Προανακριτική Novartis: Η «παρέλαση» δυσαρεστημένων εισαγγελέων και το αίνιγμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική Novartis: Η «παρέλαση» δυσαρεστημένων εισαγγελέων και το αίνιγμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Στην επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων του συμπολιτευόμενου Τύπου περί «παρέλασης» στην Προανακριτική Επιτροπή δυσαρεστημένων και όχι μόνο εισαγγελέων προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, παίρνοντας θέση παράλληλα για το ποιος θα πρέπει να άρει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων στην περίπτωση που αυτοί κληθούν να καταθέσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση του documentonews.gr για το κατά πόσο το πεδίο έρευνας της Επιτροπής θα διερευνηθεί και σε υποθέσεις πέραν της Novartis, ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενος συγκεκριμένη αναφορά στην πρόταση σύστασης της Προανακριτικής από τους 30 βουλευτές της ΝΔ.

«Η πρόταση μιλάει για τη Novartis αλλά μιλάει και για μία αίσθηση συστηματικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη» είπε και εξήγησε: «Δηλαδή, αν έρθει κάποιος και πει ότι εμένα με πήρε ο Τασούλας και μου είπε σε αυτήν την υπόθεση να κάνω αυτό, τότε εντάσσεται στη συστηματική επέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μπορεί και αυτό να το εξετάσει γιατί μπορεί να αισθανθεί η Επιτροπή ότι δεν είναι παρέμβαση για τη Novartis αλλά ευρύτερο κύκλωμα που αφορά και το οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Στο τελευταίο φύλλο των «Παραπολιτικών» αλλά και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του ίδιου Μέσου, σημειωνόταν ότι η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, που είχε αναλάβει να διερευνήσει και αρχειοθέτησε με τρόπο που είχε προκαλέσει σάλο την πολυπλόκαμη υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, δεν αποκλείεται να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου. Η ίδια εφημερίδα επικαλείται δικαστικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες κομβικό ρόλο θα παίξει και η επικείμενη κατάθεση στην Επιτροπή του έτερου εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας και αντικαταστάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα φαινόμενα, η υπόθεση Novartis μετατρέπεται σε πρόσχημα για την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να γίνει μία ολιστική διερεύνηση των πεπραγμένων του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης, εγείροντας τα εύλογα ερωτήματα: Μήπως η «σκευωρία» Novartis έχει κοντά ποδάρια; Η’ μήπως η κυβέρνηση ενδίδει σε πιέσεις από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιδιώξεων;

«Εκ πρώτης όψεως, απόφαση της εισαγγελίας Διαφθοράς η άρση της προστασίας των μαρτύρων»

Στο ερώτημα του documentonews.gr για το τι μέλλει γενέσθαι με την κλήση ή μη των προστατευόμενων μαρτύρων, ο πρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε πως θα μπορέσουν να καταθέσουν στην Επιτροπή μόνο αν αρθεί -μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης- το ειδικό καθεστώς προστασίας τους.

«Μπερδεύεται λίγο η κατάσταση υπό την έννοια ότι και η Προκαταρκτική Επιτροπή έχει καθήκοντα εισαγγελέως» είπε ανοίγοντας «παραθυράκι». Ωστόσο, μετά από ερώτημα για την προσωπική του άποψη σε σχέση με το ποιος έχει τελικά την αρμοδιότητα για να άρει το καθεστώς προστασίας, ο κ. Τασούλας απάντησε πως «εκ πρώτης όψεως αυτός που το έδωσε το καθεστώς (σ.σ. άρα η Εισαγγελία Διαφθοράς), αλλά δεν έχω ασχοληθεί και δεν το έχω ψάξει». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter