Προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία με μεγάλο φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Νιινίστε

Προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία με μεγάλο φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Νιινίστε

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην Φινλανδία, με μεγάλο φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστε. Η επανεκλογή του στην προεδρία θεωρείται σχεδόν σίγουρη, κυρίως λόγω του τρόπου που κατάφερε να ηγηθεί της Φινλανδίας ανάμεσα στη Δύση και την γειτονική της Ρωσία σε ένα σκηνικό γεωπολιτικής έντασης.

Από την εκλογή του το 2012 έφερε την Φινλανδία που αποτελεί πρώην έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας κοντά στο ΝΑΤΟ χωρίς παράλληλα να βρεθεί σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά.

Βασική του αποστολή ήταν να θέσει την χώρα υπό την προστασία της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, χωρίς να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας. «Ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας είναι να μην εμπλακεί σε μια ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ο Νιινίστε. Για τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τέιβο Τεϊβάνεν, η «ασάφεια» του Νιινίστε σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια «επιτυχημένη στρατηγική» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς του επιτρέπει να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της ένταξης αλλά και αυτούς τάσσονται κατά.

Οι Φινλανδοί που μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα μήκους 1, 340 χιλιομέτρων «επιδιώκουν τη σταθερότητα, δεν θέλουν κάποια αλλαγή αυτή τη στιγμή», εξηγεί η Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, που είναι διευθύντρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Νιινίστε έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 51 έως 63%, βρίσκεται δηλαδή πολύ μπροστά από τον Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) που λαμβάνει 13 με 14% στην πρόθεση ψήφου.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09.00 (ώρα Ελλάδος και τοπική) και θα κλείσουν στις 20.00. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όπως και το 36% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter