Προανακριτική εκτός ορίων: Αίρεται η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Προανακριτική εκτός ορίων: Αίρεται η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Δια ζώσης και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Προανακριτική να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, απόφαση που οδηγεί στην άρση της ανωνυμίας τους.

Μέσα σε κλίμα έντασης, η ΝΔ φέρεται να έθεσε το αίτημα για αυτοπρόσωπη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να συναινούν.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης φέρεται να ανέφερε πως «οι προστατευόμενοι μάρτυρες επιθυμούμε να εξετασθούν, όπως εξετάσθηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο αντεισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά». Πρότεινε δε την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων περί κινδύνου της ζωής τους και της οικογένειάς τους εάν καταθέσουν αυτοπροσώπως στο κλιμάκιο της Επιτροπής. «Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση» φέρεται να υποστήριξε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής, Σπύρος Λάππας, είπε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ρίξει τους μάρτυρες «στα σκυλιά». «Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε την απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας» τόνισε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η απόφαση πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, δηλαδή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και με αλλοίωση της φωνής τους.

Διαβάστε επίσης: #Novartis_Gate: Σκληρή δήλωση Παπαγγελόπουλου για έγγραφο του FBI που μιλούσε για εμπλοκή πολιτικού

Παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίου στελέχους της Προανακριτικής από την πλευρά της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Επιτροπή επ’ ουδενί δεν αποσκοπεί στην αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων αλλά μόνο στην λήψη κατάθεσης, τελικά σήμερα οι μάσκες έπεσαν με κάθε επισημότητα. Πλέον, οι πολιτικές στοχεύσεις συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής που καλούνται να ικανοποιήσουν το θυμικό κομματικών βαρώνων μοιάζουν ικανές να τινάξουν την Προανακριτική στον «αέρα», αφού θεωρείται βέβαιο ότι η ανωνυμία των μαρτύρων θα αποκαλυφθεί μετά το πέρας της εξέτασης των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Iκανοποιείται ο στόχος ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» το πολύκροτο σκάνδαλο, οι υπέρμαχοι της «σκευωρίας Novartis» έθεσαν στο στόχαστρό τους προστατευόμενους μάρτυρες, κάνοντας λόγο για «αφαίρεση της κουκούλας», «παραδειγματική τιμωρία», ανασκολοπίσεις στην μέση της πλατείας Συντάγματος κοκ. Εφόσον η αντικατάσταση του σκανδάλου από την «σκευωρία Novartis» δεν κατέστη δυνατή από την Προανακριτική, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για την αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Απώτερος σκοπός, όπως σημείωνε από την Κυριακή το Documento, η δικαστική εξόντωση των δύο μαρτύρων από ομάδα επιφανών νομικών που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την «αποστολή».

Σε κάθε περίπτωση, εάν η διάσταση αυτή απομονωθεί από τις εκατέρωθεν πολιτικές επιδιώξεις πίσω από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, ποιος πολίτης θα πάρει την ευθύνη να μιλήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όταν αντικρίζει αυτήν την πολεμική κατά των προστατευόμενων μαρτύρων;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter