Προ των πυλών νέο «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος – «Άλμα» στην τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας

Προ των πυλών νέο «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος – «Άλμα» στην τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας

Την… ανιούσα παίρνει ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος προμηνύοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις ακρίβειας, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς ρεύματος. Κοντολογίς, από την Κυριακή έως και σήμερα, Τετάρτη, η αύξηση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μεγάλη, που αποτελεί «αντίδραση» στην έλευση του χειμώνα και την αυξημένη ζήτηση.

Δείτε επίσης: Τα νέα τιμολόγια για το ρεύμα – Τι ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο

Συγκεκριμένα, το «ράλι» ανόδου τα τελευταία 24ωρα έχει οδηγήσει τις τιμές να έχουν… άρωμα καλοκαιριού καθώς τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής ήταν στα 319,03 ευρώ/μεγαβατώρα, αύξηση σχεδόν 50% εν συγκρίσει με την τιμή της Κυριακής, και έκτοτε συνεχίζει… προς τα πάνω. Κάπως έτσι, σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η τιμή για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 377, 94 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 5,6% σε σύγκριση με τα 357 ευρώ που ήταν χθες, Τρίτη.

Οι αλυσιδωτές αυξήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, τοποθετούν παράλληλα την Ελλάδα στο «βαθύ μπλε» του χάρτη της ΡΑΕ μαζί με τις περισσότερες χώρες όπως η Γαλλία που «έκλεισε» στα 396 ευρώ/μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 393 ευρώ/μεγαβατώρα και άλλες.

Το φθηνότερο ρεύμα αγοράζουν η Ισπανία και Πορτογαλία με 151,25 ευρώ/μεγαβατώρα, η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση» μετά τη συμφωνία που έχει πετύχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Πολωνία με 218,2 ευρώ/μεγαβατώρα.

Δείτε σχετικά: Ισπανία και Πορτογαλία εκθέτουν τον Μητσοτάκη – Έριξαν στο μισό τις τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος

Νέα μεθοδολογία χρεώσεων από 1/1/2023

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Μυστικά & Documento

29/01/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter