Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: Να γίνει νέος κύκλος δειγματοληπτικού ελέγχου στον καταυλισμό Ρομά

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: Να γίνει νέος κύκλος δειγματοληπτικού ελέγχου στον καταυλισμό Ρομά

Τον ανεπαρκή δειγματοληπτικό έλεγχο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στον καταυλισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας περιγράφει στο documentonews.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί νέος κύκλος εκτεταμένων δειγματοληψιών στον καταυλισμό.

«Μετά τα 20 κρούσματα της Πέμπτης, τα οποία έγιναν με αφορμή την ιχνηλασία ενός νοσούντα Ρομά, την επόμενη ημέρα πάρθηκαν 29 δείγματα, με τα 20 να βγαίνουν θετικά. Καταλαβαίνετε ότι προκλήθηκε πανικός γιατί φοβόμασταν όλοι ότι ίσως υπάρχει μεγάλη διασπορά» αφηγείται ο κ. Γιαννακόπουλος και προσθέτει ότι μετά την ευρεία σύσκεψη παρουσία των N. Χαρδαλιά και Σ. Τσιόδρα λήφθηκε η απόφαση για εκτεταμένες δειγματοληψίες προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της διασποράς ή αν η μετάδοση του ιού ήταν περιορισμένη στον πυρήνα ιχνηλάτησης του πρώτου κρούσματος.

«Για τη δειγματοληψία στον καταυλισμό πήγαν τρία συνεργεία. Τα δύο ήταν του ΕΟΔΥ, τα οποία έκαναν ως έκριναν τη δειγματοληψία. Υπήρχε όμως και τρίτο συνεργείο, το οποίο ήταν από δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που πήγαν στον καταυλισμό -κατ’ εντολήν του ΕΟΔΥ– για να προκύψουν πιο ασφαλή δεδομένα» λέει, συμπληρώνοντας πως «όταν πήγε το συγκεκριμένο συνεργείο στον καταυλισμό, το παρέλαβε κάποιος που παρίστανε τον ¨παράγοντα¨, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το κλιμάκιο σε τέσσερις συγκεκριμένες οικογένειες και τα 46 δείγματα να μην λαμβάνονται βάσει πρωτοκόλλου».

Κατά τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, τελικά ο πολίτης που ανέλαβε να κατευθύνει το κλιμάκιο φαίνεται να λειτουργούσε με την έγκριση του ΕΟΔΥ, χωρίς όμως να κρατά κάποιον κατάλογο με ονόματα γιατί ο στόχος δεν ήταν ο στατιστικός έλεγχος, αλλά να ανιχνευθούν κρούσματα και να απομονωθούν. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε ξανά τον καταυλισμό, παίρνοντας 8 ακόμα δείγματα, με τα 5 να βγαίνουν θετικά.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, ούτε να κερδίσω τα εύσημα, μεταφέρω τον προβληματισμό των διαγνωστικών κέντρων ότι ενδεχομένως αυτά τα δείγματα να μην αντικατοπτρίζουν αυτό που θέλαμε να πετύχουμε» διευκρινίζει και επισημαίνει ότι θα χρειαστεί εκ των υστέρων να γίνει συμπληρωματική λήψη δειγμάτων για να μην δοθούν λάθος μηνύματα στον κόσμο και προκύψουν αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που έπρεπε να επιτευχθούν.

«28 τα κρούσματα σε Ρομά της Θεσσαλίας»

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Γιαννακόπουλου, συνολικά 28 Ρομά στη Θεσσαλία έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ έχουν γίνει 333 τεστ στους κατοίκους του καταυλισμού της Νέας Σμύρνης. Ως προς την περίθαλψη που παρέχεται στους Ρομά που βρέθηκαν θετικοί, ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνει ότι τους μετέφεραν σε κέντρο αποκατάστασης σε δομή που έκλεισε πρόσφατα. «Υπάρχουν κρατικοί γιατροί και νοσηλευτές. Εμείς, στείλαμε e-mail για να κάνουμε έκκληση και σε ιδιώτες γιατρούς με τετράμηνη σύμβαση. Από εκεί και πέρα, όποιος ασθενεί, πάει στο νοσοκομείο» αναφέρει.

«Πρέπει να γίνει νέος κύκλος δειγματοληψίας γιατί ο χρόνος επωάσεως του ιού είναι 14 μέρες» συνιστά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, παραθέτοντας το εξής παράδειγμα: «Σε μια άλλη ιχνηλασία θετικού κρούσματος, ένα ζευγαρι 65 χρονών με γιαγιά στο σπίτι, ιχνηλατήθηκαν λόγω ενός θετικού κρούσματος ιατρού που είχε έρθει σε επαφή μαζί τους. Στην ιχνηλασία του συναδέλφου βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά την 14η μέρα ¨θετικοποιήθηκαν¨ και νόσησαν. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί…».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter