Προανακριτική: Πώς ήξερε ο Πλεύρης για το ηχητικό πριν το δημοσιεύσει ο Μιωνής; – Την εξαίρεσή του ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Προανακριτική: Πώς ήξερε ο Πλεύρης για το ηχητικό πριν το δημοσιεύσει ο Μιωνής; – Την εξαίρεσή του ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Μπούμερανγκ γυρίζει για την κυβερνητική πλειοψηφία και η υπόθεση με την παρανόμως καταγεγραμμένη και χαλκευμένη -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- συνομιλία Νίκου Παππά και Σάμπι Μιωνή, αφού ο Θάνος Πλεύρης – σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – ήταν γνώστης του περιεχομένου της ιδιωτικής συνομιλίας πριν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα. Την εξαίρεση του εισηγητή της ΝΔ ζητά για άλλη μια φορά ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης.

Κατά την σημερινή του κατάθεση, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέγνωσε απόσπασμα από τα πρακτικά της εξέτασης του Ν. Παππά στην Προανακριτική τον περασμένο Μάρτιο, συμπεραίνοντας ότι οι στοχευμένες ερωτήσεις που απηύθυνε ο Θ. Πλεύρης στον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ήταν προϊόν της εκ των προτέρων γνώσης που είχε για το περιεχόμενο της παρανόμως ηχογραφημένης ιδιωτικής συνομιλίας.

Το απόσπασμα που ανέγνωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ενώπιον της Επιτροπής:

ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Παππά, θα σας κάνω κάποιες εισαγωγικές ερωτήσεις και μετά θα έρθουμε στην επίμαχη συνάντηση αλλά και σε αυτήν του 2013. Ξεκινώντας, να σας πω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείνουν υποθέσεις ιδιωτών. Με ενδιαφέρουν οι διαμεσολαβήσεις για να κλείνουν θέματα με την ελληνική δικαιοσύνη που δεν εξαρτώνται από τη βούληση των μερών. Αυτό διερευνούμε εδώ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είπατε να κλείσει αντιδικία με Φιλιππάκη. Εμένα με ενδιαφέρει εάν υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για εγκληματικές οργανώσεις κλπ. Αυτό για εμένα είναι η ειδοποιός διαφορά.

Εσείς κύριε Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους είχαν δικής τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;

ΠΑΠΠΑΣ: Σε καμία των περιπτώσεων.

ΠΛΕΥΡΗΣ: Ούτε και εκτός Ελλάδας στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, μιλήσατε με κανέναν;

ΠΑΠΠΑΣ: Πουθενά.

ΠΛΕΥΡΗΣ: Έχετε πει σε κανέναν ότι προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι»;

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, όχι.

Μετά την ανάγνωση του παραπάνω αποσπάσματος, ο ερευνώμενος κάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ να αυτοεξαιρεθεί. «Πράγματι, έχω δική μου ατζέντα. Να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες, τους διεφθαρμένους» υπογράμμισε -σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ζητώντας παράλληλα να διαβιβαστούν και αυτά τα πρακτικά στην αρμόδια Εισαγγελία, καθώς -όπως συμπέρανε- ο Θ. Πλεύρης γνώριζε την ύπαρξη του υλικού, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Από την άλλη, κατά τις πηγές του ΚΙΝΑΛ, ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός φέρεται να υποστήριξε: «Οι πρώτες διαρροές πάντως έλεγαν πως ο Μιωνής έχει κασέτα στην οποία έμενα έχει μαγνητοφωνήσει. Άρα έχει και εμένα μαγνητοφωνήσει. Αλλά αυτή δεν την βγάζει. Διότι εγώ το μόνο που είχα πει ήταν «για τα έξοδα».

«Τώρα τι έχει να πει ο Λοβέρδος;»

Από τα πυρά του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν ξέφυγε ούτε ο διωκόμενος για το σκάνδαλο Novartis πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο Αν. Λοβερδος είχε πει: “δεν θα τολμούσα ως καθηγητής Πανεπιστημίου να διατυπώσω κατηγορία σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις Ράικου – Αγγελη”» υπενθύμισε ο πρώην αν. υπουργός και διερωτήθηκε: «Αλήθεια; Τι γίνεται με τις καταγγελίες για τον σύζυγο της κυρίας Ράικου; Τι έχει να πει ο κ. Ραικος, συγγνώμη Καρνέσης;» Υπογράμμισε δε αναφορικά με το πόρισμα – κόλαφος του ΕΟΠΥΥ για τον σύζυγο της Ελ. Ράικου ότι «δεν μπορείς να δίνεις συμπληρώματα διατροφής σε γέρους 100 ετών που είναι μάλιστα σε οίκο ευγηρίας και να τους εκθέτεις σε κίνδυνο».

Επ’ αυτού, σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαγγελόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη ή μη και δεύτερης κασέτας. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αυτό που είπε αναφερόμενος στον Σ. Μιωνή, είναι πως «θυμάμαι ότι πριν την κατάθεση του, ο Σ. Μιωνής είχε διαρρεύσει ότι θα φέρει κασέτα με εμένα που μιλάω για έξοδα. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, επισήμανε στο Σώμα ότι υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Δ. Παπαγγελοπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δεύτερη κασέτα. «Δεν ασχολούμαστε με το τι γράφουν τα δημοσιεύματα!» απάντησε ο Θ. Πλεύρης, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του Γ. Μπούγα: «Δεν μπορώ να παρακολουθώ τα δημοσιεύματα».

Απ’ ό,τι φαίνεται, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο εισηγητής της πλειοψηφίας παρακολουθούν κατά το δοκούν τα γραφόμενα του Τύπου για την Προανακριτική. Κατά το παρελθόν, όποτε υπήρχαν καταθέσεις ή μαρτυρίες στην Επιτροπή που μετατρέπονταν σε μη βολικά δημοσιεύματα, έσπευδαν να κάνουν λόγο για fake news. Απτό παράδειγμα, όσα ισχυρίζονταν για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων από την ΓΑΔΑ ή την αποκάλυψη της Ξ. Δημητρίου για το «θάψιμο» της δικογραφίας των τριών πρώην υπουργών της ΝΔ με έξη στο παραδείσιο επιχειρείν.

«Το παιχνίδι είναι στημένο»

Στημένο έκρινε το «παιχνίδι» ο συνήγορος του ερευνώμενου, Δ. Τσοβόλας, παραθέτοντας την χθεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι η υπόθεση θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή, προεξόφλησε ότι θα περάσει από το Δικαστικό Συμβούλιο, υποθέτω εννοεί με παρεμβάσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter