Προανακριτική: Φοβούνται για τη ζωή τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Προανακριτική: Φοβούνται για τη ζωή τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σαφές μήνυμα προς ΝΔ – ΚΙΝΑΛ εκπέμπουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τονίζοντας σε επιστολή τους -και- προς την Προανακριτική Επιτροπή ότι θα τεθεί σε κίνδυνο τόσο η ζωή τους όσο και των οικογενειών τους στην περίπτωση που αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» απέστειλαν επιστολή το πρωί της Δευτέρας προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά και την Προανακριτική της Βουλής αναφορικά με τον τρόπο της επικείμενης εξέτασής τους από κλιμάκιο της Επιτροπής.

Με φόντο τις μιντιακές απειλές που εξαπολύονται εναντίον τους περί «αφαίρεσης της κουκούλας» από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, οι προστατευόμενοι μάρτυρες τονίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους, γεγονός που προβλέπεται από τον νόμο 2928/2001, τη σχετική ΚΥΑ αλλά και την Κοινοτική Οδηγία 2009/1937.

Ζητούν δε να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοιωμένη φωνή, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση διατρέχεται κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και για τις οικογένειές τους λόγω σοβαρών αντιποίνων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στη σημερινή συνεδρίαση, με δεδομένο ότι κορυφαίο στέλεχος της Προανακριτικής σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών -παρουσία «κομματικού τοποτηρητή»- υποστήριζε ότι στόχος της Επιτροπής δεν είναι η αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων αλλά η λήψη κατάθεσης για να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Βέβαια, τα λόγια του κορυφαίου στελέχους της Επιτροπής δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις των σαμαρικών στελεχών της ΝΔ στην Επιτροπή αλλά και των μελών που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, αφού σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είχε ανοίξει καν η κουβέντα περί αυτοπρόσωπης κατάθεσης των μαρτύρων.

Όπως σημείωνε από την Κυριακή το Documento, εάν τελικά η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι αυτοπρόσωπη, το Plan b των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων είναι η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» με τα πρόσωπα που θεωρούν ότι βρίσκονται πίσω από το καθεστώς προστασίας. Στην περίπτωση που οι εικασίες τους επαληθευτούν, θα ακολουθήσει -κατά τις πληροφορίες- η δικαστική εξόντωση των προστατευόμενων μαρτύρων από ομάδα επιφανών νομικών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, είναι πολύ πιθανό, εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα προστασίας και διατήρησης της ανωνυμίας, τόσο ο Σαράφης όσο και η Κελέση να μην προσέλθουν τελικά να καταθέσουν.

Μάλιστα η Κελέση ζητεί η ίδια να ανακληθεί η κλήση της καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή της επιχειρείται να αρθεί το καθεστώς προστασίας ενώ ο Σαράφης στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι θέλει να καταθέσει με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας ταυτότητάς του, όπως έγινε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν και κατέθεσε στον Άρειο Πάγο με όλα τα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter