Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Φαβορί ο Πάβελ μετά τις δηλώσεις Μπάμπις περί ΝΑΤΟ

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Φαβορί ο Πάβελ μετά τις δηλώσεις Μπάμπις περί ΝΑΤΟ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι πολύ πίσω από τον πρώην στρατηγό του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ στην προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρία της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή, επικρίθηκε έντονα μετά τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ότι δεν θα έστελνε στρατεύματα για να βοηθήσει τους συμμάχους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ωθήθηκε εκτός εξουσίας το 2021 και τώρα ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αναδιπλώθηκε αφού είπε ότι δεν θα έστελνε τσέχους στρατιώτες για να βοηθήσουν τη γειτονική Πολωνία ή τις χώρες της Βαλτικής, εάν δέχονταν επίθεση. Προσπάθησε να διορθώσει τα λεγόμενά του, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει τον μηχανισμό αμοιβαίας άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Απλώς δεν ήθελα καν να φανταστώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε ο Μπάμπις στον ειδησεογραφικό ιστότοπο iDnes.cz τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να μεταφέρει τη διευκρίνιση στην πολωνική κυβέρνηση.

Με αέρα 18 μονάδων

Οι δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο μεγιστάνας των χημικών, της γεωργίας και των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ πίσω από τον πρώην στρατηγό του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ, ο οποίος έχει υποσχεθεί κατηγορηματική υποστήριξη στην Ουκρανία. Λίγες μέρες πριν από τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών, στις 27-28 Ιανουαρίου, η εκστρατεία του Μπάμπις προσπαθεί να υπερτονίσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία του Πάβελ, εξυφαίνοντας ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Τσεχία υπό τον Πάβελ θα συρθεί σε ένοπλη σύγκρουση. Σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από τον ιστότοπο Europe Elects, o Πάβελ είναι μπροστά με μεγάλη διαφορά 18 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Μπάμπις κάνει εκστρατεία για να γίνει αντίβαρο στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Το πρόγραμμα του στρατηγού

Ο Πάβελ και αξιωματούχοι του τσεχικού κυβερνώντος συνασπισμού επιτέθηκαν στα σχόλια του Μπάμπις περί ΝΑΤΟ. «Ο Μπάμπις αγνόησε τις συμμαχικές μας δεσμεύσεις και απείλησε σημαντικά την αξιοπιστία και την ασφάλειά μας», έγραψε στο Twitter o πρώην στρατιωτικός.

Ο Πάβελ, ο οποίος κάποτε υπηρετούσε ως ο υψηλότερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στη χώρα, τερμάτισε πρώτος με ισχνή διαφορά μπροστά από τον Μπάμπις στον πρώτο γύρο εκλογών στις αρχές του μήνα. Ο νικητής του δεύτερου γύρου θα γίνει ο τέταρτος αρχηγός κράτους από την πτώση του κομμουνισμού. Θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος επικρίθηκε για την ανταγωνιστική του στάση προς τις χώρες-συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό αλλά και την υποστήριξή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν -μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία- , παρακάμπτοντας τις συνταγματικές προβλέψεις.

Ο Πάβελ, υποψήφιος ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη των κυβερνώντων κομμάτων, έχει υποσχεθεί μια λιγότερο συγκρουσιακή στάση από τον Ζέμαν. Ο πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να προωθήσει τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τσεχικής Δημοκρατίας παρέχει περιορισμένες εξουσίες στην προεδρία, με τη βασική εκτελεστική εξουσία να την κατέχει η κυβέρνηση. Αλλά ο αρχηγός του κράτους έχει λόγο στη δημιουργία του υπουργικού συμβουλίου, ηγείται του στρατού, επιλέγει κεντρικούς τραπεζίτες και διορίζει δικαστές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter