Πρόεδρος Επιτροπής LIBE: «Το σκάνδαλο υποκλοπών δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε στην Ελλάδα»

Πρόεδρος Επιτροπής LIBE: «Το σκάνδαλο υποκλοπών δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε στην Ελλάδα»

Την άποψη ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν λαμβάνει της προβολής που θα έπρεπε από τα ελληνικά ΜΜΕ, εξέφρασε ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ,  πρόεδρος της Επιτροπής LIBE και μέλος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στο news247.gr.

O Ισπανός ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή στο θέμα των υποκλοπών», χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο περιστατικό» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Κάθε λογισμικό κατασκοπείας που έχει υποκλέψει τις προσωπικές συνομιλίες ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτο. Πλήρως απαράδεκτο και ασύμβατο με τον νόμο και με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί να θεωρηθεί πως η χρήση του Pegasus λογισμικού απέναντι σε μία πραγματική ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια ενός κράτους, όποια κι αν είναι η φύση της απειλής, θα μπορούσε να είναι νόμιμη. Και έχει συμβεί. Έχει συμβεί το Pegasus να χρησιμοποιηθεί με βάση τον νόμο. Με δικαστική άδεια και υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Αλλά η χρήση ενός λογισμικού κατασκοπείας κατά ενός μέλους του Ευρωκοινοβουλίου; Κατά ενός βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης του ελληνικού κοινοβουλίου; Είναι απόλυτα απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε και να θεωρηθεί συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, που είναι οι υψηλότερες στον κόσμο», υπογράμμισε για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές το ότι η υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας κάθε πολίτη «είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό. Η παράνομη υποκλοπή χωρίς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, χωρίς δικαστική άδεια πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα στον ποινικό κώδικα κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε».

Τέλος, σε ερώτηση για την ύπαρξη πιθανών πολιτικών ευθυνών από το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, σημείωσε: «Η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες. Ακόμα και για πολιτικούς. Ασφαλώς. Για οποιονδήποτε. Είναι θέμα νομικής αξιολόγησης. Αντιμετωπίσαμε μία σοβαρή πρόκληση και στην Ισπανία, όπου παραβιάστηκαν οι νόμοι του Συντάγματος. Αυτό έχει ποινικές ευθύνες. Και πρέπει να αντιμετωπίζεις ποινικές συνέπειες όταν πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έγινε στην Ισπανία. Γιατί, λοιπόν, να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα; Δεν λέω ότι θα έχει ποινικές ευθύνες. Λέω, όμως, ότι θα μπορούσε να έχει. Είναι θέμα της νομικής διαδικασίας και αξιολόγησης στην Ελλάδα, είναι θέμα του δικαστικού συστήματος το οποίο υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter