Προβλήματα από τον χιονιά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Προβλήματα από τον χιονιά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στις κεντρικές περιοχές έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίες. 

Αναλυτικά:

Έντονες χιονοπτώσεις έχουμε στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ υποχρεώνει τα ΙΧ να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα .

Καρπενήσι – Κλειστά σχολεία

Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη.

Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του, πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά λόγω κακοκαιρίας και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον δήμο Δομοκού.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μια πραγματική μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Κλειστά σχολεία στη δυτική Μακεδονία

Κλειστά θα είναι σήμερα (26 Φεβρουαρίου) όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που σημειώνεται από το πρωί.

Στην Εγνατία οδό, η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Χαλκιδική 

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, σε σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, θα ισχύσουν έως αύριο το πρωί, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, θα ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

· στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από το 57ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

· στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 90ο χιλιόμετρο,

· στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

· στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,

· στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού,

· στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς,

· εντός Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου και

· εντός Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιάρχη

   Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα, η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ήπειρος – Χιόνια στα ορεινά 

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων.

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.

Θράκη – Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι

Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί βοριοανατολικοί άνεμοι, έντασης έως και 8 μποφόρ και ασθενείς χιονοπτώσεις συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στη Θράκη.

Περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Σουφλίου, ο δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία σε όλο τον δήμο, λόγω των συνεχιζόμενων από χθες χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν ξεπερνούν τους 0 βαθμούς Κελσίου.

«Κλείσαμε τα σχολεία κυρίως για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα παιδιά κατά τη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία. Το χιόνι είναι λίγο, αλλά είναι παγωμένο παντού. Το βράδυ και ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων θα αποφασίσουμε εκ νέου για τη λειτουργία τους» εξηγεί ο κ. Πουλιλιός. Σημειώνει πως η χιονόπτωση στα ορεινά του δήμου άρχισε από χθες, ενώ σήμερα το πρωί στα λευκά ντύθηκε και η πόλη του Σουφλίου. Ωστόσο το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, ενώ ο δήμος έχει θέσει σε ετοιμότητα τα μέσα και το δυναμικό που διαθέτει για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Στο κλείσιμο τριών σχολικών μονάδων και συγκεκριμένα του 4ου Δημοτικού, του 2ου Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου, προχώρησε σήμερα και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Ο κ. Πατσουρίδης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι εν λόγω σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν, λόγω της ζημίας που προκλήθηκε στο σύστημα κεντρικής θέρμανσής τους και της χαμηλής θερμοκρασίας (0 βαθμούς Κελσίου) που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, το οδικό δίκτυο στον δήμο είναι ασφαλές, καθώς πέραν του ψύχους μόλις σήμερα το πρωί άρχισαν ασθενείς χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του δήμου και συγκεκριμένα στα χωριά Μεταξάδες και Παλιούρι. Ο κ. Πατσουρίδης διαβεβαίωσε πως υπάρχει πληρότητα σε αλάτι, το οποίο έχει διανεμηθεί στο σύνολο των οικισμών, καθώς και ετοιμότητα του μηχανισμού του δήμου, σε ενδεχόμενη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Στους 0 βαθμούς Κελσίου είναι ο υδράργυρος και στους δήμους Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, όπου όμως σύμφωνα με τους δημάρχους Βασίλη Μαυρίδη και Θανάση Βίτσα, δεν υπάρχει χιονόπτωση, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη.

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλεπόμενων για τη Θράκη έντονων καιρικών φαινομένων, βρίσκεται και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, όπου από χθες πνέουν ισχυροί άνεμοι βορειονατολικοί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία του δήμου αναφέρει πως έχει θέσει σε ετοιμότητα τα μέσα και το δυναμικό που διαθέτει, ενώ έχει ολοκληρώσει και τη διανομή αλατιού σε οικισμούς και σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται πως λόγω των ισχυρών ανέμων δεν θα πραγματοποιηθούν τα σημερινά δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη. Σε σχετική ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει πως «Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, με την επιφύλαξη της ορθής πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βελτίωση των καιρικών συνθηκών».

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση ΑΜΘ, χιονοπτώσεις σημειώνονται στα βόρεια τμήματα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της πυροσβεστικής σε περιστατικά, λόγω των καιρικών φαινομένων.

Βροχές και προβλήματα στη Φθιώτιδα 

Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό. Σε αρκετά σημεία είναι σε οριακή κατάσταση για να ξεφύγει από τα αναχώματα και να πλημμυρίσει τον κάμπο.

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter