Προβλήματα από τη «Μέδουσα» σε όλη τη χώρα – Έφτασε και στην Αττική

Προβλήματα από τη «Μέδουσα» σε όλη τη χώρα – Έφτασε και στην Αττική

Το φαινόμενο «Μέδουσα» βρίσκεται από την Κυριακή στη χώρα μας και από τα ξημερώματα της Δευτέρας «χτυπά» και το Λεκανοπέδιο. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες σήμερα, Δευτέρα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτικά τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα νησιά των Βορείων Κυκλάδων. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Μονοψήφιες θερμοκρασίες στη Β. Ελλάδα

Φθινόπωρο θυμίζει το σκηνικό του καιρού και στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Αίτημα να τεθούν περιοχές του νομού Λαρίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αίτημα για να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος Αγιάς στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, στα παράλια του δήμου Αγιάς υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Σημειώνεται πως στην περιοχή από χθες το βράδυ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν για να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι βραχοπτώσεις είναι συνεχής.

Αντίστοιχο αίτημα για να τεθούν περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αποσταλεί και για περιοχές του δήμου Τεμπών όπου και εκεί σημειώνονται προβλήματα από την κακοκαιρία.

Προβλήματα, επίσης, έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης όπου εντοπίζονται φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του δρόμου, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο Λάρισας – Φαρσάλων.

Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Πλημμύρες και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα σημειώνονται από το πρωί στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι την Συκιά. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά μέτωπα ενώ από τις πλημμύρες έχουν υποστεί ζημιές και ξενοδοχειακές μονάδες.

“Πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν στην περιοχή του Πόρτο Καρράς, στην ακτή Αζάπικο και στην Τορώνη ενώ πλημμύρισε και κάμπινγκ στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο δεν δημιουργούν προβλήματα στη συγκοινωνία καθώς επί τόπου βρίσκονται συνεργεία και μηχανήματα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση” αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. Για την περιοχή της Κασσάνδρας διευκρινίζει ότι και εκεί σημειώθηκε σφοδρή βροχόπτωση ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί πλημμύρες.

Ο κ. Γιώργος συνιστά στους πολίτες για τις επόμενες δέκα ώρες να μην μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής προκειμένου και οι ίδιοι να μην ταλαιπωρούνται, να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και να διευκολύνεται το έργο των συνεργείων και των μηχανημάτων που σπεύδουν για να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής. “Μεταβαίνουμε σε όλες τις περιοχές όπου αναφέρθηκαν προβλήματα. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ρέματα που είχαν υπερχειλίσει από το πρωί. Η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ” τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. “Τα μηχανήματα της περιφέρειας βρίσκονται στο οδικό δίκτυο της Σιθωνίας, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για να καθαρίζονται οι δρόμοι από πέτρες και λάσπη” σημειώνει ενώ διευκρινίζει ότι πλημμύρα σημειώθηκε και σε καλλιέργειες στο χωριό Σκοπός της περιοχής των Σερρών. “Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Περιφέρεια, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα” προσθέτει.

Όπως εξάλλου, έγινε γνωστό, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε παιδική κατασκήνωση ανάμεσα στη Μεταμόρφωση και το Βατοπέδι Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες η προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Τσαουσίδου, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας ωστόσο αναφορές, μέχρι στιγμής, στον ΕΛΓΑ υπήρξαν για ορισμένες περιπτώσεις καλλιεργειών τριφυλλιού και αρωματικών φυτών. “Είναι νωρίς για να πούμε περισσότερα. Θα έχουμε αύριο μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης στις αγροτικές καλλιέργειες” υπογραμμίζει.

Προβλήματα από το χαλάζι στην Ήπειρο

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το απόγευμα την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Προβλήματα στην Αχαΐα από πτώσεις κεραυνών

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία. 

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Πάσιου, στο Κιάτο Κορινθίας, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν σώους σήμερα τα ξημερώματα έναν άνδρα ηλικίας 75 χρόνων και μία γυναίκα ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε ρέμα της περιοχής. Ακόμη, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απαντλήσεις υδάτων από πέντε υπόγεια στην περιοχή του Κιάτου.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές. Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών σε περιοχές του Αγρινίου.  

Ανεξέλεγκτο φέρι μποτ στο Ρίο λόγω της κακοκαιρίας: Παρέσυρε 15 σκάφη

Ζημιές σε περίπου 15 σκάφη προκάλεσε ένα φέρι μποτ στο Ρίο, όταν λόγω της κακοκαιρίας κόπηκαν οι κάβοι του και κινήθηκε ανεξέλεγκτο για περίπου 500 μέτρα.

Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, οι κάβοι του Νικόλαος Α έσπασαν και το φέρι μποτ άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει 15 περίπου σκάφη, κάποια από τα οποία έβγαλε στην στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν.

Το φέρι μπότ, που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στις εγκαταστάσεις του Τιτάνα στο Ρίο, ακινητοποιήθηκε τελικά ακριβώς απέναντι από το κινέζικο εστιατόριο και μάλιστα σε παράλληλη προς την ακτογραμμή θέση.

Ιδιοκτήτες σκαφών βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να βγάλουν τα σκάφη τους έξω. Πολλά από αυτά είχαν υποστεί ζημιές.

Μέλη του πληρώματος του φέρι μποτ μπήκαν μέσα για να δουν τι συμβαίνει. Ευτυχώς η ζημιά ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν που θα μπορούσε να γίνει με ένα μεγάλο φέρι να κινείται μόνο του μέσα στην ανεμοδαρμένη θάλασσα. Για καλή τύχη όλων ακινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα.

Χιονίζει στον Όλυμπο

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς χιονίζει σήμερα στον Όλυμπο, συνεχίζεται η προσπάθεια διάσωσης του 30χρονου ορειβάτη από τη Ρουμανία ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ορθοπλαγιά του Ολύμπου από το Σάββατο το απόγευμα.

Ο Κώστας Πουλτίδης, Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι “σήμερα χιονίζει στον Όλυμπο και οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους -1 μέχρι -4 βαθμούς και επικρατούν ισχυροί άνεμοι”. Ο ίδιος τόνισε ότι “εντείνονται οι προσπάθειες για να βρεθεί ο ορειβάτης, αργά χθες το απόγευμα οι διασώστες είχαν φωνητική επαφή με τον 30χρονο, έγιναν τρεις προσπάθειες ανάβασης για να τον προσεγγίσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον δουν, καθώς βρίσκεται σε γκρεμό”.

Πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει:

Μακεδονία-Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς. Στην Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα

Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίσες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές,. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Οδηγίες προστασίας

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter