Προανακριτική: To FBI εξηγεί πώς ξεπλενόταν μαύρο χρήμα και όχι ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών

Προανακριτική: To FBI εξηγεί πώς ξεπλενόταν μαύρο χρήμα και όχι ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών

Έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία ξεπλύματος χρήματος με αναφορές σε πρωταγωνιστές του σκανδάλου κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο Γ. Αγγελής. Τα Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έσπευσαν να μεταφράσουν την απουσία αναφοράς πολιτικών προσώπων ως απόδειξη αθωότητας. Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι πολιτικοί δεν ήταν ποτέ «γρανάζι» του μηχανισμού ξεπλύματος, αλλά οι αποδέκτες του χρήματος. Μάλιστα, πουθενά στο έγγραφο το FBI δεν σημειώνει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Αύγουστο του 2017, όταν οι έρευνες σε Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο που η Novartis «καθάριζε» τα χρήματα, όπως επίσης και για το πώς οι γιατροί ήταν αποδέκτες «δώρων» με σκοπό να συνταγογραφούν αθρόα φάρμακα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Η Novartis εφάρμοσε σχέδια marketing που συνίσταντο σε κλινικές δοκιμές για γιατρούς. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων είχαν απευθείας επαφή (συναντήσεις) με τους γιατρούς στα ιατρεία τους. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων δωροδοκούσαν τους γιατρούς με χρήματα για αύξηση των συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φάρμακα της Novartis. Στους γιατρούς επεστάλη μια έρευνα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Στους γιατρούς καταβάλλονταν αποζημίωση της τάξης των 500 έως 1.000 ευρώ για κάθε ολοκλήρωση έρευνας. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων συμπλήρωναν τις έρευνες για τους γιατρούς στα γραφεία τους» σημειώνεται αρχικά μετά την ερώτηση «ποιοι από τη Novartis και με ποιον τρόπο δωροδόκησαν Έλληνες γιατρούς/Έλληνες αξιωματούχους/πολιτικά πρόσωπα και ποια είναι τα ονοματεπώνυμά τους;».

Και προστίθεται περαιτέρω: «Στους γιατρούς παρέχονταν πολυτελή ταξίδια και δώρα ως αντάλλαγμα για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις. Η Novartis πλήρωνε τα έξοδα εγγραφής των ιατρών για να παρακολουθούν συγκεκριμένα συνέδρια. H Novartis διοργάνωνε διήμερα (τα Σαββατοκύριακα) για τους γιατρούς που περιελάμβαναν μια δίωρη παρουσίαση από ψυχολόγο και στον υπόλοιπο χρόνο παρέθεταν δραστηριότητες, γεύματα και κατάλυμα. Οι γιατροί έπρεπε να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων πριν να λάβουν μέρος στο ταξίδι. Αν ο γιατρός δεν συμφωνούσε ως προς τον αριθμό των συνταγογραφήσεων δεν προσκαλούνταν να λάβει μέρος στο ταξίδι».

Στο ερώτημα για το αν τα χρήματα δίνονταν είτε τοις μετρητοίς είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών και για το αν είναι γνωστοί οι δικαιούχοι των λογαριασμών, σημειώνεται: «Η αποζημίωση για τις έρευνες προωθούνταν μέσω ενός πωλητή – προμηθευτή του Zeincro. Η συνήθης διαδικασία αναζήτησης του marketing είχε ως εξής: Ο Zeincro επέλεγε γιατρούς χωρίς η εταιρία να γνωρίζει τις ταυτότητες των γιατρών και έστελνε στους επιλεγέντες γιατρούς μια τυχαία έρευνα. Σε κάθε περίπτωση ο Sandoz σήκωνε μαζί με τους γιατρούς τα πληρωτέα ποσά και παρείχε τη λίστα στον Zeincro. O Sandoz γνωστοποιούσε τη λίστα των επιλεγέντων γιατρών και των πληρωτέων ποσών μέσω e-mail. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων βοηθούσαν τους γιατρούς στη συμπλήρωση των ερευνών (ερωτηματολογίων) ή το 80% περίπου συμπληρωνόταν από τους ίδιους τους αντιπροσώπους. Ο Zeincro ενημέρωνε τον αντιπρόσωπο πωλήσεων του Sandoz ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πληρωθεί. Ο αντιπρόσωπος πωλήσεων θα ασκούσε πίεση στους γιατρούς για συνταγογραφήσεις αφού είχε προωθηθεί η πληρωμή. Δεν έχουμε ταυτοποιήσει τραπεζικούς λογαριασμούς για τις συναλλαγές».

Αναφορές σε Βουλκίδη και Πιτσιλίδη

Στο έγγραφο του FBI γίνονται σαφείς αναφορές και στους Πιτσιλίδη και Βουλκίδη

Αναφορικά με τον Μ. Πιτσιλίδη, συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη που απεβίωσε από καρδιακή προσβολή αμέσως μετά την επιβολή προστίμου στη Novartis ύψους 1 εκατ. ευρώ, το FBI τον περιγράφει ως διαμεσολαβητή για τις πληρωμές των γιατρών αλλά και πως διευκόλυνε τις πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους. Εν προκειμένω, ποιους αξιωματούχους εννοεί το FBI; Μήπως αναφέρεται σε πολιτικό προσωπικό;

Σχετικά με τον Βουλκίδη, το FBI επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φέρεται να είχε η εταιρία του στη διαδικασία του ξεπλύματος. «Ο Βουλκίδης είχε μία μικρή εταιρία και παρείχε απατηλές υπηρεσίες ή εξέδιδε αυξημένα τιμολόγια για τη Novartis. To 90% των τιμολογίων προερχόταν από την πρόσβαση στην αγορά. Μεταξύ των ετών 2009 – 2014 η εταιρία του Βουλκίδη ήταν η βασική εταιρία δια της οποίας ξεπλενόταν χρήμα για το τμήμα πρόσβασης στην αγορά της Novartis», είναι οι «καυτές» αναφορές του FBI για τον Βουλκίδη. Μάλιστα, στην αναφορά επισημαίνεται πως η εταιρία του Βουλκίδη είχε προχωρήσει σε μία ποδοσφαιρική διαφήμιση για τη Novartis και πως από το βιβλίο πληρωμών προέκυψαν οι ακριβείς ημερομηνίες και τα ποσά που είχαν δοθεί στον Φρουζή, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 500.000 ευρώ. «Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων» συμπεραίνει το FBI και αναλύει το πώς εκτελείτο το σχέδιο του ξεπλύματος. 

Τέλος, για τους Ν. Μανιαδάκη, Δ. Λιντζέρη, Χρ. Φαρμάκη, Λόντο – Διαμαντίδη και Ν. Μανία το FBI αναφέρει ότι «καμία πληροφορία δεν παρασχέθηκε». Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2017 οι έρευνες βρίσκονταν στο αρχικό τους στάδιο, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε στους Αμερικανούς και χαρακτήρισε μάλιστα ενώπιον της Προανακριτικής «τραυματική» αυτήν του την εμπειρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter