Προδημοσίευση από το editorial του Κώστα Βαξεβάνη στο Documento της Κυριακής

Προδημοσίευση από το editorial του Κώστα Βαξεβάνη στο Documento της Κυριακής

Ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, καταθέτει τη δική του θέση σχετικά με την αντιπαράθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου Πολάκη με τον εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το editorial του Κώστα Βαξεβάνη που δημοσιεύεται στο Documento της Κυριακής:

«Ας αφήσουμε όμως τις συμπεριφορές και την ευπρέπεια μαζί με τα κουστούμια της και ας πάμε στην ουσία. Τι απάντησε ο Χατζηνικολάου στις καταγγελίες Πολάκη ότι οι εταιρείες του χρωστάνε 32,5 εκατομμύρια; Έδωσε μια σύντομη απάντηση στο τουίτερ με την οποία έλεγε ότι τα χρέη είναι λιγότερα, είναι ρυθμισμένα και θα οδηγήσει τον Πολάκη στα δικαστήρια. Είναι αυτό μια απάντηση ή μία μη απάντηση; Οι εταιρείες του δημοσιογράφου δεν εμπορεύονται προϊόντα αλλά είναι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης. Η φύση των εταιρειών τις καθιστά όχι μόνο ηθικά υπόλογες στην κοινή γνώμη αλλά και ελεγχόμενες. Όχι στα δικαστήρια αλλά στην κοινωνία. Οι δημοσιογράφοι είναι πρόσωπα εξουσίας και ισχύος την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσουν άνομα και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες. Είναι επίσης δημόσια πρόσωπα που λειτουργούν σε διαφάνεια και με λογοδοσία. Ο δημοσιογράφος ελέγχει αλλά είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος. Η αόριστη απάντηση που δίνεται από έναν δημοσιογράφο για θέματα λειτουργίας του δεν μπορεί να είναι αόριστη . Ο Χατζηνικολάου οφείλει να πει πόσα χρωστάει, πότε τα ρύθμισε και πώς τα ρύθμισε. Συγκεκριμένα.

Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη μπορεί να γίνει αφού δοθούν οι δημόσιες απαντήσεις οι οποίες δεν είναι λειτουργία «λαϊκού δικαστηρίου» αλλά ηθική υποχρέωση και απόδειξη αξιοπιστίας. Προσωπικά έχω κάνει αγωγές και μηνύσεις για συκοφάντησή μου αλλά αφού πρώτα απάντησα ως δημόσιο πρόσωπο και αντέκρουσα με έγγραφα τις συκοφαντίες. Αντέκρουσα δημοσιοποιώντας όλα τα έγγραφα, τις αθλιότητες για δήθεν τρία εκατομμύρια ευρώ Καλογρίτσα που δόθηκαν στο Documento αλλά και το γκεμπελικό κατασκεύασμα για τη «σκευωρία Novartis» (για το τελευταίο μάλιστα θυμάμαι τον Νίκο Χατζηνικολάου να μου εύχεται να είμαι αθώος την ώρα που οι Διεθνείς Ενώσεις δημοσιογράφων μιλούσαν για πολιτική και εκδικητική δίωξή μου λόγω των αποκαλύψεων).

Άρα , ο Νίκος Χατζηνικολάου πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα, για να μην υπάρχουν σκιές ούτε για την ηθική του, ούτε για την ανεξαρτησία του. Αν ένα δημοσιογραφικό συγκρότημα χρωστάει εκατομμύρια στο Δημόσιο και προχωράει σε ρυθμίσεις, η διαδρομή πρέπει να είναι ορατή για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτός που είναι χρεωμένος να εξαργυρώνει γραμμάτια στους κυβερνώντες, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Ας προχωρήσουμε όμως στο χρέος. Οι ισολογισμοί των εταιρειών των Μέσων Ενημέρωσης με τις οποίες σχετίζεται ο Νίκος Χατζηνικολάου, είναι δημοσιευμένοι (με εξαίρεση την εταιρεία ΕΝΙΚΟΣ που δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2014). Από τους ισολογισμούς λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχουν χρέη δεκάδων εκατομμυρίων στο Δημόσιο, στις Τράπεζες και σε ιδιώτες προμηθευτές. Η Real Media που εκδίδει την εφημερίδα έχει παθητικό περί τα 10 εκατομμύρια (ισολογισμός 31/12/2021) σε σύνολο υποχρεώσεων 32 εκατομμύρια. Ας κάνουμε την παραδοχή ότι οι προβλέψεις εσόδων είναι πραγματικές. Πώς ένα εκδοτικό συγκρότημα που χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια, ακόμη και αν δεν είναι τα 32,5 εκατομμύρια που αναφέρει ο Πολάκης, μπορεί να επιβιώσει; Το ερώτημα δεν αφορά τις ρυθμίσεις που έγιναν ή δεν έγιναν αλλά την οικονομική πραγματικότητα. Και για να είμαστε δίκαιοι αυτό το ερώτημα δεν αφορά τα Μέσα του Χατζηνικολάου μόνο αλλά όλα σχεδόν τα Media με εξαίρεση το Documento.

Ένα συγκρότημα με τέτοια εικόνα μπορεί να περιμένει τρία πράγματα 1. Να κλείσει, 2. Να βρεθεί ο πονηρός τρόπος για να απαλλαγεί από τα χρέη ή 3. Να μετατραπεί σε Motor Oil ή σε Όμιλο Μυτιληναίου για να εξασφαλίσει κέρδη πετρελαϊκής και να ξεχρεώσει». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter