Στον πρόεδρο της Βουλής υποβλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών με φόντο την ογκωδέστατη δικογραφία που διαβιβάστηκε από τον εφέτη – ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη.
Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη εντοπίζει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης του κακουργήματος της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών κατά εννέα πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των Κώστα Καραμανλή, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργου Καράγιαννη, Χρήστου Σπίρτζη, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Νίκου Μαυραγάνη, Θάνου Μωραΐτη.
Αν και η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία συντελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, δηλαδή κοντά στη λήξη του πρώτου κύκλου διακυβέρνησης της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2015 – 2019) που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ισάριθμα με εκείνα της «γαλάζιας» παράταξης. Παράλληλα, θεωρείται κοινός τόπος ότι τυχόν ευθύνες τους έχουν παραγραφεί λόγω αποσβεστικής προθεσμίας.
Το δεδομένο αυτό έχει προκαλέσει ήδη ποικίλα σχόλια ακόμα και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στελέχη να επισημαίνουν πως μέσω αυτής της επιλογής το ΠΑΣΟΚ «προκαλεί σύγχυση που ωφελεί» τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών όταν συγκρούστηκαν μετωπικά τα δύο τρένα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 πολιτών.
Κοινοβουλευτικές πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν δηκτικά πως το ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να εντάξει στην πρόταση το πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος του, πρώην υπουργό Μεταφορών που υπέγραψε τη σύμβαση 717 και νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ διερωτώνται (σε ανάλογο ύφος) μήπως έχει ευθύνες και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρέθηκε στο εν λόγω υπουργείο την περίοδο 2012 – 2013.
Παράλληλα, από την πλευρά της ΝΔ τονίζουν πως το παραπεμπτικό του Σ. Μπακαΐμη «είναι συγκεκριμένο και μιλά μόνο για υπουργούς», κρίνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια είτε με τα πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων τυχόν ευθύνες έχουν παραγραφεί, είτε με τη συμπερίληψη του νυν υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μ. Χρυσοβελώνη, η οποία αντικατέστησε τον κ. Σγουρίδη, εκτελώντας χρέη υφυπουργού από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2016. «Τι ευθύνες μπορεί να έχει ένας υφυπουργός έξι μηνών για μια σιδηροδρομική τραγωδία που έγινε επτά χρόνια μετά;» αναρωτήθηκε βουλευτής που δεν ανήκει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση:
Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα «τρικλοποδιά» στη δίκη – Επ’ αόριστον αναβολή λόγω… μετάφρασης
Σεισμοί στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας