΑ ΝΕΑ – 17/02/2020

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πρόσφατα μια σωστή κουβέντα. Αφού παρέθεσε τις πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας στην ανάπτυξη και στην ανεργία, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση που τις πέτυχε έχασε τις εκλογές.

Και απάντησε ότι «έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων» (Βουλή, 14/2).

Προσυπογράφω με δέκα χέρια. Οι εκλογές προφανώς προφανώς δεν κρίνονται από στατιστικά μεγέθη – διαφορετικά δεν θα ψηφίζαμε, θα ρωτούσαμε την ΕΛΣΤΑΤ…

Κρίνονται από τον τρόπο που τα μεγέθη αυτά μεταφράζονται συγκεκριμένα στην καθημερινότητα των ψηφοφόρων. Άρα από την αντίληψη των ανθρώπων για τη ζωή τους.

Ο Τσίπρας το πλήρωσε και το κατάλαβε. Για τον Μητσοτάκη, θα δούμε. Ούτως ή άλλως θα χρειαστεί σύντομα ένα νέο αφήγημα.

Το κυρίαρχο ρεύμα «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» ικανοποιήθηκε και σιγά σιγά θα ξεθυμάνει. Η απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει πάντα την κυβέρνηση αλλά για πόσο; Ακόμα και οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην πολιτική έχουν ημερομηνία λήξης απόδοσης.

Η απόρριψη απλώς παρατείνεται επειδή ο Τσίπρας επιμένει να καταγγέλλει το 2010, να αντιπολιτεύεται μια κυβέρνηση του 2012, να επικαλείται το 2015 και να μιλάει για μια χώρα που δεν υπάρχει πια – παρόλο που και ο ίδιος συνέπραξε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αλλαγή της. Επιμένει δηλαδή να θυμίζει όσα θέλουμε να προσπεράσουμε.

Το πρόταγμα της ανάπτυξης λειτούργησε επίσης υπέρ της Ν.Δ. Αλλά για να συνεχίσει να λειτουργεί θα πρέπει να αρχίσει να αποδίδει. Οι προβλέψεις (τουλάχιστον της Κομισιόν) δείχνουν μια σταθερή πορεία, αλλά όχι κανένα αναπτυξιακό μπουμ.

Στο τρίτο πεδίο που η ΝΔ κινήθηκε προεκλογικά, τον νόμο και την τάξη, υπάρχει ασφαλώς βελτίωση. Δεν ξέρω όμως πόσο γίνεται αντιληπτή σε επίπεδο καθημερινότητας όταν Ρουβίκωνες, αντιεξουσιαστές και συμμορίες αλλοδαπών εξακολουθούν να δρουν ανάμεσά μας.

Όλα αυτά λειτούργησαν πολιτικά επειδή συγκρότησαν ένα ισχυρό αφήγημα: την επιστροφή στην κανονικότητα. Απλώς η κανονικότητα δεν είναι ΚΤΕΛ να πηγαινοέρχεται κάθε μία ώρα.

Υποθέτω λοιπόν ότι η ΝΔ θα πρέπει σχετικά σύντομα να εμπλουτίσει, να ανανεώσει ή να αλλάξει το αφήγημά του. Ώστε τουλάχιστον να υπηρετήσει εκείνο που της είπε ο Τσίπρας: τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Και φυσικά να χτίσει από τώρα το σενάριο των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Διότι όπως έχουμε πει τόσες φορές, οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται πολύ πριν στηθούν οι κάλπες.

Επιβεβαιώθηκε απολύτως με τον Τσίπρα. Είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί και με τον Μητσοτάκη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter