Προανακριτική: Καίει Αβραμόπουλο ο Αγγελής – Παράνομες οι αρχειοθετήσεις για τα 7 πολιτικά πρόσωπα

Προανακριτική: Καίει Αβραμόπουλο ο Αγγελής – Παράνομες οι αρχειοθετήσεις για τα 7 πολιτικά πρόσωπα

Μπούμερανγκ για τους υπέρμαχους της «σκευωρίας Novartis» γυρίζει και η κατάθεση του Γ. Αγγελή στην Προανακριτική.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι παράνομες οι αρχειοθετήσεις και των 7 αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία του Novartis – Gate, τονίζοντας παράλληλα ότι το FBI στο πολυσυζητημένο «ταξίδι της Βιέννης» έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό του τέως Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου.

Ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, στον οποίο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το αφήγημα της σκευωρίας έναντι του σκανδάλου Novartis, έκρινε παράνομες τις αρχειοθετήσεις που έγιναν για 7 εκ των 10 πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία Novartis.

«Πρέπει να δούμε ποιες υποθέσεις πήγαν παράνομα στο αρχείο. Όλες οι αρχειοθετήσεις της εισαγγελίας Διαφθοράς είναι παράτυπες. Οι υποθέσεις που έχουν πάει στο αρχείο δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν παρά μόνο από την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με άλλα λόγια ο παπάς ευλογά τα γένια του. Εγώ είχα πει στην κυρία Δημητρίου να ελέγξουμε μερικές απ’ αυτές τις υποθέσεις γιατί πάρα πολλά ακούστηκαν και αυτή μου η πρόταση θορύβησε όπως φαίνεται πολλούς» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας, με την επισήμανση αυτή αλλάζει άρδην το σκηνικό, αφού κρίνει -κατά τα φαινόμενα- ότι πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων για τους Αντ. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λυκουρέντζο, Π. Πικραμμένο, Μ. Σαλμά, Β. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη εφόσον θεωρεί ότι συντελέστηκε παράνομη αρχειοθέτηση του σκέλους που τους αφορά.

«Στη Βιέννη μου έδωσαν στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού»

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε, επίσης, ότι στο περιβόητο «ταξίδι στη Βιέννη» το FBI έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου. Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος σε αναφορά του, ο τραπεζικός λογαριασμός αφορούσε τον τέως Επίτροπο και πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλο.

«Στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Τους είπα, δώστε μου τον αριθμό του λογαριασμού» εξιστόρησε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί του απάντησαν πως το μόνο που του δίνουν είναι η πληροφορία και πως είναι δική του δουλειά να βρει το λογαριασμό. «Αυτός ήταν ο διάλογος για τον πολιτικό με τον λογαριασμό στο εξωτερικό, το όνομά του το αναφέρω στην αναφορά μου. Δεν έχω τίποτα να κρύψω» είπε ο Γ. Αγγελής χωρίς να κατονομάζει στην Επιτροπή τον Δ. Αβραμόπουλο.  

Επίσης, ο Γ. Αγγελής ισχυρίστηκε ότι σε συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελλάδα, ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Εκτός του ότι η αναφορά αυτή μοιάζει αντιφατική για όσα έχει παραδεχτεί ο ίδιος για το ταξίδι στη Βιέννη, μετά από λίγα λεπτά ο μάρτυρας έδωσε και μια άλλη διάσταση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η κρίση αυτή του εκπροσώπου του FBI του προκάλεσε απορίες καθώς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ήδη αποστείλει δύο έγγραφα με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. «Οι από την Αμερική γνωρίζουν. Εγώ δεν ξέρω κάτι επί της ουσίας για το αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων», ήταν η απάντηση που πήρε από τον εκπρόσωπο του FBI ο μάρτυρας σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο ίδιος στην Προανακριτική. 

Η αναφορά Αγγελή για Βιέννη και Αβραμόπουλου: 

«Δεν έχω κατονομάσει “Ρασπούτιν” τον Παπαγγελόπουλο»

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε πως έχει κατονομάσει «Ρασπούτιν» τον πρώην αν. Υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον του οποίου συγκροτήθηκε η Προανακριτική Επιτροπή. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ο «Ρασπούτιν» είχε δώσει εντολή να ασκηθούν διώξεις εναντίον τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των κ.κ. Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά. «Δεν ασκήθηκαν όμως διώξεις σε τρία πολιτικά πρόσωπα. Άρα;» ρώτησε ο Γ. Ραγκούσης, με τον μάρτυρα να απαντά πως η υπόθεση για τους δύο μπήκε στο αρχείο επειδή αντέδρασε ο ίδιος. «Του Γεωργιάδη όμως δεν μπήκε στο αρχείο…» τόνισε με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γ. Αγγελή -κατά τις πληροφορίες- να μη δίνει κάποια απάντηση.

«Υπάρχει ευθύνη πολιτικών»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Αγγελής επισήμανε ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. «Ναι. Μπορεί να υπάρχει. Ψάξτε…», ήταν η απάντησή του στην Επιτροπή, ενώ αργότερα υπογράμμισε πως μόνο το 10% της υπόθεσης Novartis είναι «πάνω από το νερό». «Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%», ήταν τα λόγια του μάρτυρα που προκάλεσαν αμηχανία στους βουλευτές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.   

Διαβάστε ακόμη

Προανακριτική: Παραδέχεται την απόκρυψη της κατάθεσης Αγγελή ο Μπούγας

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter