Προανακριτική: Νέα αλλοίωση πρακτικών στην κατάθεση Καλογρίτσα καταγγέλλει η Τζάκρη

Προανακριτική: Νέα αλλοίωση πρακτικών στην κατάθεση Καλογρίτσα καταγγέλλει η Τζάκρη

Σε νέες βαριές καταγγελίες κατά του προέδρου της Προανακριτικής Σταύρου Κελέτση, προχωρά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη. 

Όπως διαπίστωσε η Θεοδώρα Τζάκρη, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 25ης Μαΐου αφαιρέθηκαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα.

«Η επανάληψη της πρακτικής από τον Πρόεδρο της Προανακριτικής κ. Σταύρο Κελέτση να βγάζει επιλεκτικά κομμάτια από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάζονται από αυτούς, αποτελεί εγκληματική συμπεριφορά, η οποία κολάζεται από διαφορετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή της στο facebook.

Όπως σημειώνει, η νέα αλλοίωση, αποτελεί ακραία παράβαση της υποχρέωσης τήρησης αξιόπιστων και έγκυρων πρακτικών κάθε συλλογικού οργάνου, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της τήρησης των πρακτικών από τον πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει:

«Διαπιστώνω από την ανάγνωση των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης της 25ης Μαϊου της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία συνεχίστηκε η κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα, ότι δεν υπάρχουν οι παρεμβάσεις των βουλευτών – μελών της ΝΔ στην Προανακριτική προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα.
Σήμερα το πρωί, οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Προανακριτική Επιτροπή θα ζητήσουμε να ακούσουμε, όπως δικαιούμαστε, το ηχητικό ντοκουμέντο και θα ζητήσουμε την διόρθωση των πρακτικών στο ορθόν.
Η επανάληψη της πρακτικής από τον Πρόεδρο της Προνακριτικής κ. Σταύρο Κελέτση να βγάζει επιλεκτικά κομμάτια από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάζονται από αυτούς, αποτελεί εγκληματική συμπεριφορά, η οποία κολάζεται από διαφορετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Αυτό αποτελεί επίσης ακραία παράβαση της υποχρέωσης τήρησης αξιόπιστων και έγκυρων πρακτικών κάθε συλλογικού οργάνου, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της τήρησης των πρακτικών από τον πρόεδρο.
Ο πρόεδρος εγγυάται την αυθεντική καταγραφή των όσων διαμείβονται στην Επιτροπή. Δεν κάνει κοπτοραπτική. Ούτε κολάζ στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και στις καταθέσεις των μαρτύρων.»

Οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή θα ζητήσουν να ακούσουν, το ηχητικό ντοκουμέντο και τη διόρθωση των πρακτικών ενώ ο Νίκος Παππάς προσανατολίζεται σε συμπληρωματική μήνυση κατά του Σταύρου Κελέτση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον πρόεδρο της Επιτροπής για στοχευμένες παρεμβάσεις στα πρακτικά των καταθέσεων μαρτύρων ενώ ο Νίκος Παππάς με τους δικηγόρους του έχει προχωρήσει ήδη σε μηνυτήρια αναφορά κατά του Σταύρου Κελέτση στον Άρειο Πάγο, την περασμένη εβδομάδα.

Έξαλλοι οι βουλευτές της ΝΔ με τον Καλογρίτσα

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής τη Τρίτη o  άλλοτε αφερέγγυος για τη ΝΔ εργολάβος κατάφερε να εκνευρίσει ακόμα και τους βουλευτές της ΝΔ μετατρέποντας την Προανακριτική σε «φιάσκο – παρωδία».

Χαρακτηριστική ήταν η σφοδρή αντίδραση του «γαλάζιου» βουλευτή, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον μάρτυρα: «Πέντε μέρες τώρα έρχεσαι εδώ και δεν μας έχεις δώσει τίποτα. Δεν έχεις καταθέσει κανένα στοιχείο. Θα μας φέρεις τίποτα;». Ο ίδιος βουλευτής από κοινού με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο προκάλεσαν χάος στην Επιτροπή όταν ο Χρ, Καλογρίτσας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη σε σχέση το «White House» και τη «White Porscha».

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον Π. Πολάκη, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώθηκε ο εξής διάλογος:

Πολάκης: Να ρωτήσω κάτι, αυτό το σπίτι, εκεί πήγατε μέρα ή βράδυ;

Καλογρίτσας: Βράδυ.

Πολάκης: Το βράδυ, το λευκό χρώμα δεν φαίνεται;

Καλογρίτσας: Φαίνεται.

Πολάκης: Δεν ήταν άσπρο αυτό το σπίτι;

Κελέτσης: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση.

Πολάκης: Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει.

Κελέτσης: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση.

Πολάκης: Μήπως θυμάστε αν έξω από αυτό το σπίτι… Έξω από το σπίτι αυτό που πήγατε ήταν σταματημένο ένα υπερπολυτελές άσπρο αυτοκίνητο; Και τι μάρκα ήταν αυτό το αυτοκίνητο;

Καλογρίτσας: Θέλετε τώρα να σας πω για το White House και τη White Porscha; Ε, ξέρω αλλά δεν σας λέω!

Σε εκείνο το σημείο, οι Λ. Τσαβδαρίδης και Δ. Μαρκόπουλος βγήκαν εκτός εαυτού, λέγοντας στον μάρτυρα ότι δεν θα φύγει από την Επιτροπή αν δεν αποκαλύψει όσα γνωρίζει. Ωστόσο, ο απρόβλεπτος εργολάβος παρέμεινε ανένδοτος και ατάραχος.

Τούτων δοθέντων, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσαν μετά το πέρας της εξέτασης του Χρ. Καλογρίτσα πως η απόλυτη επιβεβαίωση της κακοστημένης φάρσας που έστησε η ΝΔ με την Προανακριτική για τον Νίκο Παππά ήρθε από τους ίδιους τους βουλευτές της.

«Χάνοντας την ψυχραιμία τους, ξέσπασαν κατά του βασικού τους μάρτυρα, Χρήστου Καλογρίτσα. Η χαρακτηριστική τους φράση: ¨πέντε μέρες τώρα έρχεσαι εδώ και δεν μας έχεις δώσει τίποτα, δεν έχεις καταθέσει κανένα στοιχείο¨ αποτυπώνει ανάγλυφα την απόλυτη ήττα της ΝΔ» τονίζουν και προσθέτουν:

«Η φάρσα τούς γύρισε μπούμερανγκ όταν ο Χρήστος Καλογρίτσας ομολόγησε το λάθος του να παραχωρήσει το 2015 τη δημοσκοπική εταιρεία GPO στην υπηρεσία Μητσοτάκη, μέσω του συνεταίρου και συνεργάτη του, Τάκη Θεοδωρικάκου».

Επ΄ αυτού, παραθέτουν και τον εξής διάλογο:

Πολάκης: «Εσύ που είσαι αριστερός, που λες ότι τα έκανες όλα από ιδεολογία, γιατί έδωσες την GPO στον Μητσοτάκη;».

Καλογρίτσας: «Τι να σου πω; Έχεις δίκιο».

Υπογραμμίζουν δε πως «το γεγονός ότι το σύστημα Μητσοτάκη ήθελε από τότε να φιμώσει τον Τύπο, αποτυπώνεται άλλωστε και από τα sms που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όσο για τα ¨περιβόητα¨ White House και White Porscha το… μυστήριο λύθηκε».

Ακολουθεί ο επίμαχος διάλογος:

Πολάκης: «Η συμφωνία του 2018, που κάνατε με τους Χούρι έγινε στο σπίτι τους. Τι χρώμα έχει αυτό το σπίτι; Πήγατε μέρα ή βράδυ;».

Καλογρίτσας: Βράδυ.

Πολάκης: Το βράδυ, το λευκό χρώμα δεν φαίνεται;

Καλογρίτσας: Φαίνεται.

Πολάκης: Δεν ήταν άσπρο αυτό το σπίτι;

Κελέτσης: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση.

Πολάκης: Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει.

Κελέτσης: Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η ερώτηση.

Πολάκης: Μήπως θυμάστε αν έξω από αυτό το σπίτι… Έξω από το σπίτι αυτό που πήγατε ήταν σταματημένο ένα υπερπολυτελές άσπρο αυτοκίνητο; Και τι μάρκα ήταν αυτό το αυτοκίνητο;.

Καλογρίτσας: Θέλετε τώρα να σας πω για το White House και τη White Porscha; Ε, ξέρω αλλά δεν σας λέω.

«Με γεια το κάδρο (στο οποίο μπήκατε), κ. Μητσοτάκη!» καταλήγουν οι πηγές.

H απάντηση Κελέτση

Παραχωρώντας δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, δήλωσε τα εξής:

«Έχω υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Προέδρου της επιτροπής να τηρώ απαρέγκλιτα τον κανονισμό της βουλής και να προστατεύω το κύρος της Βουλής. Αυτό και κάνω καθ΄όλη τη διαδικασία των συνεδριάσεων της επιτροπής. Η κατάθεση του μάρτυρα Καλογρίτσα έχει αποδοθεί αυτούσια στα πρακτικά, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Και το μόνο που έχει απαλειφθεί είναι αυτό που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Παππά, που ήταν μία αναφορά του κυρίου Καλογρίτσα σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν την υγεία του κυρίου Παππά. Και αυτό πράγματι με εντολή δική μου και ομόφωνη απόφαση επιτροπής διεγράφη και τίποτε άλλο δεν έχει πειραχτεί από την κατάθεση του κυρίου Καλογρίτσα.

Και προς επίρρωση όλων αυτών θα ζητήσω αύριο κατά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής να εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων να ελέγξουν την απομαγνητοφώνηση και την μεταφορά των πρακτικών σε κείμενο από τους πρακτικογράφος έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχει πίστη αποτύπωση όλων όσων έχουν καταγραφεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter