Προανακριτική Novartis: Τα «χαρτιά» του ΣΥΡΙΖΑ εάν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ επιμείνουν στην εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Προανακριτική Novartis: Τα «χαρτιά» του ΣΥΡΙΖΑ εάν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ επιμείνουν στην εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο είναι η Aξιωματική Aντιπολίτευση στην περίπτωση που ΝΔ – ΚΙΝΑΛ επιμείνουν στο αίτημα εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, οι «άσσοι» στο μανίκι και οι θεσμικές ακροβασίες των πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων.

Με δεδομένο ότι ΚΙΝΑΛ – ΝΔ δεν θα κάνουν πίσω στην προσπάθεια εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή αναμένεται να προσέλθουν στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής έχοντας στη φαρέτρα τους νομικά επιχειρήματα που θα καταδείξουν τo παραθεσμικό εγχείρημα των δύο κομμάτων εξαιτίας του οποίου δύνανται να προκύψουν λόγοι ακυρότητας της Επιτροπής.

Κατά τις πληροφορίες, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσουν πως μόνο ο εγκαλούμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την εξαίρεση μέλους της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσουν ότι κανένα μέλος της Επιτροπής δεν έχει τη δικαιοδοσία να καθορίσει τη συμμετοχή ή μη άλλου μέλους, επιβάλλοντας εν ολίγοις την εκπροσώπηση που επιθυμεί να έχει ένα κόμμα στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Άλλωστε, κατά τον Κανονισμό της Βουλή, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρμοδιότητες εισαγγελέων Πρωτοδικών και η Προανακριτική λειτουργεί κατά αναλογία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αφενός ο Κανονισμός της Βουλής και αφετέρου ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας σε κανένα σημείο δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιου είδους ερμηνείες και πρακτικές εξαιρέσεων.

Στην περίπτωση, όμως, που ΝΔ – ΚΙΝΑΛ αποπειραθούν δια της αρχής της πλειοψηφίας να επιβάλλουν την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη, τότε οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα λοιπά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή δεν προτίθενται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο βουλευτές σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποχωρήσουν από την αίθουσα της συνεδρίασης ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. «Θα μας βγάλουν μόνο σηκωτούς» έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Π. Πολάκης.

Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα του συμπολιτευόμενου Τύπου περί αυξημένων μέτρων φρούρησης που σκοπό είχαν να καλλιεργήσουν κλίμα έντασης, κρίθηκαν αναληθή με τις δηλώσεις που παραχώρησαν ο φρούραρχος και ο πρόεδρος της Βουλής στο documentonews.gr.

Απορρίπτει το συμψηφιστικό σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των συμψηφιστικών εξαιρέσεων. Δηλαδή, δεν θα ζητήσει -λόγου χάρη- να εξαιρεθούν ο Θ. Πλεύρης, η Ζ. Ράπτη και ο Β. Κεγκέρογλου. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, για τα δύο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ υπάρχουν επαρκείς αιτίες εξαίρεσής τους. Ο Θ. Πλεύρης ήταν άμισθος σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη την εποχή που ο τελευταίος διατελούσε υπουργός Υγείας. Επίσης, ο Θ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του ελεγχόμενου υπουργού για το σκάνδαλο Novartis και φέρεται να είχε συνάντηση στο Hilton με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Ν. Μανιαδάκη, με τον οποίο τακτική επικοινωνία είχε και ο Αδ. Γεωργιάδης. Η Ζ. Ράπτη, κατά την περίοδο του 2013-2014 (σ.σ. επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη), ήταν μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας.

Παρά, λοιπόν, τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα εναντίον των δύο βουλευτών της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αρκεστεί στην ανάδειξη της πρωτοφανούς πρακτικής των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων, επιμένοντας στη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος. «Σε αντίθετη περίπτωση θα αποδυναμώναμε τα νομικά επιχειρήματά μας» επισήμαναν στο documentonews.gr οι ίδιες πηγές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter