Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Και νεκρός θα έρθω να καταθέσω (Pdf)

Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Και νεκρός θα έρθω να καταθέσω (Pdf)

Ένα μήνα προθεσμία για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του αιτήθηκε από την Προανακριτική Επιτροπή ο Δ. Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας λίστα μαρτύρων με εννέα εισαγγελικούς λειτουργούς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε τον Καστιλιάνο στρατιωτικό του 11ου αιώνα, Ελ Σιντ, για να τονίσει ότι ακόμα και νεκρός θα καταθέσει στην Επιτροπή.

«Την ταινία Ελ Σίντ την έχετε δει; Που πήγε στην μάχη νεκρός πάνω στο άλογο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Και νεκρός θα έρθω και θα τα ακούσουν όλα αυτά που έχω να τους πω. Αυτή πάνε με βρόχα να με πνίξουνε, αλλά εγώ θα τους πάω σταγόνα, σταγόνα με καθαρό νερό. Δεν έχω πει ούτε το 1/10… Και δεν θα πω: ¨διαισθάνθηκα ή ένοιωσα¨. Θα πω τότε έγινε αυτό και τότε έγινε εκείνο» δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Δ. Παπαγγελόπουλος μετά το πέρας της ακρόασής του από την Επιτροπή.

Ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, κατέστησε γνωστό ότι ο πελάτης του ζήτησε από την Προανακριτική Επιτροπή ένα μήνα προθεσμία, ενώ κατέθεσε και λίστα με τους προτεινόμενους μάρτυρες. Πρόκειται για τους προϊσταμένους στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών, οι οποίοι προτείνονται για να αποσαφηνίσουν αν ο ερευνώμενος παρενέβαινε στο έργο τους και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους ότι ο πρώην αν. υπουργός αυτοαποκαλείτο «Ρασπούτιν». Επίσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος αιτείται την κλήση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, και του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Αναλυτικά η λίστα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/06/04/5ed9295c825e631c511c9b43.pdf

Επιπλέον, ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι ο ερευνώμενος αιτήθηκε την εξειδίκευση του κατηγορητηρίου του, καθώς -όπως είπε- δεν γίνεται να ερευνάται για ηθική αυτουργία και να αναζητείται ακόμα ο φυσικός αυτουργός. «Ούτε στα πλημμελήματα δεν παραλείπεται να τοποθετηθεί ο μηνυτής» είπε για τον Αντώνη Σαμαρά ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου και υπογράμμισε το αίτημα κλήσης του πρώην πρωθυπουργού για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Σαμαρά – Παππαγγελόπουλου.

«Χέζονται τον Βαξεβάνη»

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος διατύπωσε την άποψη -ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών- ότι κάποιοι «χέζονται τον Βαξεβάνη» και για αυτό δεν ικανοποιούν το αίτημά του να κληθεί ως μάρτυρας. Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης του Documento είχε αυτοβούλως γνωστοποιήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Προανακριτικής την πρόθεσή του να καταθέσει μετά τις συκοφαντικές αναφορές των Ελ. Ράικου και η Γ. Τσατάνη στην Επιτροπή, με την τελευταία να έχει δεχτεί αμετάκλητη πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc για το σκιώδες ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

«Παράνομη η κλήτευση πολιτών με την ιδιότητα του υπόπτου»

Ένα ακόμα σημείο ακυρότητας των εργασιών της Επιτροπής έθιξε ο Δ. Τσοβόλας, υπογραμμίζοντας ότι είναι «παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας» η κλήτευση πολιτών με την ιδιότητα των υπόπτων χωρίς να έχει προηγηθεί η παραπομπή πολιτικού προσώπου στο Ειδικό Δικαστήριο. Το δεδομένο αυτό έθιξαν και οι Γ. Φιλιππάκης, Γ. Παπαδάκου και Αλ. Τάρκας. Μάλιστα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή συνιστά μία ακόμα πρωτοτυπία της Επιτροπής, αφού οι κατευθύνσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Αποκαλυπτικές… κουμπαριές

Κατά την ακρόασή του, ο εκδότης της «Δημοκρατίας» ζήτησε την κλήση συνολικά 29 μαρτύρων. Ανάμεσα στα ονόματα που κατέθεσε, εντοπίζεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, ο οποίος -όπως υποστήριξε ο εκδότης- είναι κουμπάρος του έτερου υπόπτου και αρθρογράφου, Αλ. Τάρκα, αλλά και του Στ. Παπασταύρου. «Ο κ. Λιβανός είναι κουμπάρος του Αλέξανδρου Τάρκα και του Σταύρου Παπασταύρου. Γνωρίζει συνεπώς την υπόθεση. Σύμφωνα με το μύθευμα, εμείς εκβιάζαμε Παπασταύρου, Μιωνή και Μεταξά. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός ήταν συνεπώς κουμπάρος του ¨εκβιαστή¨ και κουμπάρος του ¨εκβιαζόμενου¨. Δεν πήρε χαμπάρι για τον εκβιασμό;» διερωτήθηκε ο κ. Φιλιππάκης και πρόσθεσε δηκτικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: «Άλλωστε, εμείς πριν τον κ. Παπαγγελόπουλο, είχαμε αρχηγό της συμμορίας τον κ. Βορίδη, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μιωνή». Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου, υπήρχαν δύο άκυρες ψήφοι, ενώ διαρροές είχαν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και κατά τη ψηφοφορία συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο εκδότης της «Δημοκρατίας» επισήμανε δια του κοινού συνηγόρου που έχει με τον Αλ. Τάρκα ότι η κλήση τους με την ιδιότητα του υπόπτου παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής. «Δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί μη πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί καταθέσεις» υποστήριξε ο δικηγόρος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη της πλειοψηφίας για το ενδεχόμενο ακυρότητας της Επιτροπής. «Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία» προειδοποίησε ο συνήγορος.

Η πλευρά του Γ. Φιλιππάκη ζήτησε, επίσης, την κλήση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος -σύμφωνα με τον δικηγόρο του εκδότη- είναι αδελφικός φίλος του Αλ. Τάρκα. Κατά τον συνήγορο του Γ. Φιλιππάκη, ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να κληθεί και για τη συνάντηση που διεξήχθη 11/12/2012 και ώρα 18.30 μεταξύ Σαμαρά – Φιλιππακη – Ταρκα προκειμένου να μην γράφει η «Δημοκρατία» κατά του Σ. Μιωνή. Ο εκδότης ζήτησε και την συμπληρωματική κατάθεση του Σ. Μιωνή. «Αν κληθεί και πάλι ο Μιωνής, βλέπω να “αρρωσταίνει” και πάλι ο κ. Πλευρης» παρενέβη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, λόγω της «ίωσης» που επικαλέστηκε ο εισηγητής της ΝΔ κατά την πρώτη κατάθεση του επιχειρηματία στην Επιτροπή. Βέβαια, ο Θ. Πλεύρης την ίδια μέρα, βγήκε σε εκπομπή του MEGA, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να έχει επισημάνει -χωρίς να έχει διαψευστεί- από το βήμα της Βουλής ότι ο Σ. Μιωνής θεωρεί ναζί τον βουλευτή της συμπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Φιλιππάκης αιτήθηκε και την κλήση των εισαγγελικών λειτουργών, κ.κ. Τζούρα και Καλούδη.

Ένσταση ακυρότητας από την Παπαδάκου

Στην ακρόαση της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, ο συνήγορός της, Δ. Τσοβόλας, έκανε λόγο για βαριές παρανομίες της πλειοψηφίας στην Προανακριτική, οι οποίες σκοπό έχουν να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Παίρνοντας το λόγο, η δημοσιογράφος δεν αποδέχτηκε την ιδιότητα της ύποπτης και κατέθεσε ένσταση ακυρότητας με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αλλά και του γεγονός ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος προκειμένου να συμπαραπεμφθεί μαζί του.

«Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης. Εκφράζω την δυσάρεστη έκπληξη μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ. Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες, για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ, θέλω να έρθω στην Επιτροπή για την αλήθεια και μόνον για αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου για να τον υπερασπιστώ απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Απέναντι στον κ. Μιωνη που έχει καταδίκες, απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει» ανέφερε και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ: «Έχω μια μεγάλη απορία. Πως καταφέρατε να βρείτε τόσο εύκολα τον κ. Μιωνη. Κάθε φορά που ήθελα να του επιδώσω μια μήνυση, δεν τον έβρισκα…».

«Η αλήθεια ό,τι και να γίνει, θα βγει ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου» προανήγγειλε η δημοσιογράφος και ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες οι κ.κ. Ζαγοραίος, Τζούρας, Φαλτσιανί, Λαγκάρντ.

Η Γ. Παπαδάκου ζήτησε ένα μήνα προθεσμία και ρώτησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Μπούγα, πριν λάβει το στικάκι με τα πρακτικά πόσες σελίδες είναι κύριε πρόεδρε. «Δεκάδες χιλιάδες» απάντησε ο κ. Μπούγας, με την δημοσιογράφο να διατυπώνει μία βιτριολική ατάκα για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γ. Τσατάνη: «Λοιπόν, επειδή εγώ δεν είμαι διάνοια όπως η Τσατσανη, ζητώ το λιγότερο ένα μήνα». Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Γ. Τσατσανη διάβασε τη δικογραφία χιλιάδων σελίδων του Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησε σε 72 ώρες!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter