Θέμα ωρών είναι η κατάθεση πρότασης συγκρότησης Προανακριτικής κατά του Κώστα Καραμανλή από τη ΝΔ, κάτι που θα είναι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς ουδέποτε κυβερνών κόμμα κατέθεσε σχετική πρόταση για πρώην υπουργό της.
Ο λόγος που η πλειοψηφία δεν θα αναμένει την (πιθανή) πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, η οποία περνά από χίλια κύματα λόγω της διαφωνίας για τη συμπερίληψη ή μη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πως εάν καθυστερήσει κι άλλο η δρομολόγηση των διαδικασιών, τότε οι εργασίες της Προανακριτικής θα ολοκληρωθούν τον Φθινόπωρο και όχι πριν την παύση των κοινοβουλευτικών εργασιών λόγω θέρους.
Ως προς το αδίκημα, δεν συζητείται τίποτα παραπάνω από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο αφορά τη «διοικητική εποπτεία» στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων και επουδενί το ζήτημα της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αφού -κατά το «γαλάζιο» σκεπτικό- οι συγκεκριμένες ευθύνες ανήκαν σε άλλες Αρχές, όπως η ΡΑΣ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σημαίνει αυτομάτως ότι η ΝΔ θα απορρίψει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, «θωρακίζοντας» τον Κ. Καραμανλή από τη διερεύνηση ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα. Εάν η Ολομέλεια καταψηφίσει μία πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, τότε ακόμα κι αν το δικαστικό συμβούλιο θεωρεί ότι είναι βάσιμα τα αδικήματα που απορρίφθηκαν, δεν μπορεί να επιστρέψει τη δικογραφία στη Βουλή για να πάρει νέα εντολή διερεύνησης. Κοινώς, ο πρώην υπουργός Μεταφορών όχι μόνο θα παραπεμφθεί για ένα απλό πλημμέλημα, αλλά θα προστατευτεί και δια της απαλλαγής.
Η πλειοψηφία θα αναλάβει πρόθυμα το πολιτικό κόστος της εκ του ασφαλούς παραπομπής Καραμανλή, καθώς ο πραγματικός κίνδυνος για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά θα ήταν η τυχόν αυτονόμηση του πρώην υπουργού, ο οποίος είτε θα μπορούσε να ζητήσει Προανακριτική με εξονυχιστικό προανακριτικό έργο είτε θα μπορούσε να βάλει στο κάδρο τον πρωθυπουργό, με το επιχείρημα ότι εκείνος ήταν ο «επόπτης» του.
Γνωμοδοτικό Συμβούλιο
Ερωτήματα προκαλεί η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία επιλέγει να μην ενεργοποιεί τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τριμελές όργανο, το οποίο η ΝΔ αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι διότι θα μπορούσε να «μπετονάρει» τη διερεύνηση αδικήματος κακουργηματικής φύσεως. Aποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών που προκύπτουν μέσω κλήρωσης και σκοπός του είναι «ο έλεγχος των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους». Στην περίπτωση, λοιπόν, που το γνωμοδοτικό συμβούλιο έκρινε βάσιμο ένα κακούργημα, τότε η συμπολίτευση δεν θα μπορούσε να το προσπεράσει, κάτι που παραδέχονται και «γαλάζια» στελέχη.
Αντιπολιτευτική ευθυνοφοβία
Κι αν για τη ΝΔ το αίτημα για το τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μοιάζει με «αχρείαστο και επικίνδυνο ρίσκο», η μειοψηφία δεν έχει καμία απολύτως πειστική απάντηση για την απροθυμία της. Ο ισχυρισμός «είμαστε βέβαιοι για την πρόταση μας» αποδεικνύει αδυναμία αντίληψης τόσο της κρισιμότητας της συγκυρίας όσο και των τετελεσμένων που θα προκύψουν. Το ζήτημα δεν είναι η εμπιστοσύνη στην αποτύπωση της συλλογικής νομικής κρίσης, αλλά το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η συμπολίτευση δεν θα «φυγαδεύσει» τον Κ. Καραμανλή για ένα κρατικό έγκλημα με 57 νεκρούς.
Ο έτερος ισχυρισμός αφορά την ακεραιότητα των εισαγγελικών λειτουργών. «Ποιος μας διασφαλίζει ότι οι τρεις εισαγγελείς θα κρίνουν ανεπηρέαστα;» διερωτώνται, αδυνατώντας να απαντήσουν στο αν υπάρχει άλλος θεσμικός τρόπος για να εγκλωβιστεί η ΝΔ και να μην καταψηφιστούν όλες οι προτάσεις της μειοψηφίας. «Ας αναλάβει η ΝΔ την ευθύνη των πράξεων της», είναι η τελευταία «γραμμή» άμυνας, η οποία εξίσου δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή.
Διότι θεωρείται βέβαιο ότι η μιντιακή υπεροπλία της πλειοψηφίας θα καταστήσει ηγεμονικό το αφήγημα ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση παραπέμπει στο δικαστικό συμβούλιο πρώην υπουργό της. Άρα, σύμφωνα με τη «γαλάζια» επιχειρηματολογία, δεν υπάρχει και συγκάλυψη. Και τότε, τα μέλη της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι… ελέφαντες, αποσαφηνίζοντας με εκλαϊκευμένους όρους σε λίγα λεπτά τηλεοπτικής παρουσίας τα νομικά τερτίπια ποινικής προστασίας του Κ. Καραμανλή.
Διαβάστε επίσης:
Το Μαξίμου δικαιολογεί μέσω Χαμάς τη σφαγή στη Γάζα
Το ψήφισμα για τα Τέμπη και η Δικαιοσύνη
Η ζαριά του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου – Γιατί η αντιπολίτευση αποφεύγει να παίξει το χαρτί
Ερώτηση Οικονόμου σε Ζαχαράκη για αλλαγή μοντέλου προαγωγής στο Λύκειο
Nα υιοθετήσει ο Δένδιας την ατζέντα Τραμπ, ζητά η Ουάσιγκτον