Προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία δίνει η πανδημία

Προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία δίνει η πανδημία

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι κολοσσοί ορυκτών καυσίμων, τα λόμπι πετρελαίου και άνθρακα και ο πιστός θαυμαστής τους πρόεδρος Τραμπ

«Το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων δεν αναμένεται σύντομα, αλλά όταν έρθει αυτό το καλοκαίρι θα θεωρείται πιθανότατα σημείο καμπής». Αυτό υποστηρίζουν οι συντάκτες του αμερικανικού Μέσου Politico σε ανάλυσή τους για την πράσινη τεχνολογία, η οποία έχει τονωθεί ιδιαίτερα την εποχή της Covid-19.

Η πανδημία δεν ανέτρεψε τα δεδομένα. Επιτάχυνε τις ήδη διαπιστωμένες τάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο σφραγίστηκε από μια περισσότερο συνειδητοποιημένη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, την αρκετά γενικευμένη αποστροφή προς τον άνθρακα και μια κάποια δυσφορία προς τη χρήση του πετρελαίου.

Για πρώτη φορά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Ember –αποστολή της είναι η επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης της ηλεκτρικής παραγωγής στις ανανεώσιμες πηγές–, η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η βιομάζα παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ το πρώτο μισό του 2020, αφήνοντας πίσω τους τα ορυκτά καύσιμα που αντιπροσώπευαν το 34% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής.

Πλήγμα στα λόμπι πετρελαίου και άνθρακα

Την ίδια στιγμή μεγαθήρια της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως η BP και η Shell, σημείωσαν τους περασμένους μήνες απώλειες ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενώ η πανδημία οδήγησε στη χρεοκοπία μεγάλο αριθμό εταιρειών εξόρυξης με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αμερικανικού κολοσσού Occidental Petroleum.

Οι εξελίξεις στον τομέα των υποδομών παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας από ορυκτές πηγές είναι επίσης αποθαρρυντικές για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μπήκε «ταφόπλακα» στην κατασκευή του αγωγού Atlantic Coast Pipeline ύψους 8 δισ. δολαρίων, ενώ δικαστήριο παρήγγειλε το κλείσιμο του υπόγειου πετρελαϊκού αγωγού Dakota Access Pipeline αξίας 4 δισ. δολαρίων.

«Χαστούκι» δέχτηκε επίσης ο αφοσιωμένος στο λόμπι πετρελαίου και άνθρακα Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο απέρριψε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης για άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Keystone XL Pipeline κόστους 13 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Κολοράντο και η Φλόριντα, σύμφωνα με το Politico, εγκαταλείπουν τα σχέδια περί αντικατάστασης των ρυπογόνων μονάδων άνθρακα με τις κατά τι καθαρότερες μονάδες φυσικού αερίου και επενδύουν απευθείας στις ανανεώσιμες ενέργειες, οι οποίες έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στα πάνω τους οι πράσινες εταιρείες

Το ρεύμα είναι υπέρ των εταιρειών πράσινης τεχνολογίας, τάση που αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο. Η αξία της μετοχής του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, ο οποίος ανήκει στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Ελον Μασκ, έχει τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο, ενώ η startup ηλεκτρικών φορτηγών Rivian σημείωσε αύξηση των εσόδων της κατά 2,5 δισ. δολάρια προτού καλά καλά κατασκευάσει έστω κι ένα όχημα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις σε έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων τετραπλασιάστηκαν, ενώ οι ενεργειακοί και επενδυτικοί κολοσσοί, προσαρμοζόμενοι στις πράσινες τάσεις της εποχής, διοχετεύουν μεγάλα κεφάλαια σε επενδυτικά σχέδια που θέτουν ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα.

Ρελάνς Μπάιντεν, ο Τραμπ έμεινε πίσω

Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ αφοσιωμένη στα λόμπι πετρελαίου και άνθρακα πασχίζει να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ τους ξεχαρβαλώνοντας περιβαλλοντικούς νόμους που έθεταν προϋποθέσεις σεβασμού του περιβάλλοντος στα έργα κατασκευής αγωγών και προωθώντας «βρόμικες» επενδύσεις, φαίνεται ότι μένει πίσω από τις εξελίξεις.

Το πολιτικό κλίμα αλλάζει και σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ο αντίπαλός του στις προσεχείς εκλογές και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δείχνει να προσαρμόζεται σε αυτό. Συμμορφούμενος στις αξιώσεις δεκαπέντε πολιτειών περί μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα φορτηγά έως το 2050, ανακοίνωσε σχέδιο δράσης 2 τρισ. δολαρίων με στόχο την εξάλειψη των εκπομπών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας έως το 2035.

Λεπτομέρεια οξύμωρη: ο θιασιώτης της πράσινης τεχνολογίας Ελον Μασκ στηρίζει τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής Ντόναλντ Τραμπ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter