Προ ημερησίας στη Βουλή, ενόψει μπλόκων, ζητούν οι αγρότες

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ζητούν με επιστολή που θα επιδώσουν αύριο Τετάρτη, στον πρόεδρο του σώματος, Νίκο Βούτση, αντιπρόσωποι αγροτών από όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, για τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Σήμερα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα της Πέλλας, πανελλαδική συνάντηση αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και επιτροπών αγώνα. Οι αγρότες χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής, ενώ τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή, «διότι πάνω σ΄αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».

Η πρωτοβουλία των αγροτών, όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, σχετίζεται με την πρόθεση τους να υλοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το «μέλλον» της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Οι αγρότες μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης», αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, που βρέθηκε στη Σκύδρα, τόνισε ότι «θέλουμε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή, ώστε να πάρει θέση το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε αυτό λέγεται κυβέρνηση, είτε λέγεται αντιπολίτευση».

Σε σχέση με την θεματολογία της συζήτησης στη Βουλή οι αγρότες δηλώνουν πως θα πρέπει να εμπεριέχει μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:

- ασφαλιστικό

- φορολογικό

- κόστος παραγωγής/ενέργεια

- Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

- ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)

- αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Σιδερόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο κ. Αποστόλου πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγρότες δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό και για το κόστος παραγωγής, να λέει ο κ. Αποστόλου πως είναι άλλου υπουργού υπόθεση»

Αναφορικά με τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων, οι αγρότες ετοιμάζονται για μπλόκα στις 23 Ιανουαρίου, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων θα καθοριστούν από τους αγρότες σε κάθε περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.