«…Πριν το Μετά…»: Καλλιτεχνικό Περιπατητικό Βίωμα στα Σαπουνακαίικα Τυρού

«…Πριν το Μετά…»: Καλλιτεχνικό Περιπατητικό Βίωμα στα Σαπουνακαίικα Τυρού

«…Πριν το Μετά…» είναι ο τίτλος του πρωτότυπου καλλιτεχνικού

περιπατητικού βιώματος, που θα λάβει χώρα  στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα “Οκτώ Αλώνια”, στην τοποθεσία Γουβιές, στο πανέμορφο χωριό Σαπουνακαίικα Τυρού, στο Δήμο Ν.Κυνουρίας. Η ιδέα, καθώς κι η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της χορογράφου Αγγελικής Παπαδάτου, που ζει μόνιμα στα Σαπουνακαίικα τα τελευταία χρόνια.

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού QUILOMBO LAB, υπό την διεύθυνση της Νέλλης Πουλοπούλου, έχει αναλάβει την οργάνωση αυτού του εγχειρήματος. Με κοινό θέμα τη μνήμη και το αποτύπωμά της στον χώρο και στο σώμα, οι καλλιτέχνες συνομιλούν με το κοινό για το θέμα της απώλειας μέσα στον φυσικό χώρο των αλωνιών, που αποτελούν ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα έρημα αλώνια του σήμερα σηματοδοτούν τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος κι αποκτούν μια νέα χρήση και σημασία μέσα από τις παραστατικές τέχνες (χορός, εικαστικές εγκαταστάσεις, μουσική και διάδραση).

Το «…Πριν το Μετά…» αποτελεί ένα βίωμα που εμπνέεται από το παρελθόν. Γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει η τσακώνικη γλώσσα, μια γλώσσα που μας ταξιδεύει βαθιά στον χρόνο, είναι καθαρή επιβίωση της Αρχαίας Δωρικής και μιλιέται ακόμα και σήμερα από ένα μικρό ποσοστό κατοίκων της Τσακωνιάς.

Σημαντικό ρόλο στο δρώμενο έχει όλη η τοπική κοινότητα, που συμμετέχει ενεργά, μεταφέροντας στο κοινό τις ιστορίες και τα έθιμα της προηγούμενης γενιάς ενώ συγχρόνως δίνει το στίγμα της σημερινής της ταυτότητας. Το “…Πριν το Μετά…” είναι ένα περιπατητικό βίωμα: οι επισκέπτες καλούνται να περπατήσουν από την πλατεία του χωριού μέχρι τα «Οκτώ Αλώνια» και να ανακαλύψουν, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που θα τους συνδέσει με την ιστορία και τους ανθρώπους του χθες. Φτάνοντας στα αλώνια, ο θεατής παρακολουθεί και συμμετέχει στις δράσεις περπατώντας στο μονοπάτι που τα διασχίζει.

Το διήμερο θα κλείσει με μία γιορτή με ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα.

Είσοδος Δωρεάν

 Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα του Δήμου Ν. Κυνουρίας.

Τη δράση υποστηρίζουν τοπικοί σύλλογοι της περιοχής.

Αναλυτικά οι δράσεις:

  • “Πριν το Ε μετά το Ο ήταν πάντα ο Έλμο”: χοροθεατρική σόλο παράσταση της Αγγελικής Παπαδάτου.
  • “Memo-ρει” (από τη μνήμη στην κίνηση): κινητικά εργαστήρια και διαδραστική παράσταση με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής. Χορογραφία της Βασιλικής Τσαγκάρη Χρυσανθακοπούλου. Πρωτότυπη μουσική, σύνθεση ηχοτοπίου και στοχευμένη ηχητική δράση από τον Στέλιο Γιαννουλάκη.
  • “Πολλά Φεγγάρια”: εικαστικό έργο της Αμαλίας Αντωνιάδου
  • Το “Αλώνι Πριν το Σήμερα” – εκθεσιακός χώρος: εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό. Σκηνική εγκατάσταση του Ν. Αντωνίου, συλλογή εκθεμάτων από την Ευγενία Σαπουνάκη, συλλογή οπτικοακουστικού υλικού Ελένη Μάνου. Με τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείο Μελάνων.
  • “Ο Καφενέ ταν Άουνα”, κέρασμα κι ιστορίες από τα παλιά, στα τσακώνικα και στα νέα ελληνικά, με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής. Σκηνοθεσία δράσης: Νέλλη Πουλοπούλου.
  • “Aφήνω το Αποτύπωμα Μου”: εικαστική διαδραστική εγκατάσταση, επιμελείται η Αμαλία Αντωνιάδου.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter