Προανακριτική: Έβαζε και από την… τσέπη του ο Βουλκίδης για να διαφημίσει τη Novartis (Photos)

Προανακριτική: Έβαζε και από την… τσέπη του ο Βουλκίδης για να διαφημίσει τη Novartis (Photos)

Πέρα από την κυνική παραδοχή αδικήματος ενώπιον της Προανακριτικής με την επιβεβαίωση ότι το ιδιόχειρο σημείωμα για τις 90.000 ευρώ είναι δικό του, ο διωκόμενος εκδότης – διαφημιστής, Μανώλης Βουλκίδης, υποστήριξε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι από τον πακτωλό χρημάτων που πέρασαν από τα χέρια του προκειμένου να διαφημίσει τη Novartis εκείνος βγήκε… ζημιωμένος.

Ο μάρτυρας επέμενε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του πως ο μόνοw αποδέκτης «μαύρου» χρήματος ως αντάλλαγμα της αυξημένης διαφήμισης από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήταν το πρώην στέλεχος της Novartis και μάρτυρας της Προανακριτικής, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Υπενθυμίζεται ότι το FBI σε επίσημες αναφορές του περιγράφει τον διωκόμενο -μεταξύ άλλων- για ξέπλυμα εκδότη – διαφημιστή ως κομβικό πρόσωπο στη διαδικασία του «καθαρισμού» του χρήματος, το οποίο πριν καταλήξει σε κρατικούς αξιωματούχους με τη μορφή μίζας είχε «νομιμοποιηθεί» μέσω έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

Δείτε επίσης: Novartis: Παραδοχή Βουλκίδη στην Προανακριτική για το σημείωμα με τα 90.000 ευρώ

Πιεζόμενος από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, ο Μ. Βουλκίδης ανέφερε ότι το 40% των διαφημιστικών εσόδων που είχε από τη Novartis κατέληγαν στον Φ. Δεστεμπασίδη. Επίσης, στο 20% επί του ποσού ανέρχονταν τα έξοδα και οι δαπάνες της εταιρίας, με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το κέρδος του. Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σπ. Λάππα, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί πόσο φόρο και ΦΠΑ έπρεπε να καταβάλλει ο Μ. Βουλκίδης για κάθε διαφημιστική συμφωνία. Τότε, ο διωκόμενος εκδότης – διαφημιστής απάντησε πως το ΦΠΑ ήταν 24% και 29% ο φόρος, υποστηρίζοντας δηλαδή πως από τα 1.049.160 ευρώ συνολική αξία τιμολογίων όχι μόνο δεν κέρδιζε τίποτα από τη Novartis, αλλά ζημιωνόταν κιόλας.

«Γιατί συνεχίσατε τη συνεργασία με τον Δεσταμπασίδη αφού όπως μας είπατε είναι ασύμφορη αλλά και εκβιαστική για εσάς προκειμένου να του δίνετε κάθε φορά το 40%;» ρώτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, με τον μάρτυρα να απαντά ότι έκανε υπομονή.

Επιπλέον, ο Μ. Βουλκίδης μετά από πιέσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως υπήρχαν αρκετές συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ στην αρχή αποπειράθηκε να δημιουργήσει την εντύπωση πως σχεδόν δεν γνωρίζεται με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» ο Μ. Βουλκίδης συναντούσε τακτικά τον Κ. Φρουζή για να του επιστρέψει τα ποσά που είχαν «ξεπλυθεί».

Ψεύδη, ανακρίβειες και αμήχανη σιωπή

Αναιρώντας πλήρως όσα είχε ισχυριστεί προηγουμένως περί ζημίας του από τις συναλλαγές με τη Novartis, ο μάρτυρας υποστήριξε πως η φαρμακευτική «είχε λεφτά» προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους ραγδαία αυξανόμενους τζίρους της διαφημιστικής του εταιρίας.

«Μπορείτε να μου πείτε γιατί ενώ το 2006, το 2007, σύμφωνα με τη δικογραφία, εισπράττατε 10.500 ευρώ και 1.350 ευρώ αντίστοιχα και ξαφνικά το 2009 ο τζίρος εκτινάχθηκε στις 158.500 ευρώ, το 2010 στις 174.000 ευρώ, το 2011 στις 256.000 ευρώ και το 2012 στις 344.943 ευρώ;» ρώτησε τον η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, με τον Μ. Βουλκίδη να απαντά: «H Novartis είχε χρήματα».

Ως προς τα εικονικά τιμολόγια, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν. «Μα στον έλεγχο που έχει γίνει και υπάρχει στη δικογραφία τα εκδοθέντα τιμολόγια κρίνονται ως εικονικά και είναι 14 στον αριθμό. Υπάρχει και το σχετικό έγγραφο με τον αριθμό των τιμολογίων…» επανήλθε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο μάρτυρας επέμενε στο ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους τιμολόγια. «Η διευθύντρια του λογιστηρίου του «Αθήνα 9,84», η υπεύθυνη διαφήμισης του ΣΚΑΙ και ο πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Βριλησσίων έχουν καταθέσει ενόρκως ότι δεν έχει διαφημιστεί μέσω της εταιρείας σας η Novartis. θα κάνετε και σε αυτούς μηνύσεις;», ήταν το ερώτημα που έμεινε αναπάντητο από τον διωκόμενο Μ. Βουλκίδη.

Σχετικά με τον Κ. Σπανό, ο οποίος φέρεται να προέβαινε σε αναλήψεις ποσών που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς του Μ. Βουλκίδη του, ο μάρτυρας απάντησε πως του ο Κ. Σπανός του έκανε εξυπηρέτηση και πως δεν πρόκειται για παράνομες πράξεις. 

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter