Πρόβα γραβάτας στο Μέγαρο Μαξίμου

Πρόβα γραβάτας στο Μέγαρο Μαξίμου

Πρόβα γραβάτας κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αφού η τελική συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Eurogoup ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των τελευταίων ημερών.

Κλειδί της συμφωνίας το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Γερμανία βρέθηκε απομονωμένη αφού το σύνολο των κρατών μελών επιθυμούσε μια λύση που θα έδινε τέλος στο Ελληνικό πρόβλημα χρέους ειδικά από τη στιγμή που η Αθήνα είχε εκπληρώσει εντός χρόνου τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και το μοντέλο της αυξημένης εποπτείας που επελέγη διασφάλιζε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός τα επόμενα χρόνια.

Εκτός πακέτου λύσης έμεινε τελικά η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, το λεγόμενο Γαλλικό κλειδί, αλλά και εδώ προβλέπεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού σε βάθος χρόνου και σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.

Στα συν για την Κυβέρνηση και το γεγονός ότι το ΔΝΤ, όπως αναμενόταν άλλωστε, θα παραμείνει εκτός προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF στα δέκα χρόνια ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού όλοι μιλούσαν για 3 έως το πολύ 7 έτη. Μόνο που εδώ προστέθηκε και η επέκταση της περιόδου χάριτος για δέκα χρόνια για τις πληρωμές επιτοκίων.

Επιπροσθέτως το μαξιλάρι ρευστότητας που θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 20 δισ. (ο Μ. Σεντένο μίλησε για 24 δισ.) επιτρέπει στην Αθήνα να βγει στις αγορές χωρίς άγχος και να διεκδικήσει χαμηλότερα επιτόκια αφού θα μπορεί να καλύψει η ίδια τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για 1,5 με δύο έτη.

Αν και στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν να δουν το πως θα «υποδεχθούν» τη συμφωνία το επόμενο δεκαήμερο οι αγορές όπως λένε περιμένουν «σοβαρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα στήριξης – μνημόνια και «κατέρρευσε με πάταγο» η ρητορική περί «τέταρτου μνημονίου» και «νέων μέτρων». Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δέκα λεπτά μετά τις τρεις το πρωί ότι «μπορούμε πλέον να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία… θα ήμουν ευχαριστημένος αν χάριζαν στην Ελλάδα 300 δισ. χρέος αλλά σήμερα είναι μια ιστορική μέρα» τα λέει όλα ή σχεδόν όλα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στην Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή εξέλιξη η ΝΔ «έμεινε πλέον απομονωμένη εντός και εκτός συνόρων να ΄΄ψαρεύει΄΄ στα ρηχά νερά του εθνικισμού και του λαϊκισμού». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter