Προανακριτική: Η συνάντηση Κράνη – Κατσιρώδη στον Άρειο Πάγο και η επίσκεψη Τζανακόπουλου

Προανακριτική: Η συνάντηση Κράνη – Κατσιρώδη στον Άρειο Πάγο και η επίσκεψη Τζανακόπουλου

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περιβόητη επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, η Ξένη Δημητρίου έφερε στην επιφάνεια ενώπιον της Προανακριτικής ότι την ημέρα που αποφασιζόταν ο τρόπος που θα κατέθεταν στην Προανακριτική οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είδε με τα μάτια της τον υφυπουργό Δικαιοσύνης παρέα με τον δικαστικό Κατσιρώδη στο Ανώτατο Δικαστήριο…

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να επισκέπτεται ένας πολιτικός τον Άρειο Πάγο. Και συνέχισε λέγοντας: «Για παράδειγμα, φέτος την Τσικνοπέμπτη, πήγα στον Άρειο Πάγο για το αντίγραφο της κατάθεσης μου. Εκείνη την ημέρα θα έπαιρναν απόφαση για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Εκεί είδα τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κράνη, να χαριεντίζεται με τον δικαστικό, κ. Κατσιρωδη. Αργότερα, είδα τον κ. Κράνη με μια δημοσιογράφο». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν θα βγάλει συμπεράσματα, εννοώντας πως δεν πρόκειται για κάτι μεμπτό. «Άρα, κακώς εξαιρέθηκε από την Επιτροπή μας ο κ. Τζανακόπουλος» παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Προηγουμένως, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε προς την μάρτυρα: «Είπατε προχθές απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο. Άρα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφοράς δεν είναι μια συμμορία που πήρε μέρος σε μια σκευωρία…». «Σοβαρά μιλάμε;» διερωτήθηκε η Ξ. Δημητρίου και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν για να υπάρξει αποτέλεσμα στην υπόθεση αυτή πάρα τα εμπόδια και τις απειλές με μηνύσεις, αναφορές κλπ. Η κυρία Τουλουπακη έβλαψε την υγεία της με την υπόθεση αυτή». Σχετικά με το επόμενο ερώτημα της Δ. Αυγέρη και συγκεκριμένα για το αν η κ. Δημητρίου έχει δεχθεί απειλές, η μάρτυρας απάντησε καταφατικά, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικες μεθόδους».

Η αδυναμία του Κυρανάκη!

Εκτός από φανατικός αναγνώστης του Documento, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει την… αδυναμία που έχει στον Κώστα Βαξεβάνη. «Έχετε συναντηθεί ποτέ με τον κ. Βαξεβάνη;» ρώτησε την μάρτυρα, η οποία απάντησε: «Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην με έχει επισκεφθεί. Απ’ ο,τι θυμάμαι (για τον Κ. Βαξεβάνη), μια φορά».

Δυστυχώς, για τον λάτρη των ρατσιστικών μπάρμπεκιου που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ντόρα Μπακογιάννη, στη συζήτηση παρενέβη η Δ. Αυγέρη. «Όταν λέτε: Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που δεν με έχει επισκεφθεί;», ήταν το ερώτημα της βουλεύτριας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κ. Δημητρίου να απαντά: «Όλοι, μα όλοι. Η κ. Μάνδρου, η κ. Τσουκαλα, ο κ. Τσιμπουκης, όλοι». Μάλιστα, η Δ. Αυγέρη επανήλθε στην αποκάλυψη που είχε κάνει η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Την ημέρα που πήγατε στον Άρειο Πάγο είπατε ότι ο κ. Κράνης συνομιλούσε και με δημοσιογράφο, ήταν ένας από αυτούς;». Τότε, η μάρτυρας αποκρίθηκε: «Ναι, την δημοσιογράφο», χωρίς όμως να αποσαφηνίζει αν εννοούσε την κ. Μάνδρου ή την κ. Τσουκαλά.

Και τώρα διεύρυνση κατηγορητηρίου

Επόμενο επεισόδιο για την Προανακριτική Επιτροπή, η συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη, σχετικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης. Η συζήτηση θα αρχίσει αμέσως μετά την ειδική συνεδρίαση για την Ποντιακή Γενοκτονία και υπολογίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον 8 ώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμφωνήθηκε πως θα υπάρχει αρχικά ένας κύκλο των έξι εισηγητών των κομμάτων. Έπειτα, θα γίνει ένα κύκλος με 12 ομιλητές, αναλογικά. Δηλαδή, πέντε από ΝΔ , τρεις από ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα άλλα κόμματα. Επίσης, θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ο υπουργός εκ μέρους της κυβέρνησης, οι πολιτικοί αρχηγοί (εάν το επιθυμούν) και ο Δ. Παπαγγελόπουλος, καθώς βάσει του Κανονισμού της Βουλής μπορεί είτε να ζητήσει να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, είτε να στείλει Υπόμνημα.

Νέα δήλωση Τσοβόλα

Σε νέα δήλωσή του, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφέρεται στην πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ προς την Βουλή και την σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέκταση της έρευνας και για άλλα τυχόν τελεσθέντα αδικήματα του πελάτη του, σημειώνοντας τα εξής:

«H νέα πρόταση, και συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των τριάντα βουλευτών της Ν.Δ., μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι σκόπιμες, πρωτόγνωρες, παράνομες, αξιόποινες και ηθικά απαράδεκτες – στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων – γιατί, παραβιάζουν βασικούς ευρωπαϊκούς και ελληνικούς κανόνες δικαίου και καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα του Δ. Παπαγγελόπουλου που αφορούν το τεκμήριο αθωότητας, την μυστικότητα της προδικασίας, την προστασία των προσωπικών του δεδομένων και την δίκαιη δίκη, που μια εκ των εκφάνσεων της είναι το δικαίωμα του ανθρώπου να δικάζεται από αμερόληπτο δικαστή.

Είναι πρωτόγνωρο στο μέσο της αποδεικτικής διαδικασίας που διεξάγει η Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή , όπου έχουν εξετασθεί μόνο οι μάρτυρες που προτείνει η ΝΔ – μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση NOVARTIS – πριν εξετασθούν οι μάρτυρες που προτάθηκαν από τον Παπαγγελόπουλο και από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, να γίνεται εσπευσμένα νέα πρόταση από βουλευτές της ΝΔ – πέντε από τους οποίους είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν και την αρχική πρόταση περί παραπομπής ενώ μία ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής – για διερεύνηση και άλλων επτά αδικημάτων , τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία συνάφεια με την υπόθεση NOVARTIS . Είναι σαφές, πως πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση, προκειμένου να θολώσουν τα νερά ιδίως μετά την έναρξη της σημαντικής κατάθεσης της τέως Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένιας Δημητρίου, η οποία άρχισε να αποκαλύπτει την σκευωρία και τους σκευωρούς. Προφανώς, η Ν.Δ. γνωρίζοντας, ότι εφεξής θα εξεταστούν εκείνοι οι μάρτυρες που θα αποδημήσουν πλήρως το αρχικό κατηγορητήριο, επιθυμεί να δημιουργήσει σύγχυση στον Ελληνικό λαό με την συζήτηση στην Ολομέλεια, για να καλύψει όλες τις παρανομίες και τα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησε από την έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Αλήθεια, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που εξαίρεσαν παρανόμως από την Επιτροπή τον βουλευτή κ. Πολάκη, με την αστεία και προσχηματική αιτιολογία πως επρόκειτο να εξεταστεί ως μάρτυρας, γιατί ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες, δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει; Γιατί, δεν κλήθηκε επίσης κανένας μάρτυρας από αυτούς που εγγράφως έχει ζητήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος πριν ακόμα ξεκινήσει η Επιτροπή να λειτουργεί; Μήπως γιατί θέλησε η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της, μέσω των παράνομων και αναληθών επιλεκτικών διαρροών να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις στον Ελληνικό λαό, επειδή διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να μπορούν αντικειμενικά να στηρίξουν τις έωλες κατηγορίες που κατασκεύασαν;

Επιπλέον, πώς είναι αλήθεια δυνατόν πριν ολοκληρώσει ακόμα το έργο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή να εκφράζονται βουλευτές της ΝΔ (που ψήφισαν και την αρχική πρόταση ) με την νέα πρόταση αναφέροντας ότι «Εκτός από την ήδη διερευνώμενη υπόθεση προκύπτει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις; Mε ποιο δικαίωμα ο Πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πριν ολοκληρώσει αυτή το έργο της, απέστειλε μέρος του φακέλου της μυστικής δικογραφίας στην Βουλή, παραβιάζοντας την μυστικότητα της διαδικασίας και τα προσωπικά δεδομένα του κ. Παπαγγελόπουλου; Ο νόμος επίσης για την κατοχύρωση του τεκμηρίου της αθωότητας, δεν εφαρμόζεται για την πλειοψηφία της Βουλής και για τους αρμόδιους της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής; Πως είναι δυνατόν μεσούσης της αποδεικτικής διαδικασίας οι προτείνοντες βουλευτές της Ν.Δ. να αναφέρουν ότι προέκυψαν ενδείξεις για την ενδεχόμενη τέλεση ετέρων αδικημάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο; Δεν γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί ανεπίτρεπτη και αξιόποινη παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων και δικαιωμάτων του Παπαγγελόπουλου και ότι επί πλέον αποδεικνύει σαφή μεροληψία και παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης; Και βεβαίως αυτή η αποδοχή των βουλευτών της Ν.Δ. αποδεικνύει ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή όλως αυθαιρέτως και παρανόμως, επεκτάθηκε σε άλλα θέματα, πέραν αυτών που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Αλήθεια κατά την δημόσια συζήτηση της νέας άκαιρης πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα γίνει χρήση από τους ομιλούντες βουλευτές των απορρήτων εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων που υπάρχουν στην δικογραφία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πριν την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση του πορίσματος των κομμάτων, δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι ότι θα παρανομήσουν και θα διαπράξουν σοβαρά αξιόποινα αδικήματα; Εκτός αν μας πουν ότι είναι εξουσία και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Γιαυτούς δεν ισχύουν οι νόμοι. Αυτοί ισχύουν μόνο για τους απλούς πολίτες. Μπορούν να βλάπτουν σκοπίμως όποιον αυτοί θέλουν για να ωφελήσουν το κόμμα τους.

Τέλος θέλω να ζητήσω από τους βουλευτές της Ν.Δ. να διαβάσουν την διερευνώμενη μήνυση του κ. Σαμαρά, στην οποία, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: « Η έρευνα που διενήργησαν οι κ.κ. Εισαγγελείς υπόκειται στην αρχή της μυστικότητας, μη όντας προσιτή σε κανέναν απολύτως. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι προσιτή, ούτε τα στοιχεία και τα δεδομένα της να γίνονται γνωστά σε κανέναν, παρά μόνο σε όσους προβλέπονται από το νόμο στα πλαίσια της διαδικασίας…» Επίσης αναφέρει ότι: « Εξ’ άλλου, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του Ν. 2472/1997, όποιος χωρίς δικαίωμα ανακοινώνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή καθιστά αυτά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Σύμφωνα δε με την παρ. 6 του ιδίου άρθρου, αν ο υπαίτιος των πράξεων αυτών είχε σκοπό να βλάψει τρίτον, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 ετών. Ευαίσθητα θεωρούνται τα δεδομένα που αφορούν στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες. Αυτά λέει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του κατά του κ. Παπαγγελόπουλου κ.α.

Πρέπει να γνωρίζουν οι βουλευτές ότι η αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας προστατεύει τον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να διασύρεται με σχόλια που ενδεχομένως οδηγούν σε παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτόν, σε ένα στάδιο που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί η σε βάρος του κατηγορία και συνεπώς μεταγενέστερα μπορεί να αθωωθεί. Η κοινοποίηση των εγγράφων και των πληροφοριών της διαδικασίας στηλιτεύει την αρχή της μυστικότητας. Ας σημειωθεί επί πλέον ότι η παραβίαση της αρχής της μυστικής διεξαγωγής ποινικής προδικασίας επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 252 του Π.Κ. (παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου).

Όπως είναι γνωστό η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει τον ρόλο και τις εξουσίες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, σύμφωνα με το νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και με τον Κανονισμό της Βουλής. Κατά συνέπεια υπάρχει υποχρέωση της τήρησης της μυστικότητας της διαδικασίας της και δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική ανακοίνωσή τους οπουδήποτε αλλού εκτός αυτών που περιοριστικά ορίζει ο νόμος.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτά που, έγιναν και γίνονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή αλλά και που θα γίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να με ζημιώσουν, αποτελούν σαφώς βαρειά ποινικά αδικήματα, αλλά και απαράδεκτες ηθικά και πολιτικά συμπεριφορές, προκειμένου η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της να ωφεληθούν πολιτικά.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να τα επισημάνουμε για πολλοστή φορά από την έναρξη της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, γιατί δεν έχει κανένας το δικαίωμα, όσον ψηλά και αν είναι, να καταρρακώνει την αλήθεια, να σπιλώνει την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και να καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματα του. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική.

Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του κ. Παπαγγελόπουλου».

Μυστικά & Documento

18/07/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter